Kairessuo-Mieliäissuon luontopolku Orimattilassa

Päivämäärä: 1.5.2020 ja 11.5.2024
Luontopolkumiehen reittinumero: 113
Reitin pituus: 3,3 km
Kohokohdat: Erilaiset suotyypit, mutta muutenkin vaihteleva maasto
Parkkipaikka: Pieni parkkipaikka n. 8 autolle. Koskustentie 531. Paikka kartalla. (Parkkipaikka-asiaa lisää tekstissä)
Opasteet/kyltit: Hyvät. Risteyskohdissa selkeät opasteet.
Varusteet/jalkineet: Vedenpitävät jalkineet plussaa, kuten aina suoreiteillä. Muutamia märkiä kohtia.
Keskivaativa reitti
Yksi tulipaikka

Olen kirjoitellut aiemman tarinan Kairessuo-Mieliäissuon luontopoluista toukokuussa 2020. Olin kuitenkin kuullut, että reittiä on päivitetty ja päätin nyt, toukokuussa 2024 päivittää tietämystäni ja samalla blogitekstiä. Teksti siis kirjoitettu jälkimmäisen päivämäärän mukaan, jos ei toisin mainita.

Olin paikalla toukokuisena sunnuntaina iltapäivällä. Sää oli hieno ja se oli saanut retkeilijät liikkeelle. Koskustentien varrella oleva pieni parkkipaikka näytti melkoisen täydeltä - sain kuitenkin mahdutettua autoni pieneen väliin lähellä reittiopasteita.

Lähtöpaikalla on uusi opaste. Tässä kerrotaan laajasti polun valmistumisesta ja sen kunnostuksesta vuosina 2021-2023. Tänne on rakennettu myös uusi esteetön osuus (kartassa sinisellä värillä) uudelle laavulle ja uusi eteläinen parkkipaikka. Sen osoitetta en löytänyt mistään, en edes googlesta. Palaanpa aiheeseen, jos löydän asiasta jostain lisää tietoa!

Ensimmäiset parisataa metriä kuljetaan melko vanhassa, lähinnä kuusia kasvavassa metsässä. Valo siivilöityi kauniisti vihreään sammaleeseen. Vasemman laidan kuusenrungossa on vanha keltainen reittimerkintä. Kunnostuksen yhteydessä täällä on siirrytty käyttämään puisia opasteita risteyksissä - muuten reitillä ei taida olla varsinaista reittimerkintää.

Reitti laskeutuu alas suon laidalle, josta alkaa varsinainen ympyräreitti. Esimerkki uusista opastekylteistä, nuoli osoittaa ympyräreitin kiertosuunnan.

Luontopolku oikeastaan kiertää Kairessuon - ja vain muutamassa kohdassa ylitetään suon reunamia pitkospuita pitkin. Tässä reitti ylittää suon pohjoisimman kulman. Infotaulu kertoo suotyypeistä sekä -kasveista. Kairessuon kooksi mainitaan noin 30 hehtaaria, isompi Mieliäissuo on jopa 170 hehtaarin kokoinen.

Luontopolkumies pitkoksilla.

Näillä seuduilla oli edelliselläkin kävelyllä reitin kosteimmat kohdat - pitkokset olivat vappuna 2020 hädin tuskin veden päällä. Nyt täällä pääsi kulkemaan kuivin jaloin.

Kairessuon länsilaidalla polku kiipeää kallion päälle. Nousua kertyy noin 30 metriä. Aiemmin täällä oli yksi istuskelupenkki, nyt paikalla on tuliterä laavu sekä piknikpöytä (jonka ääressä oli paljon porukkaa, siksi jätin sen kuvaamatta). Lähistöllä on myös puusee. Tässä kohdassa kävelyä takana noin 1,3 kilometriä.

Esteetöntä reittiä laskeudutaan mäeltä alas sen eteläpuolelle. Nyt luontopolku kurvaa kohti Mieliäissuota. Infotaulun aiheena täällä on Natura 2000 -luonnonsuojelualueet. Sekä Kairessuo että Mieliäissuo on liitetty kansalliseen soidensuojeluohjelmaan.

Kalliolta laskeudutaan toisen suon, Mieliäissuon laitaan. Matkaa oli tässä vaiheessa kertynyt hieman alle kaksi kilometriä. Mieliäissuolla on lintutorni, jonka juurella voi myös istuskella penkeillä. Aiemmin täällä oli myös piknikpöytä, se on nyt poistunut. Istahdin tornin alle hetkeksi kahville ja leivälle.

Kävin tornissa. Komea suomaisema. Kiikareilla näin myös kurkiparin sadan metrin päässä. Täällä voisi olla mukava bongailla lintuja pidempäänkin. 

Jatkoin matkaa. Reitti nousee taas mäen yli palatakseen Kairessuolle. Luontopolun aiemmat keltaiset tassumerkit näkyivät hyvin puissa. Kuva vuodelta 2020.

Samoin tämä kuva on vuodelta 2020. Mäen päällä oli melkoinen myrskytuhoalue. Mietin kävellessäni, että täällä on todella saatu raivata satoja puita pois polun päältä. Melkoinen homma, mutta polku oli nyt hyvin käveltävissä kaikista "puunraadoista" huolimatta. 

Vielä lyhyt matka Kairessuon etelä- ja itälaidassa. Pieni pitkospuuosuus, nousu Kairessuon itälaidassa olevalle matalalle kalliolle, sen jälkeen ympyräkierros päättyy.

Puinen kyltti johdatti minut ympyräreitin loppuessa jälleen parkkipaikalle. 

Kierroksen pituudeksi mittasin 3,3 km. Kävelyyni meni aikaa noin puolitoista tuntia evästaukoineen. Toukokuisena sunnuntaina porukkaa oli mukavasti, paljon lapsiperheitä ja koiria.

Jälleen yksi reitti, jota voisin suositella mielelläni melkeinpä kenelle vain. Suomaisemat ovat aina mukavia ja rauhoittavia. Ja onhan pitkospuita aina mukava kävellä. Lähellä pääkaupunkiseutua - ja ihanasti luonnon rauhassa.

Sijainti: N=6744184.631, E=439434.488 (ETRS-TM35FIN)
GEO: lat=60.828131, lon=25.886508

Voit seurata retkitunnelmiani myös Instagramissa: @luontopolkumies ja Facebookissa

Luontopolkumiehen muita reittejä Orimattilassa:
Karkkulan luontopolku
Tönnön luontopolku
Mallusjoen vanha metsä

Onko reittiin tullut muutoksia? Jotain korjattavaa, lisättävää, kommentteja? Lähetä postia Luontopolkumiehelle

Kommentit

  1. Nyt löytyy reitin varrelta myös uusi laavu ja wc. Tulipaikkaa ei vielä ollut?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tiedosta! Yritänpä käväistä, niin voin päivittää kuvat ja tekstin!

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Linlon saaren kierros Kirkkonummella

Laukkosken luontopolku Pornaisissa

Nukarinkosken ulkoilupolku Nurmijärvellä