Puijon polku Kuopiossa

Päivämäärä: 26.5.2024
Luontopolkumiehen reittinumero: 479
Reitin pituus: 2 km
Kohokohdat: Puijon maisemat, luonnonsuojelualue ja sen luontoaiheiset taulut
Parkkipaikka: Puijon näkötornin juurella. Paikka kartalla.
Julkiset liikenneyhteydet: Kesäaikaan Kuopion keskustasta on bussivuoro Puijolle.
Opasteet/kyltit: Hyvät
Varusteet/jalkineet: Ei erikoisvaatimuksia
Keskivaativa reitti
Ei tulipaikkaa

Kesälomareitti kulki Kuopion ohi. Olin muutama vuosi sitten kävellyt yhden Puijon merkityistä reiteistä, Konttilan kierron. Päätin, että tänään voisi olla mukava kävellä kaverin kanssa toinen reitti samoissa maisemissa ja tarjosin kävelylenkiksi Puijon polun, joka on lyhyehkö mutta melko vaativa sadan metrin korkeuseronsa takia. Sopiva välipala pitkän automatkan varrelle.

Ajelimme Puijolle ja laitoimme auton parkkiin. Lämmin päivä, joten vesipullo mukaan ja etsimään reitin aloituspistettä. Se löytyy Puijon tornin pysäköintipaikan kaakkoispuolelta. Pituudeksi on merkitty kaksi kilometriä, reittimerkinnät ovat sinisiä.

Lähtöpaikan tuntumassa on myös tämä hauska tuoli- ja pöytäryhmä.

Ollaan aivan tornin juuressa.

Ensimmäinen reitin infotauluista kertookin Puijon tornista. Tai torneista, sillä paikalla on aluksi ollut puinen näkötorni. Nykyinen torni on vuodelta 1963 ja se on 75 metriä korkea.

Matkaan! Reitti lähtee laskeutumaan Puijon rinnettä alas, kohti kaakkoa. Polku on täällä suurimmaksi osaksi hyvin selkeä ja leveä.

Polun kiertosuunta on vastapäivään. Risteyskohdissa opasteet ovat selkeät. Penkkejäkin on tarjolla mukavasti, varsinkin alkumatkalla.

Luontoaiheisia tauluja on kymmenkunta. Tämän taulun aiheena on Puijon luonnonsuojelualue. Se on yksi maamme ensimmäisistä, vuodelta 1928. Täällä on monenlaisia lehtoja ja hyvinkin iäkkäitä, luonnontilaisia metsiä.

Lehdoista puheenollen: kun ensimmäinen kilometri on kävelty ja aletaan lähestyä reitin alinta kohtaa, ympäröivä metsä on todellakin rehevää - ja jopa näin toukokuussa todella vehreää. Yksi luontotauluista kertoi tämän olleen myös vanhaa kaskimaata.

Yksi suosikkiaiheistani reitin infotauluissa oli kelkkailu. Suomen ensimmäinen kelkkamäki on avattu Puijolle vuonna 1913. Mutkikkaan Puijolle nousevan tien toinen laita jäädytettiin ja kelkkailusta tuli "varttuneen nuorison" harrastus, kuten taulussa kerrotaan. Jopa kilpailuja on järjestetty. Reitillä on myös ollut "kuolemankurva", jonka nimi kertoo varmasti kelkkailun vaarallisuudesta.

Ollaan reitin alimmassa kohdassa. Nyt käännytään nousemaan mäkeä ylös. Tässä on lyhyt polkuosuus, muuten reitti oli melkoisen leveää ulkoiluväylää.

Kaatuneet puut on jätetty paikalleen, kuten luonnonsuojelualueella kuuluukin - polku on kuitenkin pidetty auki.

Ylämäen infotaulu kertoo, että vanhassa metsässä iäkkäimmillä kuusivanhuksilla saattaa olla ikää parisataa vuotta. Alueen tuorein hoito- ja käyttösuunnitelma on vuodelta 2016.

Ylämäki ei tuntunut liian raskaalta. Polku on hyväkulkuinen, eikä nousu ole missään vaiheessa hurjan jyrkkä.

Kierros päättyi. Palataanpa faktoihin hetken kuluttua. Sitä ennen on vielä mainittava, että Puijon torni oli avoinna klo 17 asti. Astelimme lippuluukulle noin 16.50. Päätimme kuitenkin piipahtaa ylhäällä kaverin ensimmäisen Kuopio-visiitin kunniaksi. Minä olin käynyt täällä muutaman kerran aiemmin, mutta en varmasti koskaan näin hienolla säällä. Oli hienoa päättää tämä Puijon reissu näihin maisemiin.

Kierroksen pituudeksi mittasin aika tasan kaksi kilometriä, kuten Puijon nettisivut ilmoittavatkin. Aikaa käytimme tänään puolisen tuntia. Evästaukoa emme pitäneet. Reitillä tapasimme muutaman muun ulkoilijan.

Puijon polku on melko vaativa - korkeuseron takia (sitä oli oman mittaukseni mukaan jopa hieman yli 100 metriä). Kuten jo aiemmin mainitsin, reitti on hyvässä kunnossa. Lämmön takia nousu hieman puuskututti, muuten kävely oli jopa leppoisaa. Täällä on mukava jaloitella Kuopio/Puijo-käynnin lomassa.

Sijainti: N=6975635.863, E=533362.567 (ETRS-TM35FIN)
GEO:lat=62.909202, GEO:lon=27.656679

Voit seurata retkitunnelmiani myös Facebookissa
ja Instagramissa: @luontopolkumies 

Muita Luontopolkumiehen reittejä lähistöllä:
Konttilan kierto
Neulamäen kierto
Katiskaniemen luontopolku

Onko reittiin tullut muutoksia? Jotain korjattavaa, lisättävää, kommentteja? Lähetä postia Luontopolkumiehelle

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Linlon saaren kierros Kirkkonummella

Laukkosken luontopolku Pornaisissa

Puntalan Kissankierros Ruokolahdella