Jeturkastin kierros Teijon kansallispuistossa Salossa

Päivämäärä: 17.4.2021
Luontopolkumiehen reittinumero: 210
Reitin pituus: n. 5 km
Kohokohdat: Jeturkastin muinaisranta ja Matildanjärven "nykyranta"
Parkkipaikka: Jeturkastin pysäköintipaikka, Skoilantie 354, noin 3-4 autolle - tai Matildanjärven luontotalon suuri parkkipaikka.
Opasteet/kyltit: Erinomaiset
Varusteet/jalkineet: Maasto on kangasmaastoa ja todella kuivaa. Ei erikoisvaatimuksia.

Teijon kansallispuistossa en ollut vielä vieraillut. Nyt oli aika korjata tuo puute ja nauttia komeasta keväisestä päivästä parillakin eri reitillä Teijossa. Valitsin ensimmäiseksi reitiksi Jeturkastin kierroksen, jonka uskoin olevan mukavan käveltävän näin huhtikuussakin. 

Ajelimme kaverin kanssa Teijoon etelästä lähestyen.Tulimme Skoilantietä kohti Matildanjärveä ja huomasimme Jeturkastin pysäköintipaikan tien länsipuolella.

Pysäköintipaikka oli yllättävän pieni, vain 3-4 autolle. Siellä ei ollut myöskään minkäänlaista opastaulua reitistä. Mietimme hetken, olisiko tämä reitti helpompi aloittaa Matildanjärveltä, mutta päätimme kuitenkin aloittaa tästä. Muinaisrannalle olisi tästä noin 700 metriä esteetöntä reittiä. Reput selkään ja menoksi. Reitti on merkitty oransseilla vinoneliöillä.

Jeturkasti on noin 150 metriä pitkä ja 50 metriä leveä muinaisranta eli pirunpelto. Kansantarinan mukaan jättiläinen on heitellyt kivet suutuksissaan tänne, mutta ehkäpä kuitenkin uskomme tämän olleen Ancylusjärven rantaa noin 9000 vuotta sitten. Kuvia otimme sekä maan tasalta (aloituskuva) että kaverin dronella ilmasta.

Reitti jatkuu Jeturkastilta eteenpäin hyvin samanlaisissa merkeissä, tosin hieman kapeampana polkuna. Kangasmaastoa ja hyvin helposti käveltävää. Ei suuria korkeuseroja. 

Risteyskohdat ovat selkeitä eikä eksymisen vaaraa ole missään. 

Vähän yli kaksi kilometriä kävelty. Ylitetään Skoilantie ja kuljetaan hetken matkaa Matildanjärventietä. Tieosuutta on kuitenkin vain noin parisataa metriä.

Siirrytään leveähkölle ulkoiluväylälle, joka laskeutuu lähemmäs Matildanjärveä. 

Kolmen kilometrin kävelyn jälkeen voi kurvata rantaan ihailemaan Matildanjärven rauhaisaa maisemaa.

Ja melkein samassa paikassa onkin sitten jo Kariholman keittokatos, jonka yhteydessä on myös puusee sekä pari istuskelupaikkaa. Kuvaajan selän takana on laituri, jossa voi myös istuskella penkeillä.

Tässä keittokatoksen seinässä on kartta, josta otin myös reitin kuvan. Jeturkasti on siis jotakuinkin reitin eteläisin piste ja Matildanjärven ranta pohjoisin.

Reitti oli suureksi osaksi hyvin helppokulkuinen. Matildanjärven rannassa oli ehkä hankalin osuus, kun polku kulkee muutaman metrin korkuisen rantatörmän päällä, kallion laidalla sekä kurvaa lopuksi kallion päälle. Kovin hankalaksi tätäkään ei toki voinut sanoa.

Saavutaan Matildanjärven luontotalolle. Se oli valitettavasti vielä suljettu, avoinna 1.5. alkaen. Luontotalon pihalla on todella paljon penkkejä ja pöytiä, hyvä taukopaikka sekin siis!

Kuten mietimme, reitin olisi hyvin voinut aloittaa täältä, jolloin Jeturkasti olisi reitin puolivälissä (tai vähän ennen). Toisaalta kaikki reitin parhaat istuskelupaikat ovat täällä Matildanjärven lähistöllä, joten oli mukavaa, että ne osuivat meille reitin puoliväliin. Reitti jatkui parkkipaikan kaakkoiskulmasta. Meillä olisi kierrosta jäljellä ehkä noin kilometri.


Polku oli täällä reitin itäisellä laidallakin aivan kuiva, mutta ympäröivä maasto oli hieman kosteampaa kuin reitin läntisellä osalla, koska kuljettiin Lähdesuon laitaa. Ylitettiin muutama virtaava purokin.

Muutama sata metriä ennen kierroksen loppua noustaan kallion yli. Tämä on ehkä toinen hieman vaikeampi kohta reitissä. Kaiken kaikkiaan Jeturkastin kierros on kyllä hyvin helppokulkuinen.

Viimeinen sata metriä ylitetään Lähdesuota pitkospuita pitkin. Kieli keskellä suuta, jotta jalat pysyvät kuivina!

Kierros päättyi Jeturkastin parkkipaikalle. Matkaa noin 5 kilometriä ja aikaa meillä kului tänään tunti ja neljäkymmentä minuuttia. Tapasimme reitillä vain muutaman ulkoilijan, mutta Matildanjärven parkkipaikalle tuntui kyllä tulevan paljon autoja, kun siitä ohi kuljimme. Ilmeisesti täällä porukka jakautuu paljon eri reiteille. 

Jeturkastin reittiä oli ilo kävellä ja se tarjosi mukavia maisemia. Aurinkoiselle kevätpäivälle erinomainen patikka!

Luontopolkumiehen reittejä lähistöllä:
Latokartanonkosken luontopolku Salossa
Ovanmalmin virkistysalue Tenholassa

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Storträskin reitti Sipoonkorven kansallispuistossa

Linlon saaren kierros Kirkkonummella

Laukkosken luontopolku Pornaisissa