Niivermäen luontopolku Kouvolassa

Päivämäärä: 30.8.2019
Luontopolkumiehen reittinumero: 87
Reitin pituus: 2,5 km
Kohokohdat: Kaunis vihreä metsä, saniaiskorpi ja jylhät kalliot
Opasteet ja kyltit: Hyvät
Parkkipaikka: Kytöahontie 2, tilaa n. 10 autolle
Varusteet/jalkineet: Melko kuiva ja hyväkuntoinen reitti. Pari kosteampaa kohtaa. Lenkkareillakin pärjää kuivana aikana.


Kouvolan yhdestätoista luontopolusta päätin kävellä samana iltapäivänä kaksi. Ensimmäinen oli siis Pioneerimetsän luontopolku ja toiseksi valitsin Niivermäen luontopolun. Se sijaitsee melko kätevästi hyvin lähellä kuutostietä ja monille tuttua Veturi-ostoskeskusta. Itse asiassa Veturin takaseinä näkyy parkkipaikalle! 

Parkkipaikalta on parinsadan metrin kävely varsinaisen luontopolun aloituspisteelle.

Luontopolun aloituspiste on metsän laidalla. Taulussa kerrotaan mm. Niivermäen seudun historiasta (ollut läpikulku- ja pyyntialuetta jo esihistoriallisella ajalla). Luontopolun kartasta otin luonnollisesti kuvan. Ja kuten edellisellä kävelylläni Pioneeripuistossa, täälläkin minulla olisi eläin matkaoppaana, Kaarne-korppi, joka kertoo faktoja luonnosta kaikilla infotauluilla.

Pidin heti ensimmäisten metrien maisemasta. Korpimaisema on kauniin vihreää. Miltä maisema näyttäisikään aurinkoisena päivänä, kun valo siivilöityisi sammaliin asti?  

Kaarne-korppi johdatti minua syvemmälle metsän siimekseen.

Alkumatkalla noustaan Niivermäen rinnettä ylöspäin. Nousua kertyy noin 40 metriä. Jyrkimmässä kohdassa kävellään portaita pitkin. Nappasin portailla selfien.

Mäen päällä sain tietoa rapakivestä, Kymenlaakson maakuntakivestä. Kyltin luona oleva lohkare on moroutunut, muuttunut soramaiseksi. Uusi termi minulle! Infotaulut olivat täälläkin uusia ja hyvässä kunnossa. 

Mäen päällä polun laidassa oli myös yksi istuskelupaikka, yksinkertainen penkki.

Muutamassa kosteassa kohdassa oli pitkospuu-tyyppistä siltaa. Hieman liukkaita olivat tänään, sateen jälkeen. Polku on muuten täälläkin merkitty sinisillä maalimerkeillä (kuten Pioneeripuistossakin).

Puolivälissä reittiä, noin kilometrin kohdalla, voi piipahtaa luontotorniin.

Vaikka korkealla olinkin, ei tällaisena harmaana päivänä nähnyt kovinkaan kauas. Mutta yllättävän mukavaa oli olla mäntyjen latvuksien tasalla - aika monesta latvuksesta kuului lintujen ääniä.

Luontotornin alla on pöytä ja penkit. Tänään en jäänyt evästauolle, halusin jatkaa matkaa - sekä luontopolulla että autolla kohti kesämökkiä.

Luontotornilta lähtiessä etsin hetken aikaa polun jatkoa. Sinisiä merkkejä ei näkynyt. Tutkin karttaa ja totesin, että minun piti palata samaa reittiä hetken matkaa, sen jälkeen polku kääntyi mäeltä alas. Taas kerran oli hyötyä siitä, että oli kartta jossain muodossa mukana. Parin sadan metrin matkalla laskeudutaan yli 30 metriä. Loppumatka kuljetaan suurelta osin kalliojyrkänteen alapuolella. Ihastelin kalliota ja yritin ottaa siitä kuvia, mutta kuvat eivät tee oikeutta komealle jyrkänteelle. Metsä jyrkänteen alla on jännittävää saniaiskorpea ja melko lehtomaista, näin mm. vaahteroita ja taikinanmarjaa. 

Noin kilometri takaisin polun aloituspisteeseen ja siitä parisataa metriä takaisin parkkipaikalle. Aikaa kävelyyn meni noin tunti. Muutama muukin kävelijä oli reitillä.

Pidin Niivermäen metsämaisemasta kovasti. Värit olivat kauniita ja polku oli mukavan vaihteleva ja hyvässä kunnossa, kuten reitin kyltitkin. Kouvola taitaa olla varsinainen luontopolkujen kaupunki. Jatkan tutustumista - vielä yhdeksän Kouvolan luontopolkua odottaa vuoroaan!

Luontopolkumiehen muita reittejä Kouvolassa:
Pioneerimetsän luontopolku

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Meikonkierros Kirkkonummella

Lapakiston retkeilyreitit Lahden Nastolassa

Söderkullan ulkoilureitit Sipoossa