Luonnon helmassa -luontopolku Espoon Laajalahdessa

Päivämäärä: 12.4.2021
Luontopolkumiehen reittinumero: 208
Reitin pituus: 700 m
Kohokohdat: Laajalahden upea rantaruovikko lintutorneineen
Parkkipaikka: Villa Elfvikin parkkipaikka, Elfvikintie.
Opasteet/kyltit: Erinomaiset.
Varusteet/jalkineet: Polku kulkee ulkoiluväyliä ja leveää puusiltaa pitkin. Ei erikoisvaatimuksia.

Kaunis kevätaamu ja teki mieli olla ulkona. Mietin, olisiko nyt käväistävä pitkästä aikaa Laajalahdella ja tutustuttava ainakin yhteen merkattuun reittiin siellä. Niinpä ajelin kohti Villa Elfvikiä - ja heti alkuun varoituksen sananen, reitti on muuttunut sitten viime näkemän (minulla oli useampi vuosi edellisestä käynnistä) tai ainakin sinne pääsee vain Perkkaan kautta Kehä I:n tietöiden takia. Seuraa opasteita Ruukinrantaan ja Gallen-Kallela -museoon! Edestakaisen Kehä-ajelun jälkeen löysin lopulta perille ja sain auton parkkiin. Parkkipaikalla on ensimmäinen opastaulu.

Parkkipaikalta on parinsadan metrin kävely Villa Elfvikin luontotalolle, jonka kaakkoisnurkalta varsinainen luontopolku sitten starttaa. 

Villa Elfvikin luontotalo oli koronan takia suljettu, muulloin siellä voi pistäytyä luontoaiheisissa näyttelyissä, kahvilassa välipalalla tai luultavasti hakemassa vaikkapa luontopolun esitteen. Tänään kurkkasin vain luontotalon länsipuolelle, jossa oli toinen opastaulu. Tässä opastaulussa on hyvä kartta, josta näkyy myös luontopolun reitti vihreällä merkittynä.

Luontopolun aloituspiste on siis luontotalon itä- tai kaakkoispuolella. Reitti on suurimmaksi osaksi esteetön ja merkitty sinisillä vinoneliöillä, muutamissa paikoissa myös sinisillä käpymerkki-kylteillä.

Heti sadan metrin jälkeen voi valita pidemmän reitin rantaruovikon kautta (kannattaa, ehdottomasti!) tai oikaisun suoraan kohti lintutornia ja Uranusta. 

Rantalehdossa näin ja kuulin peukaloisen laulavan ensi kertaa tänä keväänä. Sitten upeaan rantaruovikkoon. 

Polku kulkee noin sadan metrin matkan tukevaa puusiltaa pitkin rantaruovikossa. Laajalahdelta on hienot maisemat kohti Munkkiniemeä. Rannan järviruo'ot tuntuivat olevan täynnä pajusirkkuja - kiikaroin niitä ja kuuntelin niiden lyhyttä laulunsäettä. 

Sillalla on pari penkkiä, joihin voi istahtaa kuuntelemaan lintujen ääniä. 

Ruovikkokierroksen jälkeen reitti palaa kuivalle maalle ja Uranuksen temppelille. Nimi johtunee siitä, että Pajamäessä sijaitsevan aurinkokunnan mallin planeetta Uranus on sijoitettu tähän paviljonkiin. Lisätietoa vaikkapa Ursan sivuilta.

Luontopolku jatkaa tästä rantaa pitkin kohti lintutornia. Matkalla sinne on jonkinlainen venelaituri, josta löytyy myös kiva taukopaikka. Istahdin pöydän ääreen kahville ennen kuin jatkoin matkaa. 

Laiturilta on oiva näkymä kohti Laajalahtea ja sen lintutornia. Lintutorni oli tänään niin suosittu, että päätin jatkaa matkaa suoraan sen ohi.

Tämä opastaulu on aivan lintutornin vieressä. Kesällä täällä rantaniityillä pidetään lehmiä ja lampaita. Varo sähköaitaa.

Reitti kulkee vielä satakunta metriä rannassa. Paikalla ollut valokuvauksen harrastaja kertoi minulle, että rantaniityllä oli merikotka. Kerkesin katsella sitä hetken ennen kuin se lehahti pois rannasta.

Villa Elfvikin lähistöllä on myös paljon puita, joissa riippuu puulajin nimi kyltissä. Puulajipolku kulkee samaa reittiä luontopolun kanssa - ja vihkosen voi tulostaa netistä, huomasin tätä kirjoittaessa. 

Noin 700 metrin kävely päättyy siis takaisin luontotalolle.

Reitin varrella on muutamia luontoon liittyviä hauskan muotoisia kylttejä. Tässä pari esimerkkiä.Reitti kierretty. Aikaa meni noin kolmisen varttia, aika paljon näin lyhelle matkalle, mutta vietin rantaruovikossa ja laiturilla aika pitkän ajan. Luontopolulla ja risteävillä ulkoiluväylillä oli paljon ulkoilijoita. Reitti on todella helppo (korkeuseroa noin viisi metriä) ja sopii varmasti ihan kaikille!

P.S. Jos haluaa kävellä enemmän, kannattaa piipahtaa Laajalahden pitkospuille. Kävelin itsekin noin kilometrin Villa Elfvikistä kohti Otaniemeä ja kävin Maarinlahdella sijaitsevalla lintutornilla tai -lavalla. Siellä sain olla ihan yksikseni - ja bongasin kevään ensimmäisen taivaanvuohen. Oikein mukava lisä tälle retkelle! 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Storträskin reitti Sipoonkorven kansallispuistossa

Linlon saaren kierros Kirkkonummella

Laukkosken luontopolku Pornaisissa