Soininmäen luontopolku Savonlinnassa


Päivämäärä: 17.11.2018
Reitin pituus: 9 km
Kohokohdat: Soininmäen ja Mustalammen maisemat
Opasteet ja kyltit: Puutteelliset
Parkkipaikka: Vuohimäen ratsastuskoulun ja leirintäalueen parkkipaikat, hyvin tilaa
Jalkineet/varusteet: Näin syksyllä reitti oli todella kostea. Kumisaappaat olivat tarpeen.Enpä olisi arvannut, että tulee vielä marraskuussa niin mukava kävelykeli, että on lähdettävä tutustumaan luontopolkuun. Päivä oli aurinkoinen ja lämmintä oli noin 6-7 astetta. Savonlinnan Soininmäen luontopolulla olen piipahtanut noin kymmenkunta vuotta sitten keskikesällä ja ajattelin, että se olisi varmaan mukava kävellä näin marraskuussakin.

Parkkipaikka löytyi sieltä mistä viimeksikin, mutta viimeksi sen vieressä ei muistaakseni ollut ratsastuskoulua. No, reitin lähtöpiste löytyy kuitenkin ratsastuskentän vierestä. Kartta on heikohko (latujen merkkaus on selvästi näkyvissä, luontopolun ei niinkään) eikä netissä mainittua luontopolkuvihkostakaan löytynyt postilaatikosta. Reitin varrella olevista "rastipisteistä ja niiden metsäisistä aiheista" (kuten Savonlinnan nettisivulla kehutaan) ei siis saanut tällä kertaa mitään irti.


Koska olin edellisenkin kerran selvinnyt koko 9 kilometrin luontopolun ympäri, niin päätin nytkin lähteä sitä kokeilemaan. Kello oli noin 13 ja ajattelin, että valoisaa aikaa on noin kolme tuntia, se pitäisi kyllä riittää.

Reitti on merkitty keltaisin merkein. Heti ensimmäisessä risteyksessä tuli pieni harha-askel, koska keltaisia merkkejä oli molempiin suuntiin, mutta nuoli näytti kyllä kiertosuunnan. Alkumatkalla käydään lähellä Saimaan rantaa, mutta suurin osa ensimmäisistä kilometristä on vaihtelevaa metsää, ehkä yleisimmin kuusimetsää.


 Välillä reitti kulkee hetken matkaa hiekkatietä, sitten sukelletaan taas metsään. Metsätietä, taas hiekkatietä. Pari muutakin retkeilijää kävelee vastaani, reittiä kävellään hiekkatien kohdalla molempiin suuntiin. Numerokylttejä näkyy aina välillä, mutta niiden merkitys jää tosiaan selvittämättä. Muistelen edelliseltä kerralta, että kyltti numero 9 oli valtavan muurahaispesän vieressä. Nyt kyltti 9 on avohakkuualueen laidassa - juuri alla olevan kuvan tienoilla, muurahaispesästä ei ole jälkeäkään.


Noin neljän kilometrin kohdalla alkaa reitin ehdottomasti mukavin osio, Soininmäen ylitys. Ensin saavutaan risteykseen, josta matkaa voi jatkaa joko Soininmäelle (keltainen merkki) tai Olavin Retkeilijöiden ylläpitämälle Tervastuvalle sekä samalla suunnalla sijaitsevalle Suurjärvelle ja sen laavulle, Kuikankololle. Minun matkani kävi vasemmalle, Soininmäelle.


Kuusimetsän halki nousen Soininmäen laelle. Korkeuseroa näyttää kelloni mukaan kertyvän yli 70 metriä Saimaan rannasta. Mäen laella mutisen ääneen, että maisema on kuin Lapissa tai Kolilla. Järviä ja mäkiä siintää kaukaisuudessa. Mäen päällä on pari kulunutta penkkiä.

Polku kulkee hetken Soininmäen laella ja lähtee sitten laskeutumaan kohti Mustalampea.

Mustalammelle saavutaan tasan viiden kilometrin kävelyn jälkeen. Laavu ja puuvarasto näkyvät jo!


Puuvarastossa on mukavasti polttopuuta.

Laavu on mukavalla paikalla - kymmenkunta metriä Mustalammen rannasta, kalliolla. Penkit ovat vähän kulahtaneita, mutta käyttökelpoisia. Voileivän mittainen tauko! (Huom! Penkkejä uusittu vuonna 2019 - päivitän kuvia, jahka kerkeän taas paikalle.)

Paluumatkan neljä kilometriä sujuu osittain samaa reittiä. Hakkuuaukealla polku katoaa hetkeksi, mutta kun siirryn viereiselle hiekkatielle kävelemään, löydän sen taas komean puupinon vierestä. Jälleen kerran oli kyllä hyödyllistä tutkia reittikarttaa kännykästä.

Reitti käväisee vielä Saimaan rannassa, sitten nousu lähtöpaikalle Vuohimäkeen. Aikaa on kulunut noin kaksi ja puoli tuntia ja metsässä on jo vähän hämärää, kun käännyn puoli neljän aikoihin viimeisestä risteyksestä kohti lähtöpaikkaa. Vastavaloon otetussa kuvassa sitä ei edes huomaa, onneksi sattui aurinkoinen päivä!

P.S. Reittikartan (PDF) löysin tältä sivulta http://visitsavonlinna.fi/vaellus-ja-patikointi/. Suosittelen ottamaan kartan esille puhelimeen tai vaikkapa printtaamaan sen mukaan.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Söderkullan ulkoilureitit Sipoossa

Lapakiston retkeilyreitit Nastolassa

Meikonkierros Kirkkonummella