Väinämöisen polku Kirkkonummen Järsössä

Päivämäärä: 19.9.2020
Luontopolkumiehen reittinumero: 188
Reitin pituus: 3,7 km
Kohokohdat: Hyvin merkitty monipuolinen polku, maisemat Kasbergetin laelta
Opasteet/kyltit: Todella hyvät
Varusteet/jalkineet: Melko hyväkuntoinen polku, jossa pärjännee hyväpohjaisilla kengillä kuivana aikana.

Sain sosiaalisessa mediassa vinkin Väinämöisen Polusta ja kiinnostuin. Sitä on muutamassakin blogissa kehuttu jopa yhdeksi Suomen hienoimmista luontopoluista, joten halusin päästä sitä katsomaan. Ongelmallista on, että polun aloituspiste on yksityistien päässä, joten sinne ei kuuluisi ajaa autolla. Lähin virallinen ja hyvä pysäköintipaikka on Friggesbyn entisen koulun piha, jonka osoite on noin Porkkalantie 961. Järsöntietä matkaa polun lähtöpaikalle on noin 4 km. Järsöntien päässä on Kevan koulutuskeskus ja mökkikylä - näiden yksityisyyttä tulee tietenkin kunnioittaa, mutta luontopolku on vapaassa käytössä.  

Järsöntien laidasta löytyy infotaulu, jossa on tietoa polusta sekä hyvä reittikartta. Polkuja on erimittaisia, mutta vain pisimmällä niistä käydään sekä panssarilaiva Väinämöisen entisellä "parkkipaikalla" että Kasbergetin laella. Suosittelen sitä!

Olimme kolmen hengen porukalla syysretkellä ja päätimme porukalla kulkea reitin vastapäivään, jotta paras rantaosuus tulisi reitin loppupuolelle. Suurin osa kylteistä tuntuu täällä ehdottavan kulkusuuntaa myötäpäivään - siinä tapauksessa voit lukea seuraavat opastukseni lopusta alkuun. Me lähdimme siis liikkeelle pitkin Järsöntietä, jota kuljetaan aluksi (eli oikeasti lopuksi) noin kolmisensataa metriä.

Polku tekee lyhyen koukkauksen Järsöntien itäpuolelle. Täällä on 1900-luvun alkupuolella sijainnut kalastaja Lindqvistin koti, joka valitettavasti on Porkkalanniemen vuokra-aikana tuhoutunut.

Ylitimme Järsöntien ja siirryimme sen länsipuolelle. Luontopolku-kyltti osoittaa suuntaa kohti kalastajan taloa, josta olimme tulossa.

Tästä lähtien totesimmekin, että siniset luontopolkumerkinnät olivat tosi tiheässä - täällä ei todellakaan tarvinnut pelätä luontopolulta pois eksymistä.

Myös kaikki pitkospuut olivat reitillä hyvässä kunnossa. Polun kunnostusta oli selvästi tehty tänäkin kesänä, tästä polusta tunnutaan pitävän hyvää huolta.

Polku kulkee melko pitkän matkaa kallioilla, aivan pellon laidan lähistöllä. 

Kunnes reitti kääntyy pois pellon laidasta ja saavutaan melko pian Kasbergetin juurelle. Nousua Kasbergetin laelle kertyy noin 30 metriä pellon laidalta - nousu ei ole kovin jyrkkä ja tähän yhteen hankalampaan nousuun on rakennettu portaat nousua helpottamaan.

Tämä maisema yllätti. Avarat 360 asteen näkymät, ehkä komeimmat maisemat länteen Hilan ja Upinniemen suuntaan. Ollaan noin 50 metriä merenpinnan yläpuolella. Korkeimmalla paikalla on jopa pöytä ja penkit, mutta hieman tuulisena aamuna meidän taukopaikaksemme valikoitui hieman alempana ollut tuulensuojainen kalliotasanne. Kasberget on aika lailla reitin puolivälissä.

Tauon jälkeen jatkoimme matkaa kohti länttä ja merenrantaa. Polku erottui kalliollakin hyvin, vaikka sinisiä merkkipylväitä ei täällä ihan kymmenen metrin välein ollutkaan.

Rantakallioilla polku kulkee noin kolmensadan metrin matkan. Tässäkin oli useita tähystelypaikkoja, joissa saattoi katsoa vastarannan maisemia vähän tarkemmin.

Luontopolun "rasteja" oli kymmenkunta. Tässä kerrotaan rantakallioiden kivilajista, Obbnäsin rapakivigraniitista.

Tämän luontopolun nähtävyys on tällä kalliotasanteella noin kolmen kilometrin kohdalla - jos kävelet reitin myötäpäivään, niin tänne on alle kilometrin kävely lähtöpisteeltä. Tässä on myös mukava istuskelupaikka penkkeineen.

Paikalla sijaitsevasta taulusta käy ilmi, että läheiseen rantakallioon on 1940-luvulla ollut kiinnitettynä panssarilaiva Väinämöinen. 

Paikalla on myös Merivoimien kiinnittämä muistolaatta. Tästäkin kuvasta voi päätellä Väinämöisen olleen melko kookas alus, Wikipedian mukaan 93 metriä pitkä ja 17 metriä leveä. 

Viimeiset 800 metriä (tai ensimmäiset, jos toisin päin reittiä kierrät) kuljetaan melko rehevissä metsissä.

Syksylläkin kaunis tervaleppäkorpilaikku olisi varmasti kesän kynnyksellä vielä upeampi näky - ja täynnä lintujen ääniä. 

Viimeiset parisataa metriä tietä pitkin ja luontopolku on kierretty. Itse luontopolku oli siis vajaat 4 kilometriä pitkä ja meillä kävelyyn meni aikaa noin kaksi tuntia, yhden pitkän tauon kera. Reitillä ei näkynyt muita luontopolkukävelijöitä, mutta pari koiranulkoiluttaja/sienestäjää tapasimme polun varrella. 

Polku on mukavan monipuolinen ja tosiaan hyvin merkitty. On harmi, jos reitti jää harvojen tietoon siksi, että se sijaitsee yksityistien varrella. Kannattaa uskaltautua pyöräilemään tai kävelemään Järsöntielle ja käydä tutkimassa polkua, se tarjoaa monenlaisia elämyksiä!

Luontopolkumiehen muita reittejä lähistöllä:
Linlon saaren kierto
Porkkalanniemen reitit

Kommentit

  1. Hei, I like your blog very much. I will follow some of your trips to enjoy the beautiful nature!
    Hyvää syksyn jatkoa! :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Laukkosken luontopolku Pornaisissa

Linlon saaren kierros Kirkkonummella

Nukarinkosken ulkoilupolku Nurmijärvellä