Soininmäen luontopolku Savonlinnassa

Päivämäärä: 17.11.2018 ja uusi kävely 26.10.2020
Luontopolkumiehen reittinumero: 48
Reitin pituus: 9 km
Kohokohdat: Soininmäen ja Mustalammen maisemat
Opasteet ja kyltit: Kohtalaiset
Parkkipaikka: Vuohimäen ratsastuskoulun ja leirintäalueen parkkipaikat, hyvin tilaa (karttalinkki).
Jalkineet/varusteet: Näin syksyllä reitti oli todella kostea. Kumisaappaat olivat tarpeen.


Enpä olisi arvannut, että tuli vielä marraskuussa niin mukava kävelykeli, että oli lähdettävä tutustumaan luontopolkuun. Päivä oli aurinkoinen ja lämmintä oli noin 6-7 astetta. Savonlinnan Soininmäen luontopolulla olin piipahtanut noin kymmenkunta vuotta sitten keskikesällä ja ajattelin, että se olisi varmaan mukava kävellä näin marraskuussakin.

Parkkipaikka löytyi sieltä mistä viimeksikin, mutta viimeksi sen vieressä ei muistaakseni ollut ratsastuskoulua. No, reitin lähtöpiste löytyy kuitenkin ratsastuskentän vierestä. Kartta oli heikohko (latujen merkkaus on selvästi näkyvissä, luontopolun ei niinkään) eikä netissä mainittua luontopolkuvihkostakaan löytynyt postilaatikosta. Reitin varrella olevista "rastipisteistä ja niiden metsäisistä aiheista" (kuten Savonlinnan nettisivulla kehutaan) ei siis saanut tällä kertaa mitään irti.
Lisäys vuodelta 2020: Kävelin reitin ympäri ja kurkkasin postilaatikkoon vasta kävelyn jälkeen. Siellä oli vihkosia, joten ilmeisesti luontopolun opasvihkon voi napata mukaan postilaatikosta.


Koska olin edellisenkin kerran selvinnyt koko 9 kilometrin luontopolun ympäri, niin päätin nytkin lähteä sitä kokeilemaan. Kello oli noin 13 ja ajattelin, että valoisaa aikaa on noin kolme tuntia, se pitäisi kyllä riittää.

Reitti on merkitty keltaisin merkein. Heti ensimmäisessä risteyksessä tuli pieni harha-askel, koska keltaisia merkkejä oli molempiin suuntiin, mutta nuoli näytti kyllä kiertosuunnan. Alkumatkalla käydään lähellä Saimaan rantaa, mutta suurin osa ensimmäisistä kilometristä on vaihtelevaa metsää, ehkä yleisimmin kuusimetsää.


Välillä reitti kulkee hetken matkaa hiekkatietä, sitten sukelletaan taas metsään. Metsätietä, taas hiekkatietä. Pari muutakin retkeilijää käveli vastaani, reittiä kävellään hiekkatien kohdalla molempiin suuntiin. Numerokylttejä näkyi aina välillä, mutta niiden merkitys jäi tosiaan selvittämättä. Muistelin edelliseltä kerralta, että kyltti numero 9 oli metsän laidassa valtavan muurahaispesän vieressä. Kyllä, muurahaispesä löytyy täältä yhä, vaikka ympäriltä metsä olikin hävinnyt.

Noin neljän kilometrin kohdalla alkaa reitin ehdottomasti mukavin osio, Soininmäen ylitys. Ensin saavutaan risteykseen, josta matkaa voi jatkaa joko Soininmäelle (keltainen merkki) tai Olavin Retkeilijöiden ylläpitämälle Tervastuvalle sekä samalla suunnalla sijaitsevalle Suurjärvelle ja sen lähellä sijaitsevalle laavulle, Kuikankololle. Minun matkani kävi vasemmalle, Soininmäelle.


Kuusimetsän halki nousin Soininmäen laelle. Korkeuseroa näytti kelloni mukaan kertyvän yli 70 metriä Saimaan rannasta. Mäen laella mutisin ihailevasti ääneen, että maisema on kuin Lapissa tai Kolilla. Järviä ja mäkiä siintää kaukaisuudessa. Mäen päällä on pari kulunutta penkkiä.

Polku kulkee hetken Soininmäen laella ja lähtee sitten laskeutumaan kohti Mustalampea.

Mustalammelle saavutaan tasan viiden kilometrin kävelyn jälkeen. Laavu ja puuvarasto näkyvät jo!


Puuvarastossa oli ainakin tänään mukavasti polttopuuta.

Laavu on mukavalla paikalla - kymmenkunta metriä Mustalammen rannasta, kalliolla. Penkit ovat vähän kulahtaneita, mutta käyttökelpoisia. Voileivän mittainen tauko! (Huom! Penkkejä uusittu vuonna 2019 - uusi kuva lisätty tähän lokakuussa 2020)


Paluumatkan neljä kilometriä sujui osittain samaa reittiä. Hakkuuaukealla polku katosi hetkeksi, mutta kun siirryin viereiselle hiekkatielle kävelemään, löysin sen taas komean puupinon vierestä. Jälleen kerran oli kyllä hyödyllistä tutkia reittikarttaa kännykästä. Lisäys vuodelta 2020. Kävelin reitin ympäri ja nyt pysyin hakkuuaukeallakin hyvin polulla, se näkyi paljon paremmin kuin kaksi vuotta sitten. Hiekkatieosuutta on vain satakunta metriä, puupino on kadonnut maisemasta. 

Reitti käväisee vielä Saimaan rannassa, sitten nousu lähtöpaikalle Vuohimäkeen. Aikaa oli kulunut noin kaksi ja puoli tuntia ja metsässä oli jo vähän hämärää, kun käännyin puoli neljän aikoihin viimeisestä risteyksestä kohti lähtöpaikkaa. Vastavaloon otetussa kuvassa sitä ei edes huomaa, onneksi sattui aurinkoinen päivä!

P.S. Reittikartan (PDF) löysin tältä sivulta http://visitsavonlinna.fi/vaellus-ja-patikointi/. Suosittelen ottamaan kartan esille puhelimeen tai vaikkapa printtaamaan sen mukaan.

Lisäys vuodelta 2020. Löysin enää netistä vain tämän PDF-kartan.

Luontopolkumiehen muita reittejä Savonlinnassa: 
Hakin kierros Punkaharjulla
Nahkiaissalon luontopolku Kolovedellä

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Storträskin reitti Sipoonkorven kansallispuistossa

Meikonkierros Kirkkonummella

Linlon saaren kierros Kirkkonummella