Pinkjärven vaellusreitti Eurajoella

Päivämäärä: 29.6.2024
Luontopolkumiehen reittinumero: 490
Reitin pituus:5 km
Kohokohdat: Pinkjärven rantamaisemat ja mukavat taukopaikat
Parkkipaikka: Saukonniementietä n. 4,5 km. Paikka kartalla.
Julkiset liikenneyhteydet: Satakunnan Liikenteen vuoroilla pääsee n. 4 km päähän.
Opasteet/kyltit: Hyvät
Varusteet/jalkineet: Paljon kosteita kohtia. Suosittelen kumisaappaita - tai ainakin vedenpitäviä retkeilyjalkineita.
Keskivaativa reitti
Kaksi tulipaikkaa

Kesäkuun viimeisestä viikonlopusta näytti tulevan erinomainen retkeilyn kannalta. Pahin helle siirtyi pois, mutta viikonlopusta ennustettiin kuitenkin poutaista. Nyt oli oiva mahdollisuus lähteä tutustumaan pariin länsirannikon reittiin, joiden kävelyä olin suunnitellut. Kirjasin suunnitelmaani kuusi polkua - ne saattaisin onnistua kävelemään kahden päivän aikana. (Kommentti: yksi niistä jäi vielä seuraavaan kertaan). Aloitin polkukierrokseni lauantaina pohjoisimmasta eli Pinkjärvestä.

Ajelin Eurajoelle ja sieltä jokusen kilometrin pohjoiseen. Navigaattori ohjasi väärää reittiä kohti Saukonniementietä, mutta olin jo lukenut netistä, että liittymä on jossain vaiheessa siirtynyt pois kasitieltä. Nyt sinne ajetaan Kämpäntien kautta. Helppo homma. Sen sijaan itse Saukonniementie ei ollut helppo homma. Hiekkatietä ajetaan 4,5 kilometriä ja se oli melkoisen kuoppainen - ja edellisen yön rankkasade oli saanut jokaisen kuopan täyttymään vedestä. Ajelin hitaasti perille ja löysin parkkipaikan, jossa ei ollut muita autoja. Varusteiden vaihtoa ja reittikarttaa tutkimaan. Parkkipaikan laidasta löytyy opastaulu.

Tarkempi reittikartta.Ympyräreitin pituudeksi voi laskea 4,26 kilometriä - siihen päälle vielä 300 metrin janareitti parkkikselta mennen tullen eli koko kävely olisi hieman alle 5 kilometriä. Kiertosuuntaa ei kartassa mainita.

Läksin kävelemään. Alkumatka kuljetaan metsätietä pitkin. Reittimerkinnät ovat punaisia vinoneliöitä. Yksi autokin tuli vastaan - tätä kirjoittaessani vasta huomasin, että tien päässä on toinen parkkipaikka.

Noin kolmensadan metrin kohdalla saavutaan risteykseen, josta ympyräreitti alkaa. En ollut löytänyt tietoa kiertosuunnasta - ja jostain syystä päätin kiertää reitin myötäpäivään (vaikka kokemukseni mukaan ehdoton enemmistö reiteistä kuljetaan vastapäivään). Tätä kirjoittaessani huomasin esim. outdoorsatakunta.fi -sivuston kertovan reittikuvauksessa, että reitin voi kiertää molempiin suuntiin.

Ympyräreitti alkaa kuusikossa. Reitin varrella on jonkin verran kaatuneita puita, joita jouduin ylittämään. Kerran lipesin liukkaalta puunrungolta ja olin kaatua, putosin istumaan puun päälle. Näissä maisemissa ihmettelin sirittävää linnun ääntä, joka ei kuulostanut kuitenkaan sirittäjältä. Lintuja tunnistava sovellus kertoi sen olevan peukaloinen - tämä peukaloisen ääni ei ollut tuttu, lieneekö sen varoitusääni.

Märkää ja kuraista täällä oli monin paikoin. Useissa kohdissa reitti oli kovin leveä, kun retkeilijät olivat etsineet kuivinta kohtaa. Jäin miettimään, olisiko tällaisissa paikoissa kuitenkin kunnon pitkospuut paikallaan, nyt luontoa tallotaan aika monesta kohtaa.

Kaatuneita puita oli toki myös siirretty poluilta pois. Ensimmäinen kilometri on pitkälti jykevää kuusikkoa.

Puolentoista kilometrin kävelyn jälkeen alkaa jo Pinkjärven ranta näkyä.

Kävin heti rannassa, kun se oli mahdollista. Nappasin ensimmäisen kuvan Pinkjärven rauhasta.

Vielä parisataa metriä rannan tuntumassa ja saavutaan Mustalahden laavulle. Retkeilijän käytössä on tulentekopaikka ja käymälä.

Laavulta on hieman rajoitettu näköala Pinkjärvelle. Rannan maisemaa blogin pääkuvassa.

Kahvitauon jälkeen jatkoin matkaa. Nyt kuljetaan pitkän matkaa aivan Pinkjärven rannan tuntumassa. Useista paikoista pääsee kurkkaamaan rannalle. Mukavimmat rantapaikat ovat pieniä silokallioita kuten alla olevassa kuvassa. Mukava paikka ihailla järveä tai pitää pientä taukoa. Parhaat uintipaikat ovat hieman myöhemmin, Vuotavan laavun lähellä.

Kahden laavun välimatka on noin kilometri, koko matka kuljetaan rannan suuntaisesti.

Kolmisen kilometriä kävelyä takana. Lähestytään Vuotavan laavua. Täällä on reitin paras uimaranta, hiekkapohjainen ja matala. Hiekkarannan tuntumassa on myös piknikpöytä.

Hieno kaksoislaavu on hieman ylempänä rinteessä. Tänne päässee myös autolla, sillä kartan mukaan Vuotavan laavulla on oma pysäköintipaikka - ilmeisesti parinsadan metrin päässä laavusta.

En tarvinnut taukoa, joten laavun kuvaamisen jälkeen jatkoin matkaa. Huomasin, että täällä olikin kahta eri väriä reittimerkinnöissä. Parkkipaikalta suoraan laavulle tuova oikoreitti on merkitty sinisellä, pidempi ympyräkierros punaisella.

Sininen reitti kurvaa pois rannasta. Ympyräreitti kulkee vielä kokonaisen kilometrin rannan lähellä.

Viimeiset metrit Pinkjärven rantamaisemissa. Ollaan Pourunlahdessa, jossa oli selvästi reitin lehtomaisin luonto. Täällä oli myös Pinkjärveen laskevia puroja, jotka olivat näin keskikesälläkin melko kosteita.

Pourunlahdesta reitti kääntyy takaisin kohti parkkipaikkaa. Muutama sata metriä rannan jälkeen ihmettelin polulla jaloissani näkyvää liikettä. Ajattelin hetken, että polulla on suuri määrä jotain kuoriaisia. Sitten katsoin tarkemmin. Polku oli aivan täynnä noin sentin mittaisia sammakonopoikasia. Noin viidenkymmenen metrin matkan katselin koko ajan jalkoihini ja varoin astumasta niiden päälle. Niitä oli satamäärin - enpä ole koskaan aiemmin moista nähnyt!

Ollaan jo ympyräreitin viimeisillä metreillä. Metsätyyppi lienee tuore kangas - kuusien seassa on jonkin verran lehtipuita ja kenttäkerros on melko vehreää.

Ympyräkierros päättyy. Palailin kolmisensataa metriä takaisin pysäköintipaikalle, jonne oli nyt tullut yksi auto. Nämä ulkoilijat kävelivät reittiä vastapäivään ja tapasin heidät viimeisen kilometrin aikana, hieman ennen sammakonpoikasia. Matkaksi mittasin noin viisi kilometriä, aikaa käytin hieman vajaat kaksi tuntia.

Reitti on loppujen lopuksi aika vaativa. Täällä on paljon juuria, kantoja ja kaatuneita puita. Sekä kosteita painanteita, joissa pitää miettiä askeleitaan. Korkeuserot ovat maltillisia.

Monenlaisia asioita kävi mielessä kävellessä - myös kehitysideoita. Päällimmäisenä kuitenkin positiiviset asiat: mukava metsäinen, hieman kostea kävelyreitti. Kivoja järvenrantamaisemia. Erinomaiset taukopaikat. Luonnon rauhaa.

Sijainti: N=6806105.965, E=218934.700 (ETRS-TM35FIN)
GEO:lat=61.287460, GEO:lon=21.7516544

Voit seurata retkitunnelmiani myös Facebookissa
ja Instagramissa: @luontopolkumies 

Muita Luontopolkumiehen reittejä lähistöllä:
Omenapuumaan luontopolku, Rauma
Paratiisin luontopolku, Harjavalta

Onko reittiin tullut muutoksia? Jotain korjattavaa, lisättävää, kommentteja? Lähetä postia Luontopolkumiehelle

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Linlon saaren kierros Kirkkonummella

Laukkosken luontopolku Pornaisissa

Puntalan Kissankierros Ruokolahdella