Liehtalanniemen luontopolku Puumalassa

Päivämäärä: 19.5.2023
Luontopolkumiehen reittinumero: 473
Reitin pituus: 1,8 km
Kohokohdat: Saimaan rantamaisemat, Liehtalanniemen museo, mukavat infotaulut
Parkkipaikka: Liehtalanniemen museon parkkipaikka, tilaa noin 10 autolle. Hyvät opasteet paikalle. Osoite Ylössaarentie 205. Paikka kartalla.
Julkiset liikenneyhteydet: Ei ole
Opasteet/kyltit: Hyvät
Varusteet/jalkineet: Ei erikoisvaatimuksia
Keskivaativa reitti
Yksi tulipaikka

Siitä on jo kotvanen, kun kävelin viimeksi Liehtalanniemen luontopolun ympäri. Tai lenkkeilin, jos oikein muistan. Vuosilukua ei kannata edes mainita, kerrottakoon kuitenkin, että olin parikymppisenä opiskelijana yhden kesän töissä Puumalan matkailutoimistossa ja yksi sen kesän kohokohtia oli toimia Liehtalanniemen ekomuseon (kuten sitä silloin kutsuttiin) oppaan sijaisena parin päivän ajan. Muistan reippailleeni sen aikaisen luontopolun ympäri, lieneekö ollut täysin sama reittikään.

Museossa olen käynyt useinkin sen jälkeen, luontopolkua en sen sijaan ole kävellyt. Nyt oli hyvä tilaisuus. Ajelin yksikseni toukokuisena sunnuntai-iltapäivänä neljän maissa Niinisaareen ja Liehtalanniemen pysäköintipaikalle. Tänne tullessa kannattaa huomioida lossin aikataulut - tosin Hätinvirran lossikin korvattaneen sillalla lähivuosina, hanke on määritelty Väyläviraston investointiohjelmassa kiireelliseksi. Minä osasin navigoida paikalle ilman laitteita, mutta tänne voi muutenkin löytää helposti seuraamalla Liehtalanniemen museon opasteita. Parkkipaikalla on mm. Niinisaari-infoa sekä Liehtalanniemen luontopolun kartta.

Luontopolku on kartan mukaan puolentoista kilometrin mittainen. Sen voi tehdä myös lyhyempänä versiona - kiersin luonnollisesti pidemmän reitin.

Liehtalanniemen portti on viidenkymmenen metrin päässä. Portti kuuluu pitää kesäisin kiinni täällä laiduntavien lampaiden takia. Tai ainakin näin on monina vuosina ollut - eiköhän tänäkin kesänä.

Varsinainen luontopolku alkaa portin takaa. Kiertosuuntaa ei käsittääkseni ole määritelty, mutta tässä tuntuu loogiselta lähteä kiertämään reittiä vastapäivään eli nuolen osoittamaan suuntaan. Infotaulu kertoo luontopolun tutustuttavan metsiin ja kallioilta aukeaviin Saimaa-näkymiin sekä entistettyyn pienviljelykalastustilaan.

Selkeä polku kulkee aluksi Liehtalanniemen raja-aidan vieressä, sekametsässä. Varsinaisia reittimerkintöjä ei ole, mutta polkujen risteyksissä on aina suunnan näyttävät kyltit. Täällä ei risteile liikaa polkuja, eksymisen vaara on olematon.

Ensimmäinen infotaulu reitin varrella kertoo luhtaniitystä. Tästäkin niitystä on aikanaan niitetty karjalle heinää rehuksi. Tekstit ovat muuten suomeksi, saksaksi ja englanniksi.

Muutaman sadan metrin päässä tullaan risteykseen, jossa voi valita lyhyemmän tai pidemmän reitin.

Muutamassa kohdassa reitillä oli kaatuneita puita hieman hidastamassa kulkua. Ne saattoi helposti ylittää tai kiertää. Puuston valtalajit täällä ovat koivu ja mänty.

Onkohan kuhankeittäjästä ollut koskaan millään muulla luontopolulla infotaulua? Ehkäpä. Harmillisesti otin kuvan muotokuva-toiminnolla, siksi teksti on jäänyt hieman epäselväksi tässä kuvassa. Omalla mökillä olen kuullut kuhankeittäjän äänen viimeksi yli kymmenen vuotta sitten. Se onkin vähentynyt todella voimakkaasti - uskotaan, että kanta on pudonnut 75% viimeisen 15 vuoden aikana.

Mielenkiintoinen fakta oli myös tämän taulun hakomismänty. Vähäravinteisella paikalla kasvavan vankan männyn neulaset ovat ilmeisen typpipitoisia ja siksi metso ruokailee mielellään talvisin tällaisissa puissa, joita siis kutsutaan hakomismännyiksi.

Noin 700 metriä kävelyä takana. Luontopolku laskeutuu mäeltä rantaan, kohti Liehtalanniemen luoteiskulmaa. Ja mistäpä seuraava infotaulu kertoisikaan, jos ei saimaannorpasta.

Vesiliikenteen väylien merkkaukseen käytettävät linjamerkit ovat yllättävän massiivisia. Luontopolku kulkee tämän linjamerkin takaa.

Reitti kulkee jonkin matkaa rannassa ja rannan tuntumassa. Olipa tarjolla ihan pienen pieni hiekkarantakin. Tässä olisi kesäisenä päivänä ihan loistava kohta käväistä pulahtamassa Saimaan virvoittavaan syleilyyn.

Minun matkamittaukseni mukaan takana oli noin 1,2 km, kun luontopolku saapuu museon alueelle.

Täällä ensimmäiseksi vastaan tulee yksinkertainen tulipaikka puuvajoineen.

Sen jälkeen saavutaan Liehtalanniemen laiturille. Laiturin vieressä on myös piknikpöytä - ja onpa tässä myös luontopolun opaskarttakin. Tänne voi helposti saapua veneellä, lisätietoa vaikkapa Veneilysaimaa-sivustolta.

Rannasta on mukava nousta kohti Liehtalanniemen päärakennusta. Täällä on asuttu vuodesta 1899 vuoteen 1978, jolloin viimeinen asukas, Liehtalan Jallu, kuoli ilman perillistä ja tila siirtyi kunnan haltuun. Museo on avattu vuonna 1981.

Museon takaa alkaakin loppusuora. Leveä polku kulkee takaisin parkkipaikalle. Matkalla voi vielä tutustua kaskeamiseen kahden eri infotaulun avulla. Kaskenpolton jäljiltä metsikkö on hyvin koivuvaltaista ja täällä on myös kasattu kiviä kaskiraunioiksi.

Kierros päättyi portille ja parkkipaikalle. Kävelin oman mittaukseni mukaan noin 1,8 km. Aikaa käytin viitisenkymmentä minuuttia, tosin kävelin hyvin rauhallisesti (hieman nuhaisen olon takia) ja pidin paljon kuvaustaukoja. Evästaukoa en tänään tarvinnut. Muita kävelijöitä paikalla ei ollut.

Reitti on melko helppo, tosin muutamat nousut ja laskut kallioilta tekevät reitistä keskivaativan. Korkeuseroa on reilut kymmenen metriä, joten melko tasaisessa maastossa ollaan.

Yllätyin siitä, miten miellyttävä täällä oli kävellä ja miten hyvät infotaulut reitin varrella oli. Niissä oli sopiva määrä faktaa ja myös minulle uutta tietoa. Kesällä museo- ja luontopolkukäynti on oikein kiva yhdistelmä Puumalassa piipahtavalle.

Sijainti: N=6814636.070, E=560266.350 (ETRS-TM35FIN)
GEO:lat=61.460653, GEO:lon=28.130516

Voit seurata retkitunnelmiani myös Facebookissa
ja Instagramissa: @luontopolkumies 

Muita Luontopolkumiehen reittejä lähistöllä:
Norppapolku
Metso-polku

Onko reittiin tullut muutoksia? Jotain korjattavaa, lisättävää, kommentteja? Lähetä postia Luontopolkumiehelle

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Storträskin reitti Sipoonkorven kansallispuistossa

Linlon saaren kierros Kirkkonummella

Laukkosken luontopolku Pornaisissa