Hierkonpolku Pyhärannassa

Päivämäärä: 29.6.2024
Luontopolkumiehen reittinumero: 492
Reitin pituus: 5,1 km
Kohokohdat: Ihastuttava meren läheisyys hiekkarantoineen, helppokulkuinen polku
Parkkipaikka: Kolme eri parkkipaikkaa janareitin varrella. Valitsin keskellä sijaitsevan Säikän. Paikka kartalla.
Julkiset liikenneyhteydet: Reilan linja-autopysäkiltä hieman yli kilometri. Linja-autoyhteyksiä arkisin.
Opasteet/kyltit: Hyvät
Varusteet/jalkineet: Ei erikoisvaatimuksia
Helppo reitti
Kaksi tulipaikkaa

Satakunnan ja Varsinais-Suomen viikonloppuretkeni kolmas kohde oli Hierkonpolku Pyhärannassa. Olin katsellut luontoon.fi -sivun kartasta reitin mahdolliset lähtöpaikat ja navigoin kohti eteläisintä eli Reidun saunaa. Tein kuitenkin viime tingan mielenmuutoksen. Huomasin opasteista, että tällä lähtöpaikalla olisi myös uimaranta ja ajattelin, että siellä voisi lämpimänä kesäpäivänä olla ruuhkaista. Siksi ajelin Säikän parkkipaikalle janareitin keskelle. Parkkipaikka oli todella tilava - ja sen reunalla on opastaulu. Koska kyseessä on janareitti, joutuisin nyt kävelemään molempiin suuntiin. Päätin käväistä ensin Kyhkärännokassa reitin pohjoispäässä ja siten Reidun saunassa eteläpäässä.

Läksin matkaan. Reitti on merkitty oranssein vinoneliöin. Polku on leveä ja tasainen.

Säikän pysäköintipaikalta oli vain satakunta metriä merenrantaan. Ensimmäinen mukava istuskelupaikka löytyi heti tästä rannan tuntumasta. Penkki ja merimaisema on kuvattu blogin pääkuvassa.

Ohitin penkin, vaikka olin jo vähän evästauon tarpeessa. Tiesin, että Hierkonpään taukopaikalle olisi vain 500 metriä. Hetki kuljetaan rannan tuntumassa ja pian laavu onkin jo näkyvissä.

Erinomainen taukopaikka oli rauhaisa. Jos porukkaa olisi ollut tauolla, niin tässä olisi useampikin kiva istuskelupaikka.

Istahdin laavulle ja nautin kahvikupposen ja pari eväsleipää. Maisema on hurmaava. Rannassa kasvaa tyrnipensaita - ja niitä näkyikin täällä useammassakin paikassa.

Reitti jatkui yhä rannan tuntumassa. Välillä kuljetaan mäntykankaalla, sitten ylitetään hiekkaisa lahti. Tarkistin puhelimen sovelluksella, mitä kasveja hiekkarannalla kasvaa - matala rantakasvi on suola-arho. Tätä kirjoittaessani opin, että se on halofyytti (eli suolakkokasvi - se kestää hyvin suolavettä).

Vuorossa taas mäntykangasosuus. Polku on todellakin mukavan tasainen, leveä ja pehmeä.

Välillä kävellään taas rannan tuntumassa kauniissa rantaheinikossa.

Tämä oli varmasti koko reitin ainoa vähänkään hankalampi osuus. Kivikkoinen paikka hieman ennen Kyhkärännokan taukopaikkaa. Loikin kivillä, toki isoimmat murikat olisi voinut kiertää..

Mittaukseni mukaan Kyhkärännokan taukopaikalle oli hieman yli puolitoista kilometriä. Palveluina tulipaikka ja sen vieressä puukatos.

Rannalla on penkki, josta voi ihailla Hierkonpuhdin kaunista maisemaa.

Penkin ja tulipaikan välissä oli myös koivu, joka suorastaan kutsui istahtamaan sen vahvalle mutta mutkaiselle oksalle.

En tarvinnut nyt sen kummempaa taukoa, joten lähdin kävelemään takaisin kohti Säikän pysäköintipaikkaa. Paluumatkalla kuvasin vielä Hierkonpään laavun eri vinkkelistä. Tässä näkyy myös ihastuttava keinu laavun vieressä. Sitäkin oli ihan pakko kokeilla.

Säikän pysäköintipaikalta jatkoin suoraan etelään. Noin kilometrin matka kuljetaan täällä rantametsässä, polku ei käy aivan meren tuntumassa. Sekametsä on melko rehevää. Reitin ainoat pienet korkeuserot osuvat tälle osuudelle, rannan tuntumassa on pieniä kumpareita joiden kautta reitti nyt kulkee.

Eteläisin piste on Reidun sauna. Täällä sijaitsee siis uimaranta, Reilan pienvenesatama sekä - nimensä mukaisesti - Reidun sauna, jonka voi myös vuokrata. Hierkonpolkun kävelijää varten täälläkin on todella tilava pysäköintialue.

Välttelin pysäköintialuetta mahdollisen uimarannan ruuhkan vuoksi. No, se osoittautui turhaksi huoleksi. Uimaranta oli autio.

En tarvinnut taukoa, palailin kilometrin Säikän pysäköintialueelle ja pysäytin mittauslaitteen. Sen mukaan kävelin noin 5,1 kilometriä ja käytin siihen aikaa tunnin ja kaksikymmentä minuuttia. Tapasin reitin varrella ehkä kymmenkunta ulkoilijaa. Taukopaikat olivat kuitenkin tyhjiä. Tämän viikonlopun aikana kävelin muuten yhteensä viisi reittiä enkä törmännyt yhdelläkään taukopaikalla ihmisiin. Jäin miettimään, onko tällaisista luontopoluista tullut yhä enemmän ulkoilureittejä, joihin ei oteta eväitä mukaan vaan kävellään ne reippaasti lenkkeillen ympäri, Siltä vähän vaikuttaa.

Reitti on siis helppo. Korkeuseroja ei liene viittä metriäkään. Reitillä oli muistaakseni vain yksi hieman hankalampi kivikko, muuten täällä sai astella tasaisilla pehmeillä poluilla.

Pidin Hierkonpolun maisemista kovasti. Iltäpäivän aurinko kruunasi nämä merelliset maisemat upeasti. Olin kävellyt yhtenä päivänä kolme hienoa ja hyvin erilaista reittiä - nyt oli aika jatkaa Uuteenkaupunkiin yöksi ja jatkaa kävelyitä seuraavana päivänä. To be continued!

Sijainti: N=6779529.391, E=194304.821 (ETRS-TM35FIN)
GEO:lat=61.0316133, GEO:lon=21.3374563

Voit seurata retkitunnelmiani myös Facebookissa
ja Instagramissa: @luontopolkumies 

Muita Luontopolkumiehen reittejä lähistöllä:
Omenapuumaan luontopolku
Pamprinniemen luontopolku

Onko reittiin tullut muutoksia? Jotain korjattavaa, lisättävää, kommentteja? Lähetä postia Luontopolkumiehelle

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Linlon saaren kierros Kirkkonummella

Laukkosken luontopolku Pornaisissa

Puntalan Kissankierros Ruokolahdella