Mustinlammen reitti (ja Korpinkallion reitti) Rantasalmella

Päivämäärä: 29.4.2021
Luontopolkumiehen reittinumero: 213
Reitin pituus: 7,7 km (kaksi reittiä yhdistettynä)
Kohokohdat: Korpinkallio, näkötorni, Saimaa ja reitin muut järvet - sekä Järvisydän
Parkkipaikka: Järvisydämen pihassa, runsaasti tilaa
Opasteet/kyltit: Selkeät. Poikkeusjärjestelyistä aiheutui hieman ongelmia.
Varusteet/jalkineet: Nämä kaksi reittiä ovat pohjustettuja ja ne voi kävellä millä tahansa mukavilla kengillä.

Rantasalmen Porosalmella on ollut matkailutoimintaa oikeastaan 1600-luvulta asti, jolloin sinne perustettiin kestikievari. Nykyään Järvisydän on usean suomalaisen tuntema matkailukeskus tunnelmallisine ravintoloineen ja upeine kylpylöineen. Järvisydämessä tehdään jatkuvasti rakennustöitä, ne vaikuttivat myös päivän kävelyretkeeni - mutta palataanpa siihen vähän myöhemmin.

Olin suunnitellut jo pitkään kävelyä Porosalmen ja Järvisydämen maisemissa. Edellisen syksyn kylpyläreissulla nappasin luontoreittien kartan ja kevään tullen päätin lähteä sitä hyödyntämään. Erilaisia reittejä kartalla on peräti kahdeksan - suurin osa sopii niin kävelyyn kuin maastopyöräilyynkin, löytyypä reittikartalta myös melontareitti. Valitsin päivän ohjelmaksi kaksi kävely/pyöräily-reittiä, jotka voisi yhdistää: Mustinlammen reitin ja Korpinkallion reitin.

Ajelin Järvisydämen parkkipaikalle yhdeksän maissa huhtikuisena torstaina. Minulla oli siis mukana reittikartta, jonka muuten voi printata myös Järvisydämen nettisivulta. Kartasta ei aivan saa selkoa reittien lähtöpaikasta. Päätin kävellä lähimmälle mahdolliselle paikalle, josta punaisella merkitty Mustinlammen reitti kulkisi. Nousin parisataa metriä mäkeä ylös kohti Hakoapajan porttia ja tästä löytyi sitten selkeä reittimerkintä. Päätin kiertää molemmat reitit myötäpäivään.

Molemmilla kävelemilläni reiteillä on paljon korkeuseroja ja mäet ovat mielestäni poikkeuksellisen jyrkkiä. Heti ensimmäinen nousu nosti mukavasti lämpöä viileässä aamussa. 

Mäen päällä on ensimmäinen reittien risteys (niitä on melkoisesti). Eri reitit on todella selkeästi merkitty.

Mäen päällä on myös kota, joka on reitin ensimmäinen tulipaikka.

Kevät keikkuen tulevi. Reitin varrella oli vielä lumisia paikkoja ja isoja vesilammikoita. Silti itse kävelyreitti oli hyvässä kunnossa. Mustinlammen reitti on kauttaaltaan noin kolme metriä leveä ja pohjustettu.

Kahdeksansadan metrin kohdalla olin risteyksessä, jossa Mustinlammen reitti kääntyy oikealle ja Korpinkallion reitti vasemmalle. Korpinkallion reitti (noin 2,5 km) oikeastaan alkaakin tästä pisteestä.

Mustinlampi on risteyksen kohdalla. Reitti ei tässä käy lammen rannalla - lampea voi ihailla ylävinkkelistä.

Mahtaako tämä kyltti olla varoitus kävelijöille, pyöräilijöille vai peräti hiihtäjille?

Korpinkallion reitillä oli vielä jonkin verran lunta. Yöllä oli ollut pakkasta ja siksipä oli hankikeli - oli mukava tallustella kovapintaisen lumipeitteen päällä. 

Korpinkallion reitti oli hieman kuin kuntorata. Se kierteli melko pienellä alueella parina eri lenkkinä ja muutamissa paikoissa oli mahdollisuus oikaista reitti lyhyemmäksi. Reitti käy pari kertaa Hietalammen rannan lähistöllä, tässä mutkassa voi helposti käydä vilkaisemassa lammen maisemia. 

Reitin komein paikka on korkea kallio noin kolmekymmentä metriä Hietalammen yläpuolella. Sen pohjoisreuna on pystysuora jyrkänne, jota ei valitettavasti oikein saanut kuvattua ylävinkkelistä. Täällä voisi mielellään olla jonkinlainen infotaulu - uskoisin tämän olevan Korpinkallio. Ilmeisesti jyrkänteen alapuolella on myös luolia, ainakin luin näin Satunnaisen Retkuilijan blogista.

Kahden ja puolen kilometrin Korpinkallion reitti kierretty, palasin taas Mustinlammen reitille. Reitti käy melko lähellä Mustinlammen kaakkoiskulmaa ja lähtee nousemaan kohti seuraavaa mäkeä. Luminen ja aurinkoinen reitti!

Tässä oli varmaan koko kävelyni kovin nousu. Korkeuseroa viitisenkymmentä metriä. Edelläni meni maastopyöräilijä, hänkin talutti pyöräänsä. Minä pysähdyin puolivälissä kuvaamaan ja puuskuttamaan.

Mäen päällä oli pieni kosteikko. Sarakasvi näytti kauniilta aamun valossa, olisiko tämä tupasvillaa.

Taas jyrkkä alamäki, sitten tasaisempaa osuutta. Reitin itäisin osa kulkee Heiskalan tilan laitaa pitkin. Saimaa siintelee lähellä, mutta ihan sen rannassa reitti ei käy.  

Reitin varrella on paljon lehtipuumetsää, koivikoita ja haavikoita - samoin kuusikkoisia korpia. Minulle Saimaan rantamaisemat ovat usein kangasmetsää, Porosalmen maisemat tuntuvat olevan poikkeus säännössä. Näillä tienoin lehahti lehtokurppakin lentoon ihan muutaman metrin päästä.  

Kävelyäni oli takana jo lähes seitsemän kilometria. Mustinlammen reitti oli luultavasti jonkin verran pidempi kuin netissä ilmoitettu 4,4 kilometriä. 

Taas kivuttiin rantamaisemista korkean mäen päälle. Huomasin reitin lähellä näkötornin. Se vaatii pienen poikkeaman polulta. Varoitus: portaita noustessa tulee varoa ylemmän kerroksen lattiaa, Luontopolkumies kolautti päähänsä siihen (kuten varmasti moni muukin). Maisema tornista itään ja kaakkoon on komea, Saimaan Haukivesi näkyy hienosti.

Viimeinen kilometri kulkee kangas- ja suomaastossa. 

En kuitenkaan saanut kierrettyä Mustinlammen kierrosta ihan kokonaan, sillä viimeisillä sadoilla metreillä vastaan tuli nauhoja ja kieltomerkkejä. Täällä on tehty räjäytystöitä ja vaikutti siltä, että kiviainesta kuljetettiin nyt pois. Kiertoehdotuksia ei ole, mutta reitiltä voi palailla Järvisydämen parkkipaikalle frisbeegolf-kentän laitaa kulkien. 

Lopuksi piipahdin vielä Järvisydämen kylpylän luona vilkaisemassa, onko siellä jonkinlaista infotaulua kävelyreiteistä. Reittikarttaan on nimittäin merkitty I-kirjain sinne kieppeille. Tällä hetkellä infotaulua ei ole, mutta kyselin asiaa ja sain tiedon, että sellainen olisi kevään mittaan ja räjäytystöiden jälkeen tulossa. Kuva kylpylältä päärakennukselle ja maisemasviiteille päin. 

Yhteenveto: Kävelyyni meni tänään aikaa kaksi ja puoli tuntia ja matkaa kertyi hieman alle 8 kilometriä. Reiteillä oli jonkin verran maastopyöräilijöitä ja pari kävelijää. Sähkökäyttöisellä fatbikella voisikin olla mukava pyöräillä mäkisillä reiteillä. Reitit ovat tosiaan huippukunnossa ja kesällä niitä voi varmasti kulkea kengillä kuin kengillä. 

Järvisydämen ja Porosalmen maisemista löytyy kapeampiakin polkuja, jotka on tarkoitettu vain kävelyyn. Yritän päästä kevään mittaan tutustumaan niihinkin. Ilmeisen monipuolinen reitistö, monenlaiseen liikuntaan ja ulkoiluun!

Muita Luontopolkumiehen reittejä lähistöllä: 
Peisin Polku Varkaudessa
Soininmäen luontopolku Savonlinnassa

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Storträskin reitti Sipoonkorven kansallispuistossa

Meikonkierros Kirkkonummella

Linlon saaren kierros Kirkkonummella