Tulliniemen luontopolku Hangossa

Päivämäärä: 1.5.2017
Luontopolkumiehen reittinumero: 7
Reitin pituus: 6,6 km
Kohokohdat: Suomen mantereen eteläisin piste. Merenrannat. Linnut.
Parkkipaikka: Tulliniemen pysäköintialue. Runsaasti tilaa.
Opasteet ja kyltit: Erinomaiset.
Varusteet/jalkineet: Lenkkareilla pärjää.


Hangon Tulliniemessä voi käydä Suomen mantereen eteläisimmässä pisteessä, Uddskatanissa. Julkisella kulkuvälineellä tai edes omalla autolla ei voi hurauttaa ihan perille asti, parkkipaikka on yli 3 kilometrin päässä niemen kärjestä. Satama-alue on kierrettävä jalan. Se ei haittaa, reitti on helpohko eikä korkeuseroja ole oikeastaan ollenkaan.


Jo alun merenrantamaisema on kiehtova. Rannassa voi ihmetellä sinne ajautuneita esineitä, kuten hylkyjen osia. Ja tietysti bongata lintuja. Saimaan rannalla kasvaneelle luontopolkumiehelle lintukirja on tarpeen, haahkat ja muut merilinnut ovat melko tuntematonta faunaa.

Matkan varrella on myös muutama penkki, jossa voi pitää taukoa. Ensimmäinen kilometri kävellään hiekkarannan laitaa, sen jälkeen polku sukeltaakin metsään.


Seuraavaksi luontopolku ohittaa ränsistyneet rakennukset, jotka kuuluvat jatkosodan aikaiseen suureen saksalaisleiriin. Kävelyni jälkeen Helsingin Sanomat julkaisikin ison artikkelin aiheesta - oli todella mielenkiintoista lukea parakeista, joita omalla kävelylläni ihmettelin isoon ääneen.

Metsäosuuden jälkeen saavutaan Uddskatanille. Vappupäivänä siellä oli jonkin verran muitakin retkeilijöitä. Eikä ihme, onhan tosiaan kyseessä Suomen mantereen eteläisin piste. Kallioilla on hyvä istuskella piknikillä - ja taisipa paikalla olla pari pöytää ja penkkiäkin. Kun merimaisemaa on ihastellut tarpeeksi, voi kiertää pienen lenkin niemen kärjessä ja palata samaa reittiä takaisin parkkipaikalle.


Luontopolkumiehen muita reittejä lähistöllä:
Dagmarin puisto Raaseporissa

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Storträskin reitti Sipoonkorven kansallispuistossa

Meikonkierros Kirkkonummella

Linlon saaren kierros Kirkkonummella