Hiidenkierros Mikkelissä

Päivämäärä: 8.6.2024
Luontopolkumiehen reittinumero: 482
Reitin pituus: 13,2 km
Kohokohdat: Neitvuoren maisemat, useampi järven- ja lammenranta, monipuoliset metsät
Parkkipaikka: Neitvuorentie 660, noin 15 autolle. Paikka kartalla.
Opasteet/kyltit: Hyvät
Varusteet/jalkineet: Reitti oli yllättävän kuiva, vaikka sen varrella on kosteikkojakin. Hyväpohjaiset jalkineet plussaa nousuissa ja laskuissa.
Vaativa reitti
Kolme tulipaikkaa

Neitvuorella olen vieraillut monta kertaa. Kirjoittelin vuonna 2020 blogitekstin Hiijje silimukasta (jolla on monta eri kirjoitusasua) ja siitä lähtien olen ajatellut ja suunnitellut kiertäväni pidemmän Hiidenkierroksen. Kesäkuinen aamu oli puolipilvinen eikä liian lämmin, joten nyt oli mukava hetki käväistä tutustumassa tähän 13 kilometrin polkuun. Sain kaverin matkaan ja lähdimme retkelle heti aamukahdeksan jälkeen.

Neitvuorelle on melkoinen matka hiekkateitä pitkin. Pysäköintialue löytyy Neitvuorentien laidasta - ja täällä on tarjolla myös hyvä opastaulu.

Reittikartasta voi tutustua Neitvuoren seudun reitteihin. Hiidenkierros aloitetaan kulkemalla oranssilla merkittyä Hiijje silimukkaa, jonka jälkeen voi kiertää punaisella merkityn Hiidenkierros-osuuden. Taukopaikka, Hiidenkota, on reitin pohjoisimmassa pisteessä.

Lännenruusu toivottaa kävelijälle hyvää matkaa!

Ensi metreillä täällä kuljetaan viehättävässä niittymaisemassa. Kuvassa näkyy takana myös opasnuoli, jonka kohdalta Hiijje silimukka (ja Hiidenkierros) kurvaa oikealle.

Heti seuraavalla suoralla kuljetaan Hiidenmaan tilan kupeessa. Täällä voi bongata lampaita, jotka laiduntavat tilan niityillä. Ne katselivat meitä turvallisen matkan päästä. Tilan viereen on mielestäni edellisen käyntini jälkeen tullut tulipaikka ja piknikpöytä.

Tilan ohittamisen jälkeen alkaa se hikisin osuus, nousu Neitvuorelle. Reitti on merkitty oranssein maalimerkein. Tiukimmissa paikoissa voi ottaa tukea köydestä, joka reitin laitaan on viritetty.

Ensimmäisellä maisemapaikalla voi ihailla Saimaan Hiidenlahtea ja Mäntyniemenselkää. Maisema avautuu tässä etelään ja länteen.

Toinen maisemapaikka on tarjolla noin puolentoista kilometrin kohdalla, tällöin maisemaa voi ihailla enemmän kaakon suuntaan. Kun olen nämä tienoot jo aiemmin blogannut, niin siirrytäänpä noin kahden ja puolen kilometrin kohdalle. Tässä on risteys, jossa Hiijje silimukka kääntyy takaisin kohti pysäköintipaikkaa, mutta Hiidenkierros kurvaa toiseen suuntaan. Sinne siis!

Hiidenkierroksen osuudella laskeudutaan aluksi Harvalainen-nimisen lammen rantaan. Hieman ennen rantaa on hieno louhikko, jossa on myös pieni lippaluolan tapainen syvänne.

Harvalainen on sievä pienehkö suolampi. Reitti käväisee sen koilliskulmassa ja jatkuu sitten kohti luodetta.

Hieman yli kolmen kilometrin kohdalla saavutaan taas risteykseen. Tästä alkaa ympyräreitti, jonka päätimme kiertää vastapäivään. Kylttiviidakossa on sekä vanhoja että uusia kylttejä, joissa on myös hieman ristiriitaisia tietoja. Vanhassa Hiidenkodan taukopaikalle 2,5 km - uudessa 2,0 km. Ehkäpä reittiin on tullut muutoksia. Ympyräreitin mitaksi kerrotaan kahdeksan kilometriä, se piti kyllä paikkansa.

Seuraava kilometri kuljetaan tosi kivassa kangasmaisemassa. Mäntymetsä on kuin puisto, avointa ja valoisaa.

Jyrkkä laskeutuminen mäeltä laaksoon. Tässä on seuraava risteyskohta ja Hiidenkodalle nyt alle kilometri matkaa. Oikealle lähtee Metsänväentaipaleen yhteyspolku. Tästä lienee pari kilometriä jo kävelemilleni reiteille - Hiidenmaan poluille Juvan puolella. Ollaan hyvin lähellä Mikkelin ja Juvan rajaa.

Reitti saapuu Sulama-järven rantaan. Muutama sata metriä rannan tuntumassa, sen jälkeen alkaakin Hiidenkota häämöttää edessä. Yllättäen täällä oli myös kymmenkunta telttaa. Kello lähenteli yhtätoista ja kodan tienoilla oli aivan hiljaista. Pidimme kaverin kanssa puolen tunnin tauon, emmekä sinä aikana kuulleet pihaustakaan. Aloin epäillä, että telttailijat saattoivat olla jossain kävelemässä tai vaikkapa suorittamassa jotain tehtävää metsässä - ehkäpä kyse oli jonkinlaisesta leiristä.

Kotaa voi varata yöpymiseen viiden euron hintaan. Lisätietoa saa Hiidenmaan retkien nettisivulta.

Istahdimme taukopaikalle kodan ja järven väliin. Kahvit ja leivät maistuivat. Kurkkasin myös Sulama-järven rantaan. Kallioinen paikka, mutta kyllä tästä varmaan uimaan pääsisi.

Mukavan mittaisen tauon jälkeen ihmettelimme yhä hiljaisia telttoja. Kävin myös kurkkaamassa toista rakennusta kodan lähistöllä, sieltä löytyi puuvaja/puusee, molemmat samasta rakennuksesta. Sitten matka jatkui. Lyhyt kallioiden ylitys, sen jälkeen seuraa tämän reitin ainoa tieosuus, hieman alle kilometrin verran. Kun tieltä poistutaan, matkaa on takana hieman yli seitsemän kilometriä.

Reitti kurvaa Riihijärven rantaan. Riihijärvi mainitaan luontoon.fi -sivustolla myös Hiidenkierroksen uimapaikkana, vaikka virallista uimapaikkaa täällä ei olekaan.

Rannan tuntumassa oli koivu, joka kutsui minua luokseen. Olihan tähän nyt istahdettava hetkeksi.

Tykkäsin myös suomaisemasta järven rannassa, tupasvilloineen. Tästä yritettiin saada hienoja kuvia.

Riihijärven ja sen eteläpuolella sijaitsevan Kaatronlammen tienoilla kuljetaan vaihtelevassa maastossa. Lyhyttä suopätkää, kallioiden ylityksiä.

Risteyskohdissa opasnuolet kertoivat meidän kulkevan kohti Myllyjokea. Joen ylitys tapahtuu Kaatronlammen eteläpuolella noin kahdeksan ja puolen kilometrin kohdalla. Joen tienoo on rehevää ja melko lehtomaista. Sen jälkeen jatketaan vielä hetki kohti etelää, mukavassa sekametsässä. Myllyjoesta olisi ollut mukava saada hieman enemmän tietoa - reitin varrella ei ole infotauluja.

Nyt reitti kurvaa takaisin kohti itää. Minulla on sellainen muistikuva, että joskus reitti olisi saattanut kulkea tästä suoraan metsätietä pitkin Neitvuorentielle. Pois ajellessamme totesin myös, että Neitvuorentien laidassa on kyltti tänne (vaikka täältä ei ole opastetta vastakkaiseen suuntaan).

Hiidenkierroksella on punaiset reittimerkinnät. Punaiset pannat puiden ympärillä on suljettu liittimin - ehkäpä se antaa puulle kasvunvaraa.

Kymmenen kilometrin kohdalla noustaan Karhunpesänvuorelle. Jyrkkä nousu ja taas korkeuseroa yli 40 metriä. Puuskututti. Apropoo reittimerkinnät, kuvassa Karhunpesänvuoren kyltti, joka oli pudonnut maahan.

Täältä on melkoisen komea maisema kohti etelää. Saimaakin siintelee puiden välistä.

Seuraavalla osuudella riittää nousuja, Karhunpesänvuorelta laskeudutaan jonkin verran alemmas, ylitetään hiekkatie ja lähdetään uuteen nousuun, joka tuo Tahvontorppa-nimiselle mäelle. Tässä vaiheessa kritisoimme vähän penkkien puutetta. Taidanpa usein liputtaa sitä, että jokaisella reitillä voisi olla joku istumapaikka parin kilometrin välein (vähintään) - sen kummempaa taukopaikkaa tai tulipaikkaa ei välttämättä tarvita. Tahvontorpan huipulla istahdimme kutsuville kivipenkeille pienelle juomatauolle.

Ympyräkierros päättyy näissä maisemissa, Tahvontorpan rinteillä. Takana oli hieman yli 11 kilometriä kävelyä..

Lyhyt janareitti Harvalainen-lammen ohi ja takaisin Hiijje silimukka-reitille. Ohitimme Neitvuoren laavun, jossa oli jo jonkin verran kuhinaa, useampkin lapsiperhe oli saapunut syömään eväitä. Laskeuduimme Neitvuoren rinnettä alas pysäköintipaikalle. Avasin auton ovet - ja ukkonen jyrähti ihan lähistöllä! Uskomattoman hyvä tuuri, sadekin alkoi melkein välittömästi kun autoon pääsimme.

Kierroksen pituudeksi mittasin noin 13,2 kilometriä. Saimme kulutettua kävelyyn melko tarkkaan viisi tuntia! Ensimmäisen neljän ja puolen tunnin aikana emme tavanneet ketään, viimeisellä osuudella ehkä viitisentöista muuta retkeilijää - suurin osa laavulla.

Reitti on vaativa. Nousuja ja laskuja on paljon - osa niistä jyrkkiä. Reitillä on myös useita korkeahkoja "kiviportaita", kun kallioilta laskeudutaan alas. Muutamassa kohdassa oli otettava tukea käsillä, jotta pääsi laskeutumaan korkealta hyllyltä seuraavalle tasanteelle. Reitti on kuitenkin vaivan arvoinen, ennen kaikkea Neitvuoren maisemien takia - mutta oli täällä paljon muutakin nähtävää.

Sijainti:  N=6837304.316, E=539186.668 (ETRS-TM35FIN)
GEO:lat=61.666939, GEO:lon=27.740120

Voit seurata retkitunnelmiani myös Facebookissa
ja Instagramissa: @luontopolkumies 

Muita Luontopolkumiehen reittejä lähistöllä:
Neitvuori ja Hiijje silimukka
Hiidenmaan polut
Enkelinpesä ja Suopellonvuori

Onko reittiin tullut muutoksia? Jotain korjattavaa, lisättävää, kommentteja? Lähetä postia Luontopolkumiehelle

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Linlon saaren kierros Kirkkonummella

Laukkosken luontopolku Pornaisissa

Puntalan Kissankierros Ruokolahdella