Jäppilän kivikuru ja Hiidenkiven kierros Pieksämäellä

Päivämäärä: 9.8.2019
Luontopolkumiehen reittinumero: 80
Reitin pituus: n. 600 m
Kohokohdat: Mannerjään muodostama pirunpelto, Ukonkivet
Opasteet ja kyltit: Upouusi infotaulu, reitit ilmeisesti vielä keskeneräiset
Parkkipaikka: Poikkilammentiellä, n. 10 autolle.
Varusteet/jalkineet: Kivillä kulkiessa hyväpohjaiset kengät ovat tarpeen


Olin tänä kesänä ensimmäisen kerran kuullut Jäppilän kivikurusta ja halusin käydä katsomassa sen. Tietoa löysin mm. 100 luontohelmeä -sivustolta ja Vedenjakajareitistön sivuilta. Jälkimmäisen sivuston perusteella ajattelin, että kävelyreittejä ja kylttejä oltaisiin ehkä juuri tänä kesänä (2019) tekemässä, kun sivustolla luvataan lisätietoa kesän aikana. Ja näin olikin: myöhemmin selvisi, että hieno karttataulu (alla kuvassa) oli ilmeisesti tullut paikalle juuri tänä kesänä - tapasin ystävän, joka oli käynyt edellisenä kesänä paikalla eikä taulua kuulemma silloin ollut olemassa.

Joka tapauksessa: auton navigaattori ei tuntenut Poikkilammentietä, mutta onneksi puhelin opasti minut perille. Jäppilän kirkolta ajellaan noin kymmenkunta kilometriä kohti Sorsakoskea, sen jälkeen Poikkilammentietä vielä kolmisen kilometriä. Opasteet ovat hyvät. Perillä parkkipaikalla siis hieno uusi infotaulu. Useampikin kävelyreitti on tarjolla, minä päätin tällä kertaa kävellä vain lyhyen Hiidenkiven kierroksen, 600 metriä.


Parkkipaikalta on hyvin lyhyt matka kivikurun itä- tai koilliskulmaan. Kivikurua voi tarkastella alhaalta laaksosta.


Tai hieman korkeammalta ison kiven päältä (kuten tämän tekstin aloituskuvassa). Vasemmalla näkyy myös kivikurun kaakkoislaitaan rakennettu katsomo. Täällä on todellakin pidetty kesäaikaan konsertteja ja muita tilaisuuksia. Akustiikka on ilmeisesti erinomainen - puhumattakaan tunnelmasta.


Näky on vaikuttava. Voi vain kuvitella sen ryskeen, jota jääkauden sulamisveden heittämät kivet ovat aikanaan (100 000 vuotta sitten!) pitäneet.


Kivikurun pohjoisreunalla on sinisiä keppejä ja melko hento polku, jota ei vielä ole kovin paljoa kävelty. Keppejä seuraamalla pääsi kuitenkin parin sadan metrin päähän Ukonkiville. Kivet ovat kuulemma saattaneet toimia kirkkona ennen kristinuskon aikaa.


Polku siirtyy Poikkilammentielle, jota voi kulkea takaisin parkkipaikalle. Kävin vielä katsomon laidalla, tässä maisema siitä vinkkelistä.


En mitannut matkaa tai aikaa. Uskoisin, että puoli tuntia riittää Hiidenkiven kierrokseen. Elokuisena perjantaina en tavannut muita retkeilijöitä. Paikka on kyllä komea - ehkäpä reittien kunnostuksen myötä useampikin retkeilijä löytää paikan! Samalta parkkipaikalta voi lähteä myös 1,5 km päähän isolle siirtolohkareelle tai vähän yli kahden kilometrin päähän näköalapaikalle. Lupaan käväistä katsomassa lohkareen ja näköalapaikan seuraavalla käynnilläni.

Muita Luontopolkumiehen reittejä lähistöllä:
Peisin Polku Varkaudessa

Kommentit

 1. Kiitokset tästä retkivinkistä! Tämän innoittamana löysin paikan. Kirjoittelin omaankin blogiin retkestä, linkkasin myös tämän postauksesi siihen. :)
  https://rentoretkeilija.com/2020/05/25/jappilan-kivikuru-pieksamaki/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia! Ja sulla olikin selvästi pidempi kävely siellä. Ajattelin käydä tänä kesänä minäkin vähän pidemmällä reitillä.

   Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Storträskin reitti Sipoonkorven kansallispuistossa

Linlon saaren kierros Kirkkonummella

Laukkosken luontopolku Pornaisissa