Nenustan kierros Teijon kansallispuistossa Salossa

Päivämäärä: 17.4.2021
Luontopolkumiehen reittinumero: 211
Reitin pituus: n. 4 km
Kohokohdat: Nenustannokan maisemat ja Lähteensuo
Parkkipaikka: Nenustannummi, noin parillekymmenelle autolle.
Opasteet/kyltit: Hyvät (tosin putosimme kerran reitiltä)
Varusteet/jalkineet: Maasto on kangasmaastoa ja todella kuivaa. Ei erikoisvaatimuksia.

Olin kaverin kanssa Teijon kansallispuistossa vierailulla ensimmäistä kertaa. Aamulla oli kävelty jo Jeturkastin kierros ja päätimme jatkaa Nenustan kierrokselle, jonka arvelimme olevan melko hyvää kangasmaastoa ja helppokulkuista. Niinpä olikin. 

Melko tilava parkkipaikka on Sauruntien varrella. Lähtöpaikalla on hyvät opasteet (pääkuva) sekä selkeä opastaulu. 

Opastaulusta voi kuvata Nenustan kierroksen. Se on tarkoitus kiertää kahdeksikon muotoisena. Suositeltava kiertosuunta on luontoon.fi -sivun mukaan myötäpäivään, mutta mielestäni kartan kuvake kertoo toista. Me kiersimme reitin vastapäivään. 

Mittauslaitteet päälle ja matkaan! Reitti on suureksi osaksi tätä - todella valoisaa ja helppokulkuista kangasmaastoa. 

Nenustan tulentekopaikka tulee vastaan noin 700 metrin kohdalla. Tässä on kahdeksikon risteyskohta. 

Tulipaikka on metsän siimeksessä, mutta valoa riittää avoimessa mäntymetsässä.

Tulipaikan jälkeen matka jatkuu kohti Nenustannokkaa. Nyt metsätyyppi muuttuu sekametsäksi - hetken matkaa kävellään koivujen ja kuusien katveessa.

Vajaan puolentoista kilometrin kohdalla reitti tekee melkeinpä 180 asteen mutkan. Nyt lähdetään nousemaan kohti reitin korkeinta kohtaa ja näköalapaikkaa. Reitti on täälläkin merkitty oransseilla vinoneliöillä. 

Korkeuseroa kertyi lopulta noin 25 metriä Nenustan taukopaikalta. Nenustannokan kallio on kuin kupoli. Sen laella on mukava pitää taukoa ja ihailla maisemia. Otimme dronella kuvan kalliomaisemasta. 

Nenustannokalta on rajoitettu näköala kohti Hamarinjärveä. 

Kallion laelta reitti laskeutuu takaisin Nenustan tulipaikalle. On pakko myöntää, että seurasimme kallioharjannetta liian pitkälle ja putosimme pois merkityltä polulta. Seuraa tarkkaan reittimerkintöjä!

Kangasmaastossa oli helppo löytää tulipaikka, vaikka kävelimmekin ensin sen ohi kalliota pitkin. Heti tulipaikan jälkeen polku laskeutuu kohti Lähteensuota. 

Pienen suon ylityksen ja pitkospuuosuuden jälkeen noustaan takaisin kangasmaastoon. Luontopolkumies luki kylttiä, jossa kerrottiin suon ennallistamistöistä.

Reitin toinen nähtävyys Nenustannokan lisäksi on hiilimiilu, joka sijaitsee täällä kankaalla noin kolmen ja puolen kilometrin kohdalla. Tai noin kilometrin kohdalla, jos kävelet reitin myötäpäivään.

Suo ylitetään vielä toisen kerran ja viimeiset metrit ennen Nenustannummen parkkipaikalle saapumista kuljetaan melko synkässä kuusimetsässä. 

Kierros päättyi. Matkaa tuli mittauslaitteeseeni noin 4,3 kilometriä, mutta kävelimme varmasti muutaman sata metriä ylimääräistä. Aikaa kävelyymme kului noin tunti ja kaksikymmentä minuuttia. Reitillä oli muutamia muitakin kävelijöitä.

Nenustan kierros on kallio-osuutta lukuunottamatta hyvin helppokulkuinen ja mukava patikka. Aurinkoisena päivänä kangasmaastossa on kepeää tallustella ja kallion laella on todella mukavaa istua ja nauttia auringosta ja järvimaisemasta. Teijossa riittää reittejä, joten jatkan raportointia taas seuraavan reissun yhteydessä!


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Laukkosken luontopolku Pornaisissa

Linlon saaren kierros Kirkkonummella

Nukarinkosken ulkoilupolku Nurmijärvellä