Konttilan kierto Puijolla, Kuopiossa

Päivämäärä: 8.8.2019
Luontopolkumiehen reittinumero: 79
Reitin pituus: n. 2,5 km
Kohokohdat: Puijon maisemat, Konttilan tila eläimineen
Opasteet ja kyltit: Hyvät, tosin pari epäselvää kohtaa.
Parkkipaikka: Puijon näkötornin juurella tai frisbeegolfradan parkkipaikka Antikkalantiellä
Varusteet/jalkineet: Hyväpohjainen reitti, jonka voi varmasti kävellä lenkkikengilläkin.


Kesälomaretki kulki Kuopion kautta ja ajattelin samalla kävellä yhden luontopolun Kuopiossa. Valinta osui Puijoon ja Konttilan kiertoon, joka vaikutti mielenkiintoiselta vanhoine metsineen ja perinneympäristöineen. Elokuisena torstainakin Puijon tornin parkkipaikka oli melko täynnä. Jos tilaa ei olisi ollut, auton voi toki jättää myös toisille Puijon parkkipaikoille - esim. frisbeegolfkentän parkkipaikalle Antikkalantielle. Puijon tornin vierestä löytyy kartta, johon luontopolutkin on merkitty. Samanlainen pömpeli karttoineen löytyy myös frisbeegolfkentän vierestä.


Kylttejä reiteille emme retkikaverin kanssa löytäneet, mutta kartan avulla oli helppo päätellä, että tulisi seurata Konttilan opasteita.


Reitti kulkee aluksi isohkoa ulkoiluväylää kohti frisbeegolfkenttää. Olin epävarma, kulkeeko luontopolku tätä väylää pitkin, mutta polun merkkinä olivat sentään punaiset merkit puissa.


Kentän laidassa on opastaulu, jossa kerrotaan täällä sijainneista Antikkalan ja Konttilan tiloista. Reitin opastaulut ovat kohtuullisessa kunnossa.


Frisbeegolfkentän jälkeen sähläsimme. Konttilan opasteet katosivat näkyvistämme ja jouduimme turvautumaan karttaan ja kävelemään hieman eri reittiä Konttilan pihaan. Reittejä riitti, joten ylimääräistä matkaa tuli tuskin edes paria sataa metriä. Lopulta oltiin Konttilan pihassa.


Konttilassa laskettiin juuri lampaat ulos laitumelle. Ne tutustuivat vähän meihin ja me niihin.

Palasimme luontopolulle. Paluureitti Puijon näkötornille kulki vanhojen metsien halki. Polku oli hyvässä kunnossa, tosin juuria ja kiviä riitti.

Vanhaa kuusimetsää kävellään Puijon länsirinnettä pitkin noin kilometrin verran. 

Lopulta saavutaan laskettelurinteen laitaan ja noustaan takaisin Puijon tornille. Tässä kohdassa nousua on noin 40 metriä. Kokonaisuudessaan reitillä on noin 50 metriä korkeuseroa - Puijolla tämä on melko vähän, toisen luontopolun (Puijon Polun) korkeuseroksi mainitaan yli sata metriä.

Aikaa kävelyyn meni noin tunti. Evästelypaikkoja ei oikeastaan ollut frisbeegolf-kentän laidalla sijaitsevien penkkien ja Konttilan tilan lisäksi. Emme myöskään nähneet muita kävelijöitä tällä polulla.

Puijolla on helppo käydä, Kuopion keskustan ja viitostien välittömässä läheisyydessä. Eiköhän täällä tule käytyä vielä muutkin reitit kävelemässä ja tornivierailulla - nyt oli vähän turhan paljon turisteja jonottamassa torniin. Maisemathan ovat komeat tornin juureltakin!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Meikonkierros Kirkkonummella

Söderkullan ulkoilureitit Sipoossa

Lapakiston retkeilyreitit Lahden Nastolassa