Paljaspään luontopolku Jyväskylässä

Päivämäärä: 22.5.2024
Luontopolkumiehen reittinumero: 474
Reitin pituus: 2,5 km
Kohokohdat: Kalliot, lehdot, Päijänteen maisemat, Muuratsalosta kertovat kyltit
Parkkipaikka: Kääntöpaikka Vuorelantien päässä, tilaa muutamalle autolle. Vuorelantie 25. Paikka kartalla.
Julkiset liikenneyhteydet: Muuratsaloon pääsee Jyväskylän paikallisliikenteen bussivuoroilla.
Opasteet/kyltit: Hyvät. Reitin aloituspisteen löytäminen hieman hankalaa. Lisätietoa tekstissä.
Varusteet/jalkineet: Ei erikoisvaatimuksia
Keskivaativa reitti
Ei tulipaikkaa

Luontopolkumies aloitti kesälomat toukokuun loppupuolella. Kesäloma alkoi muutaman päivän retkellä Keski-Suomeen ja Pohjois-Pohjanmaalle. Ensimmäinen yöpyminen oli varattu Jyväskylään ja päätin kävellä jonkun reitin lähiseudulla. Arvoin parin eri reitin välillä - ja nyt tulee paljastus: olin jo päätynyt toiseen reittiin, mutta minulla oli vaikeuksia löytää sen lähtöpaikkaa (lupaan palata tähän asiaan joskus myöhemmin), turhauduin ja ajelinkin Muuratsaloon kohti Paljaspään luontopolkua.

Tämä reitti löytyikin helpommin. Google kertoi osoitteeksi Vuorelantie 25. Sieltä löytyi kadun päässä oleva kääntöpaikka, jossa oli tilaa muutamalle autolle. Reitin aloituksen kylttiä ihmettelin hieman - täällä oli vain yksinkertainen kyltti ja nuoli kohti Paljaspään luontopolkua.

Kävelin parisataa metriä. Polku vaihtui isommaksi hiekkatieksi. Kurvasin mäkeä ylös ja löysin heti hieman selkeämmän opasteen. Reittimerkinnät vaikuttivat olevan keltaisia maalimerkkejä.

Nousin mäkeä ylös. Polku oli hieman kivinen, mutta silti suhteellisen helppokulkuinen.

Paljaspään huipulla. Päijänne näkyvissä. Opastaulun numero on kaksi, joten osasin päätellä jättäneeni väliin ykköstaulun. Päätin käydä tutkimassa sitä myöhemmin.

Kakkosrastilla oli kuitenkin summittainen reittikartta, jossa kerrottiin opastaulujen määrä ja niiden nimet. Hyödynsin tätä yksinkertaista karttaa muutaman kerran myöhemmin. Tämän taulun aiheena oli jääkausi. Paljaspään lakiosan kerrotaan sijoittuvan Yoldiameren rantavyöhykkeelle, siksi maa-aines on täällä huuhtoutunut irti ja paljastanut paljaan kallion. Tässä kerrotaan myös Muuratsalo-faktaa: saari on 5,6 km pitkä ja 3,2 km leveä ja sen alueella on peräti neljä yli 190 metrin korkuista vuorta.

Nyt polku jatkaa kohti etelää ja alkaa laskeutua Paljaspäältä alas. Ihan helppoa täällä kulkeminen ei ole.

Reitti laskeutuu hyvin sympaattisen Kärppäkiven lehtoon. Rastitaulun mukaan tämä on puronvarsilehto saniaisineen ja metsälehmuksineen (joita täällä olikin paljon).

Seuraa 90 asteen mutka ja reitti kurvaa taas kohti seuraavaa mäkeä.

Ja mäen päällä nuoli osoittaa taas 90 asteen mutkaa. Täällä oli hauska lukea hieman Muuratsalon historiaa. Vasta tässä hoksasin, että Muuratsalo on osaksi Jyväskylän ja osaksi Muuramen puolella.

Reitin varrella oli totisesti valtava määrä eri kokoisia siirtolohkareita. Osa isompia, osa pienempiä.

Reitin eteläisimmässä kolkassa olin taittanut matkaa noin puolitoista kilometriä. Kahdeksas rastitaulu kertoi Muuratsalon eteläpäästä (jonne tämä luontopolku ei kulje). Yllätys: tässä mainitaan myös Tapion alttari, erikoinen kivenlohkare, joka on kolmen jalaksen päällä. (Retkipaikan juttu tässä) Olen itsekin käynyt Tapion alttarilla noin viisitoista vuotta sitten, mutta en muistanutkaan sen olevan täällä samalla saarella!

Reitti kääntyy takaisin kohti lähtöpaikkaa tässä kauniissa koivikossa.

Missä penkki tai piknikpöytä, jossa voisi pitää kahvitauon? Ei löytynyt. Toisaalta, reitillä on tosi paljon tasaisia kiviä, joilla istua. Tässä maisemassa pidin lopulta kahvitaukoni, kivellä istuen.

Tauon jälkeen matka jatkui. Lopulta reitti laskeutuu hiekkatietä pitkin lähtöpaikkaa kohti.

Nyt kävin vielä mäen alla lukaisemassa ensimmäisen rastitaulun. Täällä kiitellään Muuratsalon asukkaita, jotka ovat sankoin joukoin osallistuneet luontopolkuhankkeen eri vaiheisiin. Tarkistin myös sen, olisiko täällä toinen parkkipaikka - olin toki saattanut ymmärtää lähtöpaikan väärin, kun googlesta sen päättelin. Ei, täällä ei ollut sen parempaa pysäköintimahdollisuutta, Vuorelantie on varmasti paras valinta.

Palasin mäkeä ylös ja polulle, joka vei Vuorelantielle. Auton luona pysäytin matkamittauksen, joka osoitti noin 2,7 kilometriä. Aikaa kului hieman yli tunti. Tapasin reitillä pari muuta ulkoilijaa.

Reitti on suhteellisen vaativa. Korkeuseroa on noin 60 metriä ja hetkittäin polku on hieman hankalahko. Maisemat palkitsevat kyllä vaivan!

Sijainti:  N=6888180.116, E=435986.914 (ETRS-TM35FIN)
GEO:lat=62.120360, GEO:lon=25.772825

Voit seurata retkitunnelmiani myös Facebookissa
ja Instagramissa: @luontopolkumies 

Muita Luontopolkumiehen reittejä lähistöllä:
Jääskelän luontopolku
Oravivuoren polku
Ison Haapasaaren luontopolku

Onko reittiin tullut muutoksia? Jotain korjattavaa, lisättävää, kommentteja? Lähetä postia Luontopolkumiehelle

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Linlon saaren kierros Kirkkonummella

Laukkosken luontopolku Pornaisissa

Nukarinkosken ulkoilupolku Nurmijärvellä