Järviaavan reitti Simossa

Päivämäärä: 24.5.2025
Luontopolkumiehen reittinumero: 477
Reitin pituus: Noin 9 km. Lisälenkki Martimojärven rantaan 1,3 km.
Kohokohdat: Avarat suomaisemat, pitkospuut ja esteetön reitti, Martimojärven ranta.
Parkkipaikka: Hangassalmenahon pysäköintipaikka, Sompujärventie 31. Paikka kartalla.
Julkiset liikenneyhteydet: Ei
Opasteet/kyltit: Erinomaiset
Varusteet/jalkineet: Pitkoksia riittää, joten vedenpitävät jalkineet eivät välttämättä ole tarpeen. Suosittelisin kuitenkin niitä.
Keskivaativa reitti
Kolme tulipaikkaa

Tämä oli luultavasti kesälomaretkeni pääkohde, olin kovasti odottanut pääseväni suosikkimaisemieni ääreen eli kunnon suokävelylle. Martimoaapa on osa laajempaa soidensuojelualuetta ja tiesin siellä kulkevan mielenkiintoisia reittejä. Valitsin luontoon.fi -sivun perusteella Järviaavan reitin, joka kuulosti mukavalta muutaman tunnin reitiltä.

Ajelimme toukokuisena perjantaina lähistöllä lomailevan kaverini kanssa Hangassalmenahon pysäköintipaikalle, jossa oli muutama auto. Tilaa oli kuitenkin hyvin. Suohon ja reittieihin tutustumisen voi aloittaa opastaulusta, joka oli valitettavasti kaatunut.

Mutta eipä hätää, sain otettua kuvan reitistä.

Reitin kulkusuunta tuntui olevan täällä myötäpäivään, Järviaavan reitin nuolet opastivat tästä kohti Martimojärven taukopaikkaa.

Lähtöpaikan vieressä on Hangassalmen taukopaikka laavuineen ja tulipaikkoineen.

Reppu selkään, mittauslaitteet päälle ja matkaan. Alkumatkan polku on päällystetty kivituhkalla ja on helppokulkuinen. Ympärillä on kosteaa, mutta ainakin metrin leveydeltä reitti on aivan kuiva. Reitti on vaativaa esteetöntä reittiä aina Järviaavan esteettömälle kotalaavulle asti.

Tästä syystä ensimmäinen avosuo-osuus ylitetään leveää poikittaispitkosta pitkin.

Poikittaispitkoksissa on reunalistat sekä pari levennettyä kohtaamispaikkaa. Kuvassa ollaan ensimmäisen kohdalla. Tarkempaa tietoa reitin esteettömysasioista saat täältä.

Reilut puoli kilometriä kävelty. Kotvasen kuluttua saavutaan Järviaavan kodalle. Kodan vieressä on myös esteetön puusee.

Laavulta on vielä lyhyt esteetön reitti katselulavalle. Se olikin tänään käytössä, tänne oli tultu pyörätuolilla. Ilmeisen toimiva, tämä esteetön osuus.

Lavan kohdalta voi lähteä kolmeen suuntaan. Luontopolku oikealle, Järviaavan reitin virallinen reitti suoraan eteenpäin, Martimojärven ranta oikealle. Steppailimme muutaman askeleen eri suuntiin, mutta päätimme lähteä käymään piston Martimojärvellä.

Kannatti, varsinkin tänä upeana aurinkoisena kevätpäivänä. Järvi kimmelsi kirkkaana, taustalla näkyi komea rivistö tuulivoimaloita - ne näkyvät parhaiten blogin pääkuvassa. Lintujen ääniä riitti, tuulen takia en saanut kaikkia tunnistettua (Birdnet-sovelluksella). Olin tunnistavinani ainakin keltavästäräkin äänen. Vielä yksi havainto: veden lämpötila - arvioisin 18 astetta.

Reilun kilometrin mittainen pistoreitti kävelty ja palattu katselulavalle. Nyt suuntasimme eteenpäin Järviaavan reitille.

Seuraava pitkososuus on parin kilometrin mittainen! Eipä ihme, että reitin varrella on muutama istuskelupaikkakin. Kuumana päivänä varjoa ei ole tarjolla - onneksi tänään ei oltu ihan hellelukemissa. Näillä tienoin bongasimme muuten useammankin keltavästäräkin.

Välillä ohitetaan melkoisia kosteikkoja. Martimoaapa vaikuttaa olevan melkoinen lintuparatiisi, täälläkin joutsenet uiskentelivat pienissä lettolammissa. Liro päästi meidät aika lähelle, se kahlaili pitkosten vieressä.

Puita ei kahden kilometrin matkalla paljoakaan ollut, tämä pieni kosteikkometsä ohitettiin noin neljän kilometrin kävelyn jälkeen.

Taas penkki - ja taas kaatunut infotaulu.

Reitin varrella taisi olla viisi tai kuusi tällaista luontotaulua. Aiheina olivat mm. suon marjat, lihansyöjäkasvit, vanha metsä. Täällä kerrottiin linnustosta: olisimmepa nähneet pohjoisen pesimälajeja kuten vesipääsky tai jänkäkurppa. Ei tällä kertaa. Tosin: ihan kaikkia nähtyjä lintuja en myöskään tunnistanut.

Ohituskaistan merkki pitkoksissa?

Parin kilometrin pitkososuus päättyy, aletaan lähestyä Martimojärven taukopaikkaa. Olisiko tässä vaihdettu pitkosten paikkaa - vanhat pitkokset ovat menneet suoraan, uudet kurvaavat hieman oikealle suoraan kohti pientä metsäsaareketta.

Metsäsaarekkeessa on taukopaikka laavuineen. Olipas ihanaa pysähtyä kahville ja eväsleivälle varjoisaan paikkaan. Hyttysiä täällä ei vielä toukokuun loppupuolella ollut.

Kahvitauon jälkeen ylitetään taas pieni avosuo pitkospuita pitkin, sen jälkeen alkaa reitin pisin metsikköosuus. Polku kiertelee Poropellonahoa, josta alla oleva kuva. Mukavaa selkeää männikköä, tosin männikkö näytti kovin oksaiselta ja haaroittuneelta - ei ihan priimaa metsätalouden näkökulmasta. Tämä metsä on puhtaasti virkistyskäyttöön.

Taas pieni avosuo-osuus, jonka jälkeen reitin kuljetaan noin kilometri Simoskan Mäntymaa -nimisessä metsäsaarekkeessa. Retkikaveri antoi hieman palautetta ja nimitti polkua hankalaksi, täällä oli nimittäin melkoisen kivikkoista. Ihmettelimme myös muurahaiskekojen suurta määrää. Niitä tuntui olevan joka puolella - ja osa niistä oli suuria. Miksi juuri tämä seutu on muurahaisten paratiisi?

Ja nyt - aletaan palata kohti lähtöpaikkaa. Kävelyä oli takana noin 7,5 kilometriä. Suuri Järviaapa aukeaa taas edessä.

Tämä pitkososuus oli noin kilometrin. Täälläkin oli vielä penkki pitkosten varrella, istahdimme toiselle juomatauolle. Taas lintuhavaintoja: kuovien huutoja, kivitaskuja muutaman kymmenen metrin päässä pienien mäntyjen latvoissa. Ihastuttava maisema.

Melkein yhdeksän kilometriä kävelyä takana. Avosuo-osuudet loppuvat ja viimeinen reilu kilometri kävellään taas metsän siimeksessä. Olenko jo muistanut kertoa, että metsäosuuksilla reitti on merkitty keltaisilla maalimerkeillä? Nyt olen.

Viimeinen risteys, jossa luontopolku ja Järviaavan kierros yhtyvät. Muutama sata metriä kävelyä Hangassalmen parkkipaikalle jäljellä.

Kierros päättyi. Matkamittari ilmoitti meidän kävelleen noin 10,6 km. Järviaavan kierroksen ilmoitetaan olevan noin 9 kilometrin mittainen, se pitää paikkaansa, sillä Martimojärven pistosta kertyi ainakin 1,3 kilometriä lisämatkaa. Aikaa käytimme aika tasan neljä tuntia. Siihen sisältyi pari melko pitkää taukoa. Muita retkeilijöitä tapasimme vain muutaman.

Reitti on keskivaativa. Korkeuseroja on todella vähän, mutta reitti oli tosiaan hieman hidaskulkuinen Simoskan Mäntymaalla.

Jos tämä oli pääkohteeni ensimmäisellä kesäloma- ja luontopolkureissulla, niin se totisesti täytti odotukset ja tavoitteet. Ihastuttavaa suomaisemaa, kaunis järvi ja kivoja metsäosuuksia. Paljon mukavia istuskelupaikkoja. LIntuja. Huippukohde!

Sijainti: N=7302991.405, E=419932.093 (ETRS-TM35FIN)
GEO:lat=65.838170, GEO:lon=25.247269

Voit seurata retkitunnelmiani myös Facebookissa
ja Instagramissa: @luontopolkumies 

Muita Luontopolkumiehen reittejä lähistöllä:
Alkunkarinlahden luontopolku
Hailuodon retkeilyreitti

Onko reittiin tullut muutoksia? Jotain korjattavaa, lisättävää, kommentteja? Lähetä postia Luontopolkumiehelle

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Linlon saaren kierros Kirkkonummella

Laukkosken luontopolku Pornaisissa

Puntalan Kissankierros Ruokolahdella