Verlan metsäpolku Kouvolassa

Päivämäärä: 2.6.2024
Luontopolkumiehen reittinumero: 480
Reitin pituus: 2,2 km
Kohokohdat: Miellyttävä metsäpolku, Karitsasalmen maisemat.
Parkkipaikka: Seuratalon parkkipaikka, Verlantie 346. Runsaasti tilaa. Paikka kartalla.
Julkiset liikenneyhteydet: Kesäisin bussiyhteys Kouvolasta tai Hillosensalmen asemalta
Opasteet/kyltit: Erinomaiset
Varusteet/jalkineet: Ei erikoisvaatimuksia, tosin tällä kertaa tarvittiin reilusti hyttyskarkotetta.
Keskivaativa reitti
Ei tulipaikkaa

Lähdimme ystävän kanssa sunnuntairetkelle, tarkoituksena kävellä ainakin yksi luontopolku. Kesäkuinen sunnuntai osoittautui säiden puolesta haasteelliseksi. Pääkaupunkiseudulla oli hieno sää, mutta kun ajelimme vähän pohjoisemmaksi, niin jouduimmekin ukkoskuuron alle. Yritin miettiä kohteita ja seurata sadetutkaa. Päädyimme lopulta Verlaan, jossa olisi helppoa odotella sateen loppumista, parempaa oli jo kohta luvassa. Verlassa olin aiemmin käynyt kävelemässä Kokkokallion luontopolun, mutta täällä olisi tarjolla toinenkin reitti, Verlan metsäpolku.

Istuimme hetken Verlan kahvilassa. Sade päättyi ja aloin etsiä Verlan metsäpolun lähtöpaikkaa. Se olisi Verlan seuratalon pysäköintipaikan tuntumassa. Jätimme kuitenkin menopelin tehdasmuseon pysäköintipaikalle ja kävelimme muutaman sata metriä metsäpolun lähtöpaikalle. Matkalla voi ihailla puuhiomon ja pahvitehtaan rakennuksia.

Pysäköintialue näkyvissä. Seuratalo lienee keltainen talo seuraavan mäen päällä.

Polku alkaa pysäköintialueen takaosasta. Täällä on myös yksinkertainen taukopaikka.

Opastaulussa on reittikartta - ja alla olevissa postilaatikoissa on myös esite, jonka voi napata mukaansa kävelylle.

Polku alkaa opastaulun takaa. Lähtöpaikalla, samoin kuin kaikissa risteyskohdissa, on selkeitä metsäpolku-kylttejä nuolineen.

Alkumatka kuljetaan melko synkässä kuusikossa. Varsinainen ympyräreitti alkaa tästä risteyksestä, kiertosuunta on myötäpäivään.

Polun varrella on numerotolppia, joiden sisältämät tekstit voi kuunnella youtubesta tai lukea esitteestä. Jokaisessa tolpassa on myös Verla-metsävisan kysymys, johon vastaus löytyy kysymyslaatan alta. Ykköstolpan aiheena on nuori kasvatusmetsä ja visakyssärissä pyydetään tunnistamaan viisi puulajia tässä vuonna 1990 istutetussa metsässä. Piece of cake!

Puolen kilometrin jälkeen ollaan kalliolla, joka saattaa olla myös reitin korkein kohta. Järvimaisemaa voi ihailla vähän puiden lomitse, mutta parempi maisemapaikka järvinäkymineen on tulossa myöhemmin Karitsasalmessa. Kolmas tolppa kertoo suojellusta metsästä ja sen kilpikaarnamännyistä, joista vanhimmat ovat noin 150 vuoden ikäisiä.

Reitti alkaa laskeutua kohti rantaa varttuneessa kasvatusmetsässä. UPM kertoo jättäneensä maisemaa rikastuttavan rantametsän vapaaksi metsätaloustoimista.

Hieman yli kilometri kävelty, saavutaan tämän reitin kauneimmalle paikalle, Karitsasalmeen. Taukoa voi toki viettää vaikka kalliolla istuen, mutta myös yksinkertainen penkki löytyy rannan tuntumasta.

Karitsasalmi on ollut aikoinaan tukinuittoreitin varrella, kun tukkeja kuljetettiin kohti Kymijokivarren sahoja ja tehtaita. Nykyään paikka on virkistyskäytössä.

Maisemaa voi ihailla moneen suuntaan, tässä kuva länteen. Taustalla näkyvä linkkitorni on Verlan toisen luontopolun varrella, Kokkokalliolla. Siellä olin käynyt pari vuotta aiemmin.

Rannasta noustaan kuusikkoa pitkin taas mäelle. Hyttyset piinasivat kävelyä, mutta muuten täällä oli mukava tallustella.

Hetken päästä kuljetaan valoisassa koivikossa.

Rasti 10 on rapakivi, joka on esitteen mukaan yksi uusimmista kivilajeista Suomessa, vain noin 1,7 miljardia vuotta vanha.

Kohta kierros jo päättyykin ja UPM kiittelee käynnistä. Samassa taulussa UPM lupaa toimia kestävän metsänhoidon periaatteen mukaisesti jatkossa - ja kysyy, mikä on sinun lupauksesi metsille. Keskustelimme siitä kävellessämme, sanoin lupaavani kulkea Suomen metsissä ja kertoa niistä muillekin retkeilijöille - ja hyödyntäväni metsän antimia, kuten sieniä ja marjoja. Ja muistaa kohdella metsiä arvostaen ja vaalien.

Saavuimme parkkipaikalle ja napsautin mittauslaitteen kiinni. Palataanpa faktoihin hetken kuluttua. Sitä ennen kurkkasimme vielä parkkipaikan alapuolella rannassa sijaitsevalle laavulle. Laavua voi käyttää maksutta, mutta se tulee varata Verlan nettisivulta.

Kierroksen pituudeksi mittasin noin 2,2 km. Aikaa kului noin viisikymmentä minuuttia, tänään emme pitäneet sen kummempaa evästaukoa Verlan kahvilan antimien jälkeen. Emme tavanneet muita kävelijöitä.

Reitti on keskivaativa. Korkeuseroa on reilut kaksikymmentä metriä, mäet ovat loivia. Reitillä ei juurikaan ole hankalia juuria tai kivikoita.

UPM on luonnollisesti panostanut paljon ja luonut hyvälaatuisen polun, jossa rakenteet ovat kunnossa. Metsätalouden lisäksi reitillä tuodaan esille lahopuita, monimuotoisuutta, virkistyskäyttöä ja metsien suojelua. Hyvä näin!

Sijainti: N=6769940.440, E=480801.981 (ETRS-TM35FIN)
GEO:lat=61.063818, GEO:lon=26.644358

Voit seurata retkitunnelmiani myös Facebookissa
ja Instagramissa: @luontopolkumies 

Muita Luontopolkumiehen reittejä lähistöllä:
Kokkokallion luontopolku
Kimolan luontopolku

Onko reittiin tullut muutoksia? Jotain korjattavaa, lisättävää, kommentteja? Lähetä postia Luontopolkumiehelle

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Linlon saaren kierros Kirkkonummella

Laukkosken luontopolku Pornaisissa

Puntalan Kissankierros Ruokolahdella