Parkinmäen luontopolku Lappeenrannassa

Päivämäärä: 5.5.2020
Luontopolkumiehen reittinumero: 120
Reitin pituus: 1,8 km
Kohokohdat: Upea Parkinmäen hiekkaranta ja Saimaan rantamaisemat muutenkin.
Parkkipaikka: Skinnarilan hovin lähimaasto
Opasteet/kyltit: Hyvät 
Varusteet/jalkineet: Kuiva reitti, jossa pärjää lenkkareilla mainiosti.

Ajoin Lappeenrannan ohi ja päätin kävellä yhden luontopolun toukokuisena aamupäivänä. Valinta osui Parkinmäen luontopolkuun, joka tuntui olevan sopivalla paikalla ja sopivan mittainen, alle 2 km. Pysäköintiasiasta en ollut lukenut ennen paikalle menoa, laitoin navigaattoriin osoitteeksi Skinnarilantie ja tulin yliopiston alueelle, jossa parkkipaikkoja totisesti riittää, mutta niihin pitäisi olla pysäköintilupa. Tätä kirjoittaessani totesin, että mm. Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiön nettisivulla mainitaan pysäköintipaikaksi "Skinnarilan hovin lähimaasto". Jätetään nyt mainitsematta, missä minun autoni oli luvalla tai luvatta kävelyn ajan. (Huom! Blogin lopussa kommentti, jossa todetaan, että yliopistolla ja ammattikorkeakoululla on vapaita paikkoja, mm. pysäköintialueet P4 ja P8.)

Reitin lähtötaulu löytyy helposti Skinnarilan hoville vievän hiekkatien alusta. Reitti on merkitty punaisin merkein - ja tästä kohtaa näkyy jo ensimmäiset punaiset maalimerkit männyissä hiekkatien varrella. Sinne päin siis!

Sitä ennen: tämä luontopolku on "biotrail"-luontopolku. Polulla opetetaan sitä, miten luonto on ratkaissut erilaisia asioita ja miten ihminen on hyödyntänyt näitä samoja keksintöjä. Kaikki biotrail-polun taulut ovat englanniksi ja suomeksi. 

Minulla on viime aikoina ilmeisesti ollut vaikeuksia hahmottaa, kummin päin ympyräreitit kierretään. Tälläkin kertaa läksin jostain syystä kiertämään reittiä myötäpäivään. Marssin hiekkatietä kohti länttä, vasemmalla puolellani oli haavikkoa ja oikealla puolella männikköä.

Bongasin haavikossa käpytikan. Se oli sen verran lähellä, että sain siitä ihan kohtuullisen kuvankin.

Ja mitä ihmettä. Kymmenen metrin päässä oli infotaulu, jossa kerrottiin tikoista! Tässähän kävi ihan kuten sen ainoan kerran, kun olen nähnyt valkoselkätikan. Se oli Linnansaaren kansallispuistossa noin kymmenen metrin päässä valkoselkätikoista kertovasta kyltistä.  

Välillä luontopolulla tulee vastaan myös erilaisia rasteja tai infotauluja. Nämä ovat selvästikin aiempaa perua - ja vain suomenkielisiä.

Minun takaperoisella reitilläni ensimmäiset 400-500 metriä kuljettiin hiekkatietä pitkin. Sen jälkeen polku kapeni ja suuntasi kohti Saimaan rantaa.

Ja mikä huikea yllätys. Noin 700 metrin kävelyn jälkeen saavuin Parkinmäen uimarannalle. Kaupunki on ylläpitänyt aiemmin tätä uimarantaa, mutta luopunut sen ylläpidosta vuonna 2014. 

Tämä oli kieltämättä yksi kauneimmista luontopolku-eväspaikoistani. Istahdin rantaan ja kuuntelin härkälintujen mylvintää - ne uivat ehkä 25 metrin päästä ohi. Aamu oli rauhallinen, tyyni ja melko lämmin. Istuskelin, otin kuvia, join kahvia ja söin leipiä ja keskustelin paikalle (härkälintujen äänien ihmettelyn takia) saapuneen pariskunnan kanssa.  

Matka jatkui Parkinmäen niemen pohjoisrantaa pitkin. Varjoisassa pohjoisrinteen metsässä oli infoa mm. hyttysistä. Enpä ole ennen tiennyt, millä voimalla ne pistävät ihon läpi. Hyvin pienellä voimalla, 16,5 mikronewtonia. Nyt tiedät sinäkin!

Niemen kärjessä on suomenkielinen infotaulu Vuoksen vesistöstä. Täältä näkee melko pitkälle kaakkoon, Lappeenrannan kaupunkiin päin.

Luontopolkumies reitin itäisimmässä pisteessä, Parkinmäen niemen kärjessä.


Reitti jatkuu mukavasti ihan rantaa pitkin kohti Skinnarilan hovia.

Skinnarilan hovin ohitin noin 1,6 kilometrin kävelyn jälkeen. 

Ja mitä ihmettä. Tässä kohtaa tulin toiselle (suomenkieliselle) Parkinmäen luontopolun opaskyltille. Tässä olevassa kartassa luontopolkuun liittyi vielä kierros Parkinmäen päällä. Uusi luontopolku kiertää Parkinmäen aika lailla rantoja pitkin - veikkaan siis, että kyseessä on aiempi polun linjaus.

Palasin lähtöpaikkaan ja sammutin matkamittarin. Noin 1,8 km, aikaa meni melko lailla tasan tunti. Evästauko oli melko pitkä, joten kävelyyn voi varata aikaa reilut puoli tuntia. Tapasin matkalla muutamia kävelijöitä, reitti lienee kohtalaisen suosittu ulkoilijoiden keskuudessa.

Pidin reitistä kovasti. Hienot ja melko uudet kyltit, selkeä polku ja kaiken kruununa todella kaunis järvimaisema Parkinmäen uimarannalla. Tutustumisen arvoinen luontopolku!

Luontopolkumiehen muut reitit Lappeenrannassa:
Mikonsaaren luontopolku

Kommentit

 1. Yliopistolla ja ammattikorkeakoululla on muutama rivi vapaassa käytössä olevia kiekkoparkkipaikkoja. Lisäksi takana olevalla isolla kentällä P8 ja P4 alueen paikat ovat vapaassa käytössä. Sisäpiiritietoa, joka tosin löytyy netistäkin jos tietää mistä etsiä ;)

  Tuo reitti on erittäin mukava ja sopivan mittainen käydä kävelemässä luentojen välissä lounastauon jälkeen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tiedosta - uskaltanen lisätä sen tuohon blogitekstiin!

   Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Meikonkierros Kirkkonummella

Lapakiston retkeilyreitit Lahden Nastolassa

Söderkullan ulkoilureitit Sipoossa