Tvärminnen kylän luontopolku Hangossa
Päivämäärä: 11.6.2024
Luontopolkumiehen reittinumero: 483
Reitin pituus: 3,2 km
Kohokohdat: Merenranta, rantalehdot, dyynimetsät
Parkkipaikka: Ruukintie, muutama auto mahtuu lähtöpaikalle. Paikka kartalla.
Opasteet/kyltit: Kohtuuhyvät
Varusteet/jalkineet: Heinikkoa, pitkät lahkeet tarpeen. Heinikossa oli myös sateen jäljiltä kosteaa, ehkäpä voisi suositella vaikkapa vedenkestäviä retkeilyjalkineita. Niillä on hyvä kävellä myös dyynien hiekalla.
Keskivaativa reitti
Yksi tulipaikka (hieman reitin ulkopuolella)
Kesälomapäivä. Päätimme lähteä käväisemään kaverin kanssa Hangon suunnalla ja kävellä samalla pari pitkään suunnitelmissani ollutta luontopolkua. Ensimmäiseksi ajelimme Tvärminnen kylään. Luontopolun osoite ei ollut tarkkaan tiedossa ja niinpä seikkailimme hieman Tvärminnentiellä edestakaisin. Katsoin Hangon nettisivuilla olevaa karttaa ja päättelin pysäköintipaikan ja luontopolun lähtöpisteen olevan Ruukintiellä.
Ruukintieltä löytyi infotaulu ja sen viereen saimme myös auton. Tauluun on kiinnitetty myös vihreä vinoneliö, joilla (samoin kuin vihreillä maalimerkeillä) reitti on täällä merkitty.
Taulussa on vanha reittikartta, mutta siihen on kiinnitetty myös tämä uudempi kartta. Tosin, tässä taulussa reitin kerrotaan olevan merkitty valkoisin maalimerkein - niitäkin taisi reitiltä löytyä. Myöskin pysäköintipaikka on tässä merkitty Tvärminnentien laitaan, netissä olevassa kartassa parkkipaikkoja on kaksi ja toinen niistä täällä infotaulun lähistöllä. Netin karttaan on merkitty myös reitin rastit, joiden numerointi alkaa tästä infotaulun luota. Reittimerkintään palaan vielä hieman myöhemmin.
Päättelimme karttojen perusteella lähtösuunnan olevan kohti koillista. Selkämme takana olikin luontopolun nuoli.
Ymmärtääkseni ensimetrit kuljetaan vanhaan tiilitehtaan takaa. Yritin hakukoneista etsiä tietoa Ruukintien rakennuksista, vaikuttaisi siltä, että tiilitehdas on suljettu 1957. Männyssä on valkoinen maalimerkki, sen jälkeen taaempana näkyy myös vihreä vinoneliö toisessa männyssä.
Reitti kulkee mäen yli ja saapuu Juhani Ahon tien laitaan. Täältä löytyivät pari ensimmäistä rastia tai luontotaulua. Niiden numerot olivat 7 ja 8. Tämän luontotaulun aiheena on tummaneidonvaippa, rauhoitettu orkidea.
Kuljimme hetken matkaa tietä pitkin. Yhtäkkiä bongasimme lähistöllä liitelevän merikotkan. Seurasimme sen uljasta lentoa ja kävelimme vahingossa tietä pitkin liian pitkään. Jouduimme palailemaan takaisin ja kurvaamaan vihreän tolpan kohdalta kohti metsää.
Aikoinaan tuuli on kuljettanut tänne hienoa hiekkaa ja muovannut maaston dyynimäiseksi. Nykyään kasvit sitovat hiekan paikalleen.
Täällä vanhimmat puut ovat jopa 300 vuotta vanhoja käkkyrämäntyjä. Olen varmaan aiemminkin maininnut, että en lapsena kiipeillyt puissa, joten nyt se mahdollisuus on aina otettava. No, ehkä tätä ei voi kuitenkaan kiipeilyksi kutsua. Kaveri tutkaili toista kiipeilypuuta.
Kävelyä takana hieman yli puoli kilometriä. Seuraa asfalttitien (Tvärminnentie) ylitys.
Tien toiselta puolelta kuului kovaa pauketta. Uskaltaisiko tänne edes kulkea? Ollaan lähellä armeijan aluetta, mutta ilmeisesti reitillä on turvallista kävellä. Kymmenes luontotaulu kertoo 300-400 vuotta vanhasta männystä, jota on kutsuttu "rahamännyksi" ja sen oletetaan olleen kuvattuna myös vanhoissa seteleissä.
Hiekkaisissa maisemissa oli mukava kävellä. Tosin kaveri sai karistella hiekkoja lenkkareista kerran tai pari. Kuvassa vasemmalla näkyvä vaara-kyltti ei kertonut armeijan toimista vaan Tvärminnen dyynialueen ennallistamistöistä, joita täällä tehdään. Puita kaatamalla lisätään paahteista pinta-alaa.
Hiekkaa, hiekkaa, hiekkaa. Ja aurinkoa.
Luontopolku palailee kohti Tvärminnentietä. Reitin varrella on myös tiilitehtaan aikaisia hiekkakuoppia, jotka ovat alkaneet soistua. Tien ylitys ja paluu lähtöpaikkaan. Ensimmäisen ympyrän mitta lienee noin puolitoista kilometriä. Nyt osasimme kurvata kohti toista rengasreittiä, joka lähtee kohti lounasta ja mererantaa. Venny Soldanintietä kuljetaan muutama kymmenen metriä, kunnes luontopolku kääntyy kohti rantametsää.
Rantametsän reitti oli rehevän luonnon vallassa kesäkuussa. Tänne kannattaa varustautua pitkin lahkein - ja ehkä tehdä punkkitarkastus kierroksen jälkeen. Seuraavan puolen kilometrin matkalla on paljon mielenkiintoisia luontotauluja. Tämän taulun aiheena on käärmeenpistoyrtti.
Olin etukäteen kuvitellut kulkevani rantalaitumella, jossa pitää väistellä karjaa. Taulu 20 kertoi ylämaankarjasta, jota täällä saattaisi olla merenrantaniityillä. Vuonna 2024 sitä ei Hangon kaupungin nettisivun mukaan täällä nähdä.
Reitti kulkee omakotitalojen takapihoja hipoen - tai suorastaan niiden takareunassa.
Tässä on myös paljon infotauluja, aiheina mm. kangaskiuru, metsäkauris, merikotka ja tässä kuvassa näkyvä laulujoutsen. Aloimme miettiä, pääsisimmekö reitillä ollenkaan rantaan.
Kyllä! Kahden ja puolen kilometrin kohdalla vastaan tuli risteys, josta pääsi myös rantaan. Sinne johti muutaman kymmenen metrin pitkospuut.
Tässä rannassa ei ole piknikpöytää tai taukopaikkaa. Käväisimme laiturilla ihailemassa merimaisemaa ja jatkoimme matkaa.
Viimeiset puoli kilometriä kuljetaan Venny Soldanintietä pitkin.
Saavuimme takaisin infotaulun luo. Pidimme pienen kahvitauon auton luona ennen seuraavalle polulle siirtymistä. Tätä kirjoittaessani huomasin jälleen kerran, että parempi ennakkovalmistautuminen olisi kannattanut. Löysin Hangon nettisivulta videon luontopolusta - ja siinäpä mainitaankin esteetön taukopaikka venesataman lähellä. Tarkemmin reittikarttoja katsottuani huomasin, että lähtöpaikalta meni reitti myös suoraan etelään eli venesatamalle. Toki taukopaikka on merkitty myös karttaan, se jäi vaan huomaamatta.
Reitin pituudeksi mittasin noin 3,2 kilometriä. Aikaa käytimme tasan tunnin. Emme tavanneet muita kävelijöitä.
Reitti mainitaan Hangon sivuilla keskivaativaksi. Korkeuserot täällä ovat kuitenkin tosi vähäisiä eikä reitillä ole hankalia kivikoita tai juuria. Eniten haasteita saattaa tuoda hiekassa kävely - tai rantaheinikko.
Taukopaikka jäi siis käymättä. Siitä pienestä harmituksesta huolimatta kävely jätti mukavan mielen - merikotkineen, merimaisemineen ja dyyneineen.
Sijainti: N=6639788.168, E=287302.627 (ETRS-TM35FIN)
GEO:lat=59.840915, GEO:lon=23.2036350
Voit seurata retkitunnelmiani myös Facebookissa
ja Instagramissa: @luontopolkumies
Muita Luontopolkumiehen reittejä lähistöllä:
Peikonpolku
Tulliniemen luontopolku
Källviken ja Dagmarin puisto
Onko reittiin tullut muutoksia? Jotain korjattavaa, lisättävää, kommentteja? Lähetä postia Luontopolkumiehelle
Kommentit
Lähetä kommentti