Letonniemen luontopolku Oulussa

Päivämäärä: 24.5.2024
Luontopolkumiehen reittinumero: 479
Reitin pituus: 3 km
Kohokohdat: Rehevä luonto, merimaisema, lintutorni
Parkkipaikka: Venesatama, Rajahaudantie 19. Paikka kartalla.
Julkiset liikenneyhteydet: Useita bussilinjoja Oulusta, lähin pysäkki Meritaskila P.
Opasteet/kyltit: Melko hyvät
Varusteet/jalkineet: Oulun kaupungin nettisivulla todetaan reitin olevan keväisin märkä. Nyt oli aivan kuivaa, lenkkareillakin pärjäsi.
Helppo reitti
Yksi tulipaikka

Kesälomareissu, kohteena Pohjois-Pohjanmaa. Oli tarkoitus kävellä Oulun lähistöllä muutama polku. Etukäteen olin ajatellut, että pääkohteitani olisivat ainakin Martimoaapa (Järviaavan kierros kävelty) ja Sanginjoki. Ajelimme kaverin kanssa Sanginjoelle lauantaiaamuna vain huomataksemme, että pysäköintialueet ja reitti näyttivät suljetuilta. Olen tainnut useamminkin mainita, että luontopolkuretkille kannattaa lähteä hyvällä valmistautumisella ja ennakkosuunnittelulla. En ollut huomannut, että Sanginjoen nettisivulla kerrottiin alueella olevan käynnissä laajat uudistus- ja rakennustyöt. Se siitä.

Onneksi minun valmistautumiseeni kuuluu kuitenkin se, että kirjoittelen aika paljon reittejä ja osoitteita ylös. Nopea päätös, ajetaankin Letonniemen luontopolulle parinkymmenen kilometrin päähän. Näin tehtiin. Pysäköintipaikka löytyi helposti venesataman tuntumasta. Kävelimme venesatamaan ja etsimme luontopolun aloituspistettä.

Sen löytämiseen tarvittiin vähän internetin apua. Katsoin Oulun sivuilta, että luontopolun lähtöpiste on venesataman itäpuolella sijaitsevalla polulla. Sitten Karttaselain-sovellus auki ja suunnistus kohti polkua, jonka siellä näin. Myönnetään: kävelimme mennessä infotaulun ohi - se on kuvattu vasta kierroksemme jälkeen.

Ehkä ilmansuunnat kannattaisi tuntea paremmin, me kävelimme venesataman eteläpuolelle ja löysimme polun sieltä.

Reitin maasto ja luonto on hyvin pitkälti samanlaista koko kävelyn ajan. Valtapuulajina on koivu. Alkumatka sujuu pitkoksia pitkin - yli kilometrin matkan.

Viidensadan metrin kohdalla voi istahtaa tauolle. Me jatkoimme vielä kohti meren rannalla sijaitsevaa Piispanleton taukopaikkaa.

Luontopolku koostuu ympyräreitistä ja pistosta Piispanleton taukopaikalle. Pistoreitti on reilun sadan metrin mittainen. Risteyksessä on kyltti kohti taukopaikkaa.

Taukopaikalla on piknikpöytä katoksineen, tulipaikka ja puuvaja sekä lintutorni (joka tässä kuvassa on kameran takana). Blogin pääkuvassa sama paikka merta kohti kuvattuna, lintutorni näkyy siinä kuusen takaa.

Lintutorni on melko lähellä rantaa, mutta puusto hieman peittää merinäkymää.

Kahvitauon jälkeen läksimme kulkemaan takaisin kohti lähtöpaikkaa, Rajahautaa. Paluureitti on leveä ja sorastettu.

Paluureitillä on myös ainakin tämä luontotaulu. Aiheena ovat rehevät koivumetsät.

Palasimme lähtöpaikalle melko hyvällä vauhdilla. Kolmen kilometrin kävelyyn meni aikaa noin tunti. Tapasimme reitillä muutaman muun ulkoilijan.

Reitti on helppo. Korkeuseroja ei ole juuri lainkaan - eikä polulla ole kiviä tai juuria. Pitkospuiden takia reitti ei ole esteetön (vaikka reitti oli suurelta osin sorastettu, alkumatkalla on pitkospuita, joita ei voi välttää).

Merenrantamaisemissa on aina miellyttävä kävellä ja pitää taukoa. Ehkäpä maankohoamisesta ja paikallisesta luonnosta voisi olla lisää tietoa reitin varrella. Kokemus oli kuitenkin mukava.

Sijainti: N=7216137.332, E=425225.200 (ETRS-TM35FIN)
GEO:lat=65.060596, GEO:lon=25.410748

Voit seurata retkitunnelmiani myös Facebookissa
ja Instagramissa: @luontopolkumies 

Muita Luontopolkumiehen reittejä lähistöllä:
Hailuodon retkeilyreitti
Rokuansydän
Järviaavan reitti, Martimoaapa

Onko reittiin tullut muutoksia? Jotain korjattavaa, lisättävää, kommentteja? Lähetä postia Luontopolkumiehelle

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Linlon saaren kierros Kirkkonummella

Laukkosken luontopolku Pornaisissa

Nukarinkosken ulkoilupolku Nurmijärvellä