Malonsaaren luontopolku Imatralla

Päivämäärä: 12.5.2020
Luontopolkumiehen reittinumero: 129
Reitin pituus: 2 km
Kohokohdat: Mukava pieni saarikierros
Parkkipaikka: Ainakin Hosseinlahdentien päässä, hyvin tilaa.
Opasteet/kyltit: Ei oikeastaan ole
Varusteet/jalkineet: Ei erikoisvaatimuksia

Imatran retkipäivän viimeiseksi kohteeksi valitsin Malonsaaren luontopolun. Sovittiin Imatralla asuvan serkkuni kanssa treffit Paperharjuntien päähän (koska se mainitaan Imatran nettisivuilla luontopolun osoitteena), mutta tarkemmin karttaa tutkittuamme päätimme kuitenkin vaihtaa lähtöpaikkaa ja ajoimme Hosseinlahdentien päähän. Sieltä löytyy iso parkkipaikka ja rantaa pitkin voi kävellä Malonsalmeen ja edelleen Malonsaareen.

Matkaa parkkipaikalta luontopolulle on noin 600 metriä. Vai onko - oikeastaan mitään virallista Luontopolun aloituspaikkaa ei löytynyt sen enempää kuin yhtään luontopolkumerkintääkään. Malonsalmessa mantereen puolella on kyltti, jossa luontopolku-nuolet näyttävät mantereella molempiin suuntiin, mutta nettisivujen mukaan Malonsaaren luontopolku kulkee Malonsaaren rantoja pitkin - ei siis mantereella vain saaressa. 

Luontopolun sijainti kartasta pariin kertaan selvitetty ja Malonsaaren sillalle noustu. 

Malonsaaren sillalta näkyy harvinainen maisema. Ranta on täynnä venevajoja, jotka ovat tosiaan ihan veden tuntumassa ja osin sen päälläkin. Tämä on muuten minun tuttavapiirissäni ihmetyksen aihe - näitä kutsutaan kotona venekuureiksi. Tämä murresana "venekuuri" ei ole ilmeisesti ihan joka puolella Suomea käytössä...

Sillan loppumetreillä kohtasimme vastaantulevan retkikaksikon. Kysyin, oliko tietoa luontopolun kulkusuunnasta, myötä- vai vastapäivään. "Vastapäivään.", kuului vastaus. Näin tehtiin. Heti sadan metrin kävelyn jälkeen, saaren kaakkoisimmassa niemessä on ensimmäinen melko epävirallisen näköinen istuskelupaikka.

Malonsaari on pitkä ja kapea. Itärantaa kävellään noin kilometri pohjoiseen, sitten länsirantaa noin kilometri etelään. Itärannalta on tehdasnäkymät - Kaukopään tehtaat siintävät muutaman kilometrin päässä. Itärannalla oli näillä tienoin, noin 500 metrin kohdalla myös toinen istuskelupaikka.

Länsirannalla palaamassa jo Malonsalmea kohti. Kuten sanottu, puissa ei ole reittimerkintöjä.  

Mutta jotain muuta erikoista puista kuitenkin saattaa löytyä. Vaikkapa linnun pesä aivan rannan tuntumassa.

Ihan loppumetreillä, noin sata metriä ennen kierroksen päättymistä, on hieman hankalampi kohta. Ranta on täynnä kivenlohkareita - reitti kulkee kuitenkin aivan rantaa pitkin ja lohkareiden seassa on syytä varoa askeliaan. Varmasti hankalahko paikka kostealla säällä, onneksi tänään oli kuivaa. 

Kierros tuli täyteen ja palasimme sillalle ja mantereelle. Saarikierrokseen kului aikaa noin 40 minuuttia ilman evästaukoja. Tapasimme kaksi muuta ulkoilijaa sekä pienen nuorisoporukan viettämässä toukokuista iltaa musiikin ja virvokkeiden kanssa. Saarireitti on ihan sympaattinen, mutta varsinaiseksi luontopoluksi en tätä kutsuisi - tämä on vain kiva polku luonnossa.  

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Meikonkierros Kirkkonummella

Lapakiston retkeilyreitit Lahden Nastolassa

Söderkullan ulkoilureitit Sipoossa