Pioneerimetsän luontopolku Kouvolassa

Päivämäärä: 30.8.2019
Luontopolkumiehen reittinumero: 86
Reitin pituus: 3,4 km (sisältäen kävelyn parkkipaikalta luontopolulle ja takaisin)
Kohokohdat: Kymijoen ja Ahkojan rannat
Opasteet ja kyltit: Hyvät
Parkkipaikka: Pioneerinkatu 1, Koria
Varusteet/jalkineet: Hyväkuntoinen reitti, jossa ei erikoisvaatimuksia

Kouvolassa on kuulkaapas peräti 11 kaupungin ylläpitämää luontopolkua! Kun Kouvola sattuu vielä kätevästi minun kesämökkireissuni varrelle, niin täytyyhän niitä toki hyödyntää. Aloitin niihin tutustumisen Pioneerimetsän luontopolusta. Ajelin sinne perjantaina iltapäivällä. Kouvolan kaupungin erinomaisilla nettisivuilla ohjeistetaan parkkipaikaksi Pioneerinkatu 1 - ja sieltä löytyykin varsin iso parkkipaikka.


Mutta missä itse luontopolku? Taas kerran piti turvautua jo tässä vaiheessa karttaan. Samalta nettisivulta löytyi kartta, josta voi todeta luontopolun kulkevan parinsadan metrin päästä Kouluaukion laidalta. Matkan varrella voi ihailla vaikkapa venäläisten aikoinaan rakentamia punatiilisiä rakennuksia, joissa taitaa nyt olla uusia asuntoja. Samalla aloin miettiä, oliko vuoden 2019 asuntomessut juuri täällä. Tarkistin asian myöhemmin - no, olihan ne.

Kouluaukiolta näinkin jo reitin aloituskyltin. Pioneerimetsän kerrotaan olevan suurelta osin hyvin luonnontilainen, sitä on käytetty varusmiesten harjoitusalueena ja ne jäljet metsässä toki näkyvätkin monin paikoin. Toiminta täällä loppui vuonna 1994. Kyltissä mainitaan myös Kymijoen rantojen olevan näillä kohdin harvinaisen luonnontilaisia joenrantalehtoja. 

Reitti alkaa melko leveää sorastettua polkua pitkin. 
'
Reitti on merkitty sinisin maalimerkein ja valkoisin luontopolku-kyltein. Muutamassa kohdassa piti vähän ihmetellä. Muutaman sadan metrin kohdalla saavutaan Kymijoen rantaan. Kyltti osoitti vasemmalle, mutta mäen päällä huomasin, että rannassa oli tässä (suoraan edessä) laavu ja reitin ensimmäinen infotaulu.

Palasin rantaan. Tässä kerrotaan taustalla näkyvistä Korian silloista (blogin pääkuvassa). Vanhin silta on vuodelta 1870. 

Samalla kohdalla Kymijoen rannassa on siis reitin ainoa taukopaikka, pieni laavu. Laavun takaa pääsee nousemaan mäelle ja palaamaan oikotietä polulle.


Mäen päällä reitti jatkuu Kymijoen rantapenkereen päällä. Seuraava infotaulu kertoo lepakoista. Infotaulut ovat kaikki uusia ja hyvässä kunnossa. Ne on hauskasti piirretty. Tällä reitillä liito-orava toimii reittioppaana. Liekö Kouvolassa tapana, että jokin eläinystävä kertoo meille reiteistä? Selvitämme.

Polku jatkuu Kymijoen suuntaisesti noin kilometrin. Hieman kapeampana kuin alkumetrit. Siniset maalimerkit näkyvät melko hyvin.

Välillä kävellään ihan joen rannassa. Harmikseni tälle päivälle osui kovin harmaa sää, voin vain kuvitella, miten kaunista täällä olisi aurinkoisena kevät- tai kesäpäivänä.

Kymijoen rannasta polku kääntyy Ahkojan varteen. Rantapenkere on yllättävän korkea, polku kulkee noin 15 metriä korkeammalla kuin Ahkoja. Muutaman sadan metrin jälkeen polku laskeutuu ojan rantaan ja ylittää sen hyväkuntoista siltaa pitkin.


Heti sillan jälkeen pääsi käymään ojan rannassa. Tässä oli yksi reitin suosikkikohdistani.

Kamera rantakivelle, selfien paikka.

Reitti ylittää ojan vielä toisen kerran noin kahden kilometrin kohdalla. Tässä kohdassa kyltti kertoo liito-oravista. Niitä ei sentään tällä kertaa ohitseni liidellyt.

Loppumatkalla kuljetaan taas vähän leveämpää hiekkatietä pitkin.

Ja juuri ennen kierroksen täyttymistä kävellään vielä juoksuhautojen keskeltä.

Palasin luontopolun lähtöpisteelle ja siitä parkkipaikalle. Kävelyyn meni aikaa vain noin tunti, tosin tänään en pitänyt evästaukoa. En tavannut myöskään muita luontopolku-kävelijöitä.

Sympaattinen reitti, jossa hauska yhdistelmä kulttuurimaisemaa (varuskuntineen ja siltoineen) sekä hienoa luontoa. Lähden jännityksellä kohti muita Kouvolan luontopolkuja!

Luontopolkumiehen muita reittejä Kouvolassa:
Niivermäen luontopolku

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Storträskin reitti Sipoonkorven kansallispuistossa

Linlon saaren kierros Kirkkonummella

Laukkosken luontopolku Pornaisissa