Peikonpolku Hangossa

Päivämäärä: 12.6.2024
Luontopolkumiehen reittinumero: 484
Reitin pituus: 4,3 km
Kohokohdat: Kalliot merimaisemineen, hiekkaranta, kauniit lehdot pähkinäpensaineen
Parkkpaikka: Noin 10-15 auton parkkipaikka osoitteessa Furunäsintien varrella. Paikka kartalla.
Opasteet/kyltit: Melko hyvät
Varusteet/jalkineet: Reitillä olisi varmasti pärjännyt lenkkareilla. Kostealla säällä hyväpohjaiset kengät tarpeen.
Keskivaativa reitti
Yksi tulipaikka

Kesälomareissu Hankoon. Oli kävelty kaverin kanssa Tvärminnen kylän luontopolku ja jatkettiin suoraan matkaa toiselle luontopolulle noin kymmenen kilometrin päähän. Peikonpolun pysäköintipaikan osoitteesta ei ollut ihan tarkkaa tietoa, mutta netin mukaan sen piti löytyä Furunäsintieltä. Ajelimme sitä pitkin ja yhtäkkiä kaverin huudahti risteyksen menneen ohi. En ollut huomannut P-kylttiä, joten tehtiin U-käännös. Pysäköintipaikka löytyi. Ei muita autoja.

Pysäköintialueen laidalla on opastaulu, jossa on jonkin verran faktaa Peikonpolusta (tässä erikseen kirjoitettuna - Hangon nettisivuilla nimi kirjoitetaan yhteen, käytän sitä kirjoitusasua) sekä reittikartta. Polun kerrotaan kulkevan pähkinäpensaslehdon ja luonnontilaisen hiekkarannan sekä useiden muiden luonto- ja metsätyyppien kautta. Kartan alla todetaan, että polku on merkitty luontoon valkoisella värillä, mutta taulussa on myös keltainen vinoneliö - ja niitäkin on täällä reittimerkintään käytetty.

Mittauslaite päälle ja matkaan. Opasteita parkkipaikalla ei tainnut olla, mutta kartankin perusteella voi todeta reitin kulkevan tästä länteen eli kohti rantaa. Hiekkatie kulkee lehtipuiden lomassa.

Vain 150 metriä kävelyä ja saavutaan rantaan. Tästä Peikonpolku lähtee kahdelle eri kierrokselle - pohjoiselle Furunäsin lenkille ja eteläiselle Långbodauddetin lenkille. Päätimme tämän hauskan valkoisen nuolen perusteella startata ensin pohjoiseen.

Polku nousee kalliolle, josta voi heti ihailla merimaisemia. Kuten niin monessa paikassa Hankoniemellä, täälläkin on jonkinlaisia puolustusrakennelmia. Lienevätkö itänaapurin sotilaiden tekemiä, kuten Furunäsissä näkyvät juoksuhaudatkin.

Tässä olikin tämän luontopolun vaikein kohta. Tiesimme polun jatkuvan kohti Furunäsin niemeä, mutta selkeitä merkintöjä kalliolla ei ollut. Laskeuduimme kalliolta alas ja löysimme seuraavat merkinnät hiekkarannan tuntumasta.

Hiekkaranta oli rauhaisa. Kesäkuisena iltapäivänä täällä oli vain kaksi ihmistä ja koira. Luontopolku kulkee aivan rannan tuntumassa ja sinne on helppo poiketa. Mekin käväisimme siellä - tosin vähän myöhemmin kun palailimme niemeltä pois päin. Uimaan ei viileähkön tuulen takia tehnyt mieli.

Hiekkarannan jälkeen jatketaan aivan meren tuntumassa. Reitti on tässä hieman kivikkoinen.

Furunäsin laavulla oli mukava pitää taukoa. Täällä on myös tulipaikka ja puusee. Pidimme kahvitauon ja nautiskelimme melko kesäisestä iltapäivästä.

Hiekkarannalta alkoi ympyräkierros, jonka kuljimme myötäpäivään. Paluu kohti hiekkarantaa tapahtuu hieman kauempana rannasta, kangasmaastossa. Polku on merkitty täällä hyvin, valkoisia maalimerkkejä ja keltaisia vinoneliöitä on riittävästi.

Käväisimme hiekkarannalla ja palailimme sen jälkeen molempien reittien aloituspisteeseen. Pohjoisen kierroksen pituus oli hieman yli puolitoista kilometriä. Käväisimme lähtöpaikan kohdalla myös rannassa - kalliolla kukki ruoholaukka.

Aloitimme toisen reitin kohti etelää ja Långbodauddenia.

Täällä polku kulkee aluksi ihastuttavan vehreissä lehtomaisemissa.

Reitin varrella on kyltti vanhasta kaatopaikasta. Tänne on tuotu vuoteen 1985 asti öljyisiä jätteitä. Seudun kasvit, sienet ja marjat kannattaa yhä jättää keräämättä.

Itsenäisyyden juhlavuonna 2017 tänne on istutettu myös tulevaisuuden kuusia. Pari näkemääni kuusta olivat kasvaneet hyvin eri tahdilla, korkeampi oli ehkä miehen korkuinen.

Reitti risteää täällä kulkevien ulkoilureittien kanssa. Merkinnät olivat melko selkeitä, mutta muutamissa risteyskohdissa piti olla tarkkana.

Långbodauddenin niemen lähistöllä on toinen infotaulu. Sen toisella puolella on todella paljon infoa linnuista ja kasveista, tosin tulosteet ovat melko kuluneita. Karttapuolellakin on tietoa pähkinäpensaasta, joita täällä onkin melkoisen paljon. Reitti kulkee tässä suojellun lehdon läpi.

Lehtomaisemista päästään Långbodauddenin kalliolle. Tässä voi ihailla avaraa merimaisemaa ja kiikaroida merilintuja. Hanko on melko lähellä - seuraavan niemen takaa siintävät metallitehtaan korkeat rakennelmat.

Täälläkin olisi voinut pitää taukoa, me jatkoimme kuitenkin matkaa. Kallio-osuutta on satakunta metriä. Yhtäkkiä havahduimme katselemaan meressä uivaa lintuperhettä. Koskelolla oli 16 poikasta! Niitä oli hauska seurata hetken aikaa.

Kalliokierroksen jälkeen kiepaistaan takaisin suojeltuun lehtoon.

Pähkinäpensaita riittää. Kesäkuu on varmasti parasta aikaa kulkea pähkinälehdoissa. Luonto on vielä heleän vaaleanvihreää, linnut laulavat.

Tällä eteläiselläkin reitillä oli lyhyekö ympyräreitti, joka loppui infotaululle. Tämän jälkeen palasimme samaa janareittiä takaisin pysäköintialueelle. Mittauslaitteet seis. Kaiken kaikkiaan kävelyä kertyi 4,2 km, aikaa käytimme tunnin ja kolme varttia. Reitillä tavattiin pari muuta kävelijää - lisäksi hiekkarannalla oli muutama koiranulkoiluttaja. Muuten täällä oli yllättävänkin rauhallista.

Reitti on keskivaativa. Kalliomaastossa täytyy olla tarkkana ja rannalla on hieman kivikkoa, muuten täällä on aika leppoisaa kävellä. Kaiken kaikkiaan: Hangon vierailijalle oiva luontoretki rantoineen ja merimaisemineen!

Sijainti: N=6642538.401, E=277495.110 (ETRS-TM35FIN)
GEO:lat=59.860337, GEO:lon=23.026236

Voit seurata retkitunnelmiani myös Facebookissa
ja Instagramissa: @luontopolkumies 

Muita Luontopolkumiehen reittejä lähistöllä:
Tulliniemen luontopolku
Tvärminnen kylän luontopolku

Onko reittiin tullut muutoksia? Jotain korjattavaa, lisättävää, kommentteja? Lähetä postia Luontopolkumiehelle

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Linlon saaren kierros Kirkkonummella

Laukkosken luontopolku Pornaisissa

Puntalan Kissankierros Ruokolahdella