16 lähteen Valkeisjärven rengasreitti Lestijärvellä

Päivämäärä: 23.5.2024
Luontopolkumiehen reittinumero: 475
Reitin pituus: 5,8 km
Kohokohdat: Todella kirkas ja kaunis Valkeisjärvi
Parkkipaikka: Tilava parkkipaikka ravintola Pikku Peuran lähellä, Kinnulantie 695. Paikka kartalla.
Opasteet/kyltit: Hyvät
Varusteet/jalkineet: Hieman kosteita paikkoja, mutta lenkkareillakin pärjännee.
Keskivaativa reitti
Kaksi tulipaikkaa

Lomaa aloitteleva Luontopolkumies ajeli Jyväskylästä pohjoiseen. Päivään mahtuisi pari luontopolkua lähellä nelostietä. Halusin aloitella aamua Lestijärven Valkeisjärvellä. Reitti kuulosti kivalta - kirkasvetisen järven kierto rantoja pitkin. Aamukin oli hieno, joten odottelin kovasti pääsyä rantamaisemiin.

Valkeisjärvi löytyi helposti, samoin parkkipaikka Kinnulantien varrella. Parkkipaikalla on opasnuoli kohti Valkeisen kierrosta. Raatejärvi ja Lehtosenjärvi ovat molemmat 77 kilometrin mittaisen Peuran polun taukopaikkoja.

Netistä olin lukenut, että reitin voi aloittaa riistaravintola Pikku Peuran kohdalta. Ravintola on alle sadan metrin päässä parkkipaikasta ja heti ravintolan takana siintää jo Valkeisjärvi. Sinne siis. Rannalle oli parisataa metriä - ja sen tuntumassa on ensimmäinen tämän polun kahdesta tulipaikasta.

Kierros alkaa tästä. Kiertosuunta on merkitty molempiin suuntiin, lähdin jostain syystä automaattisesti kiertämään reittiä vastapäivään. Se tuntuu mielestäni olevan yleisin kiertosuunta.

Ihastuttava ranta ja niin kirkas vesi! Polku kulkee metrin tai parin päässä rannasta. Männyssä on sekä vihreä että oranssi reittimerkintä. Vihreä viittaa Peuran polkuun, oranssi Valkeisjärven kiertoon. Reitti oli tässä rantasuolla hieman kostea, mutta eiköhän täällä lenkkareillakin olisi pärjännyt.

Alkumatkalla oli useampikin hauskasti järven ylle kaartuva puu. No, tämähän suorastaan vaati selfietä.

Välillä puut kaartuivat myös kulkijan reitin eteen. Tässä piti vähän kumarrella.

Jos haluaa miettiä jalkinevalintaa, niin tämä oli reitin kostein kohta. Tässäkin oli vaihtoehtoinen polku, jonka kautta märän lammikon voi kiertää ja pitää varpaat kuivina.

Noin kilometrin kohdalla ollaan kaikkein lähinnä Kinnulantietä. Jos tarkkaan kuvaa katsoo, voi ehkä nähdä rekan kulkemassa tiellä mäntyjen takana.

Näillä tienoin oli myös pari paikkaa, jossa olisi voinut istahtaa kahville. Ollaan aivan asfalttitien laidassa, tähän voi varmasti pysähtyä tauolle myös ohi ajellessaan. Minä halusin kävellä vielä hieman pidemmälle ennen omaa taukoani.

Vielä pari penkkiä - tämän jälkeen reitti poistuu tien laidasta.

Seuraavalla osuudella, järven luoteiskulmassa, onnistuin kävelemään hieman harhaan. Rannan tuntumassa kulkenut polku vei kivaan suomaisemaan, mutta samalla huomasin reittimerkintöjen kadonneen. Kurkkasin Karttaselain-sovellusta ja totesin olevani muutaman kymmenen metriä pois polulla. Matalassa taimikossa oli helppo harppoa takaisin polulle - tosin kuljin kerran sen yli huomaamatta sitä. Vasta toisella yrittämällä päädyin oikealle reitille. Harhailu kesti tuskin minuuttiakaan. Polku jatkuu mäntytaimikossa, hieman kauempana järven rannasta.

Noin kaksi ja puoli kilometriä takana. Seuraa lyhyt tieosuus.

Tieltä käännytään taas muutaman sadan metrin jälkeen. Tässä on myös reitin korkein paikka. Ollaan noin kuusi metriä järven rannan yläpuolella. Reitti olisikin erittäin helppo, jos rantapolku ei olisi paikoin kivinen.

Kiva pitkososuus rannan tuntumassa. Seitsemän vuotta sitten tehdyt pitkokset ovat erinomaisessa kunnossa.

Pitkokset vievät kohti Pökkelöniemeä. Tältä kohdalta on myös tämän blogitekstin pääkuva.

Pökkelöniemellä on reitin paras taukopaikka. Tarjolla on laavu, tulipaikka, erillinen yöpymislaavu ja käymälä. Nyt oli mukava istahtaa aamukahville.

Tauon jälkeen taas liikkeelle, noin puolet matkasta oli jäljellä. Pitkospuut vievät Pökkelöniemestä Valkeisjärven eteläisimpään lahteen.

Kierroksen viimeiset kaksi kilometriä kuljetaan taas ihan rannan tuntumassa. Tämä itäisempi puoli Valkeisjärveä on suurelta osin rannoiltaan matala ja hiekkapohjainen, kuumana päivänä täällä on helppo pulahtaa uimaan. Kieltämättä tämäkin toukokuinen aamu oli lämmin. Minäkin päädyin lopulta uimaan, mutta en vielä Valkeisjärvessä.

Viimeiset puoli kilometriä jäljellä. Rannan tuntumassa on selvästi joitakin loma-asuntoja. Kieltotaulu estää kävelyn - paitsi retkeilyreitin kulkijoille.

Lopuksi kuljetaan Valkeisjärven leirintäalueen rannan läpi. Taustalla näkyy mm. vesiliukumäki ja laituri. Toukokuussa täällä oli vielä hyvin hiljaista.

Leirintäalueen läpi kävelyn jälkeen palasin ihan rannan tuntumaan ja löysin sieltä viimeiset reittimerkinnät. Tästä oli enää sata metriä ympyräreitin päättymiseen. Kokeilin vielä veden lämpötilan (veikkaus: 20°C) ja palailin autolle.

Matkamittaukseni näytti 5,9 km. Siihen sisältyi ehkä sadan metrin harhailu reitin koillisnurkilla. Aikaa käytin tunnin ja kolme varttia. En tavannut reitillä muita kävelijöitä.

Tämä kävelyreitti on maastonmuodoiltaan tosi helppo, mutta toki rantapolulla tarvitaan hieman varovaisuutta kivien ja juurien takia. Kellosta päätellen kuljin itsekin tänään kelpo vauhtia. Ja silti: kerkesin nauttia maisemista oikein hyvin. Ihastuttava järviretki, jota voi suositella ihan kaikille.

Sijainti: N=7035912.597, E=394796.123 (ETRS-TM35FIN)
GEO:lat=63.436006, GEO:lon=24.891305

Voit seurata retkitunnelmiani myös Facebookissa
ja Instagramissa: @luontopolkumies 

Muita Luontopolkumiehen reittejä lähistöllä:
Pahapuron lenkki, Salamajärven kansallispuisto
Sulkaharjun luontopolku

Onko reittiin tullut muutoksia? Jotain korjattavaa, lisättävää, kommentteja? Lähetä postia Luontopolkumiehelle

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Linlon saaren kierros Kirkkonummella

Laukkosken luontopolku Pornaisissa

Nukarinkosken ulkoilupolku Nurmijärvellä