Katiskaniemen luontopolku Kuopiossa

Päivämäärä: 6.5.2020
Luontopolkumiehen reittinumero: 123
Reitin pituus: 2 km
Kohokohdat: Rantareitti, jossa järvinäköala lähes koko matkan
Parkkipaikka: Hotelli Rauhalahden parkkipaikka, Katiskaniementie.
Opasteet/kyltit: Hyvät. 
Varusteet/jalkineet: Ei erikoisvaatimuksia

Kuopion seudulla oli kävelty jo kaksi reittiä ja mietin, jaksaisinko vielä kolmannen. Olin jo miettinyt, että voisin kävellä lyhyehkön Katiskaniemen luontopolun viimeiseksi jos voimia riittää ja lopulta päätin, että kyllähän ne vielä lyhyeen kävelyyn riittävät. Ajelin hiljaiselle Hotelli Rauhalahden pysäköintialueelle. Hotellin ympärillä vilisi rakennusmiehiä, ilmeisesti korona-aika oli päätetty käyttää hyödyksi ja tehdä remonttia monessakin paikassa. 

Olin epävarma reitin lähtöpaikasta, mutta uskoin sen olevan jossain hotellin takana. Ja kyllä, sieltä löytyi lähtöpaikka. Samanlainen kuusikulmainen infotaulu, joita olin nähnyt aiemmin Neulamäen reitillä. 

Infotaulusta voit tarkistaa vielä halutessasi reittikartan, tosin tämä on todellakin aika selkeä reitti, Katiskaniemi kierretään aika lailla rantaviivaa pitkin.
 
Mittauslaitteet päälle ja kävelemään. Päätin kiertää reitin vastapäivään. Laskeudutaan Rauhalahden rantaan.

Rannalla siirrytään hiekkatieltä kapeammalle rantapolulle.

Reitin varrella olevien rastien infotaulut ovat samanlaisia kuin Neulamäessäkin. "Kalastus on suosittu harrastus", todetaan ensimmäisessä.

Seuraava kyltti kertoo rantojen nisäkkäistä.

400 metrin kohdalla on rannan lähistöllä myös yksi taukopaikka, istuskelupenkki.

Puolen kilometrin kohdalla ohitetaan Jätkänkämppä, Se on rakennettu alunperin savottakämpäksi Nurmekseen vuonna 1952 ja siirretty Rauhalahteen vuonna 1987.

Katiskaniemen kärkeen tullaan noin 800 metrin kävelyn jälkeen. Täälläkin on vaatimaton penkki istuskelua ja Saaristokaupunkia kohti avautuvan maiseman ihailua varten.

Noin 90 asteen käännös kohti pohjoista. Tässä on lyhyt pitkospuuosuus mukavassa rantalehdossa.

Rantalehdon jälkeen noustaan kalliolle (josta blogin aloituskuva on otettu) ja sen jälkeen kuljetaan niemen pohjoisrantaa pitkin. Paikoitellen polku on melkoista juuriviidakkoa, jossa täytyy olla tarkkana mihin astuu - ainakin jos juuret ovat märkiä ja liukkaita.

Retkiselfie on otettu pohjoisrannalla. Taustalla näkyvässä lahdessa oli vielä jäätä, jonka vahvuuden kävin kokeilemassa. Hyvin pystyi vielä jään päällä kävelemäänkin.

Toinen mukava rantalehto noin puolentoista kilometrin kohdalla. Täällä reitti kulki mm. alla olevan valtavan haavan ohi. Mietin, olisiko se jopa paksuin haavan runko, jonka olin koskaan nähnyt. Kuva ei tee sille oikeutta - enkä saanut mitään mittatikuksi, selfien ottaminenkaan ei tuossa kohdassa oikein onnistunut. 
.
Parikymmentä metriä eteenpäin ja saavutaan taas vähän isommalle ja leveämmälle polulle. Rantametsässä vieressäni kulki mies ja kaksi lasta, selvästi etsien jotakin. "Kuinka monta metriä sulla on?", kuulin toisen lapsista huutavan. Ahaa, olisikohan tässä geokätkö? Meinasin ehdottaa tuota äsken ohittamaani valtavaa haapaa - olisiko geokätkö ehkä jossain sen juurella?

Kohta saavuin takaisin hotellin takapihalle. Meinasin oikaista hotellin pohjoispuolelta, mutta siellä oli kyltti: "Ei läpikulkua. Hakkuutyömaa.", joten palasin aloituspaikkaani, opastaululle. Matkaa kertyi siis noin 2 kilometriä ja aikaa minulla kului 40 minuuttia, ei evästaukoa. Vastaantulijoita oli muutama, koiranulkoiluttajia ja geokätköilijöitä. Lyhyt mukava iltapäiväkävely ja hyvä lopetus Kuopion reissulleni! Loppuvitsiksi kuva, jossa peruutin jäällä ja luulin jään pettävän altani... Näköjään astuin järvessä kasvavaan heinikkoon ja jalka upposi hieman syvemmälle kuin normaalisti jään päällä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Meikonkierros Kirkkonummella

Lapakiston retkeilyreitit Lahden Nastolassa

Söderkullan ulkoilureitit Sipoossa