Sorlammen luontopolku Espoossa

Päivämäärä: 13.6.2024
Luontopolkumiehen reittinumero: 485
Reitin pituus: 5,3 km
Kohokohdat: Monipuoliset metsät, pähkinäpensaslehdot, hiidenkirnut, Hiidenpesä-luola
Parkkipaikka: Noin 15-20 auton parkkipaikka, osoite noin Nuuksiontie 30. Oikealla puolella tietä Nuuksiota kohti ajettaessa, mäen päällä. Paikka kartalla.
Julkiset liikenneyhteydet: Bussilinjoja Espoosta. Lisätietoa tästä.
Opasteet/kyltit: Hyvät
Varusteet/jalkineet: Täällä on usein mutaista. Kannattaa varautua vedenpitävillä jalkineilla. Syksyllä kumisaappaat paras valinta.
Keskivaativa reitti
Yksi tulipaikka

Sorlammen ympäristö on minulle tuttu. Olen kävellyt Sorlammen seudulla monia kertoja, mutta luontopolku ja sen kuvaaminen on jäänyt väliin. Ajattelin monia kertoja, että haluan käydä kävelemässä polun joskus, kun reitin varrella oleva pähkinäpensaslehto on parhaimmillaan. Nyt sain vihdoin asiat osumaan kohdalleen.

Lähdimme kaverin kanssa paikalle kesäkuisena maanantaina. Parkkipaikka on minulle tuttu, joten osoitetta en tarvinnut. Käsittääkseni sinne ei ole tarkkaa osoitetta, mutta Nuuksiontie 30 vie ainakin lähelle. Vinkiksi voi sanoa, että parkkipaikka on Nuuksioon ajettaessa oikealla puolella, heti mäen lakipisteen jälkeen. P-kyltistä ajaa helposti ohi.

Auto parkkiin ja matkaan. Pysäköintipaikalla ei ole yhtään opastetta, mutta täältä lähtee oikeastaan vain yksi leveä polku kohti luontopolun ensimmäistä taulua.

Sadan metrin kohdalla ylitetään kaunis purolaakso siltaa pitkin. Syksyisin täällä on usein todella mutaista, nyt oli kuivaa.

Luontopolun opastaulu on tässä heti sillan jälkeisessä mäessä. Sorlammen kierros näyttää starttaavan vasemmalle, joten kiertosuunta on täällä myötäpäivään.

Karttaan on merkitty kävelyreitti ja jopa pitkospuuosuudet hieman eri värillä. Reitin kerrotaan olevan viiden kilometrin pituinen ja se on merkattu luontoon keltaisilla maalimerkeillä. Olen muuten aiemmin kuvitellut olevani Nuuksion kansallispuistossa, mutta virallisesti tämä alue lienee Espoon virkistysaluetta. Suuri osa reitistä kulkee myös luonnonsuojelualueella.

Oikea valinta! Kävelyn ajankohdalle, nimittäin. Pähkinäpensaat ovat juuri tähän aikaan todella heleän vihreitä. Ne myös varjostavat lämpimänä päivänä kulkijaa aika mukavasti. Koivuun on maalattu reittimerkintä.

Pähkinäpensaslehdon jälkeen kuljetaan hetken aikaa mäntykankaalla.

Hieman vajaa kilometri takana. Kangasmaastosta astellaan Pikku Sorlammen rantaan.Nämä pitkospuut olivat viimeksi täällä käydessäni tulvan alla, siksi suosittelin kaverille (ja itselleni) vedenpitäviä jalkineita. Tänään täällä oli huomattavasti kuivempaa.

Sorlampi näkyvissä. Sen rantakallioilta voi tehdä kuitenkin piston kohti Sorlammen hiidenkirnuja. Suosittelen tätä muutaman sadan metrin lisälenkkiä.

Hiidenkirnuille on opasteita. Tosin: opasteet loppuvat tähän viittaan, joka on ehkä noin sata metriä ennen hiidenkirnuja, leveän ulkoiluväylän laidassa. Olen joskus itsekin harhaillut niitä etsimässä, joten tässä vinkki: heti kun kallio-osuus alkaa, pysy kallioiden vasemmassa reunassa (eli länsireunassa), hiidenkirnuille on kallioita pitkin korkeintaan 50 metriä.

Hiidenkirnuja on täällä seitsemän, Muutama niistä on kallion päällä, osa taas rinteessä ja hieman heikommin havaittavissa. Osa on täyttynyt vedellä, osassa voi käydä itsekin seisomassa pohjalla. Syvimmät ovat noin kaksi metriä syviä, leveimmät noin puolitoista metriä leveitä.

Matka jatkuu. Hiidenkirnuista kertovan opasteen luona kerrottiin, että polku on hieman hankalakulkuisempi Sorlammen rannan tuntumassa ja että tämän osuuden voi kulkea myös ulkoilureittiä pitkin. Rantapolku olikin paikoin kapea ja mutainen.

Noin kaksi kilometriä kävelty. Hieman ennen Sorlammen keittokatosta polku nousee rantakalliolle. Tässäpä olikin mukava istahtaa tauolle. Pidimme hetken tauon nauttien kesäisestä päivästä ja seesteisestä järvimaisemasta. Sorlampi on muutaman ystäväni mielestä muuten Nuuksion seudun parhaita uimapaikkoja.

Matka jatkui - ja keittokatos oli ihan muutaman kymmenen metrin päässä. Yllättävän hiljaista. Täällä on mukava pitää taukoa - tulipaikka on usein käytössä ja puuhuolto on kunnossa. Lähistöllä on myös puusee.

Keittokatokselta matka jatkuu taas rantakallioille ja sieltä eteenpäin vaihteleviin metsämaisemiin. Sorlammen luontopolun sanotaan olevan melko vaikeakulkuinen juurien ja kivien takia.

Sorlammen luontopolun geologiset ihmeet, osa kaksi. Noin kahden ja puolen kilometrin kohdalla ohitetaan Hiidenpesän luola. Sinne on polulta lyhyehkö mutta jyrkkä ja kivinen nousu. Itse luola on noin viiden metrin pituinen ja kaksi metriä korkea. Puolen metrin suuaukko on hieman ahdas, mutta sisällä mahtuu tosiaan seisomaan.

Reitti jatkuu melko jylhissä maisemissa. Kuljetaan jyrkkien kallioseinämien lomitse, kuusikkoisissa metsissä.

Yksi suosikkimaisemistani on tämä kostea painanne, jossa pitkokset kulkevat kaatuneen puun ja sen upean juurakon ohi. Tässä on otettu kuvia monilla aikaisemmillakin kävelyillä.

Neljä ja puoli kilometriä takana. On ohitettu kivoja kalliomaisemia ja saavutaan Lajalammen tai Laihalammen rantaan. Molemmat kirjoitusasut ovat kuulemma käytössä. Laihalammen ympäri voi kävellä, me päätimme tänään kiertää "virallista" reittiä eli oikaista sen itärantaa pitkin kohti lähtöpaikkaa.

Kahvitauolle oli tarvetta. Istahdimme Laihalammen rantakalliolle evästauolle.

Kahvitauon jälkeen matka jatkui vielä muutaman sadan metrin verran. Pähkinälehdoista kertova opastaulu on täällä, reitin viimeisillä metreillä. Tiesitkö, että pähkinäpensaan pähkinät ovat syötäviä, vaikkakin pienempiä kuin jalostetut hasselpähkinät. Yksi pensas voi tuottaa useamman kilon pähkinöitä, mutta ne häviävät usein nopeasti parempiin suihin. Sitä on joskus kavereiden kanssa ihmeteltykin, pähkinöitä harvoin näkee pensaissa tai niiden juurella.

Ympyräkierros päättyi ja palailimme parkkipaikalle. Tämän kävelyn pituudeksi mittasin noin 5,2 kilometriä - ja sen nauttimiseen kului aikaa vähän yli kaksi tuntia. Reitillä oli tänään melko rauhallista, tapasimme muutaman muun ulkoilijan. Samalla kun palailimme autolle, alettiin täällä valmistella jonkinlaista suunnistustapahtumaa,

Sorlammen luontopolkua voi pitää melko vaativana. Täällä on jonkin verran mäkiä - ja poluilla on kiviä ja puiden juuria. Helpolla ei pääse, mutta normaalikuntoiselle tämä on oikein mukava viiden kilometrin kävely. Muista kurkata hiidenkirnut ja Hiidenpesän luola!

Sijainti: N=6682617.555, E=367402.576 (ETRS-TM35FIN)
GEO:lat=60.258601, GEO:lon=24.604043

Voit seurata retkitunnelmiani myös Facebookissa
ja Instagramissa: @luontopolkumies 

Muita Luontopolkumiehen reittejä lähistöllä:
Nupurin luontopolku
Soidinsuo ja Soidinkierros
Oittaan luontopolku

Onko reittiin tullut muutoksia? Jotain korjattavaa, lisättävää, kommentteja? Lähetä postia Luontopolkumiehelle

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Linlon saaren kierros Kirkkonummella

Laukkosken luontopolku Pornaisissa

Puntalan Kissankierros Ruokolahdella