Vaattunkivaaran luontopolku Napapiirin retkeilyalueella Rovaniemellä

Päivämäärä: 11.6.2020
Luontopolkumiehen reittinumero: 153
Reitin pituus: 4,2 km
Kohokohdat: Avara ja kaunis maisema Vaattunkivaaran näkötornista
Parkkipaikka: Vikakönkään rannalla, runsaasti tilaa.
Opasteet/kyltit: Opasteet hyvät, muuten kyltit puutteelliset
Varusteet/jalkineet: Melko kuiva reitti, muutama kostea kohta. Lenkkareillakin saattaa pärjätä. Maastokengät ehkä paras vaihtoehto.

Aamulla oli kävelty Napapiirin retkeilyalueen ensimmäinen reitti, Kivalonaavan niittykulttuuripolku. Jatkoimme matkaa iltapäivän puolella muutaman kilometrin päähän, Vikakönkäälle. Matkaa Rovaniemeltä on noin 25 kilometriä Sodankylän suuntaan. Opaste johdattaa parkkipaikalle ja reitti lähtee samanlaisen portin alta kuin Vaattunkikönkäänkin reitit. Portin kieppeillä on tietoa reiteistä. Lisätietoa Napapiirin retkeilyalueen reiteistä saa luontoon.fi -sivuilta

Reittikartan voi kuvata myös lähtöpaikalla. Reitti merkitty vihreällä karttaan.

Vaattunkivaaran luontopolku alkaa Ystävyyden sillalla. Ylitämme Raudanjoen jo vaikka kuinka monennen kerran samana päivänä.

Täälläkin koski kuohuu valtoimenaan. 

Sillan jälkeen päästiin reittikylteille. Tänne oli myös niitattu tiedote "Könkäiden polku saattaa olla poikki tulvien takia." Onko vai eikö? No, mehän kävelimme sitä toisessa päässä juuri äsken - ei ollut poikki, jos kestää nilkkoihin asti ulottuvan veden. On varmasti hankalaa antaa tulvista ajantasaista tietoa. Olisimme hyvin voineet jakaa sitä vaikkapa Metsähallituksen sivuille, jos sellainen palvelu olisi olemassa.

Luontopolku starttailee rantakoivikossa. Reitti on merkitty puna- tai oranssipäisin tolpin ja käpymerkein. Nämä opasteet ovat selkeitä.

Ja jatkuu pian jo ensimmäisillä pitkospuilla. Pitkokset ovat tälläkin reitillä kohtuukuntoiset, mutta joiltain osin jo uusimisen tarpeessa. Tällä polulla ei ole pitkiä pitkososuuksia. 

Alun janareitti on noin 600 metriä, sen jälkeen siirrytään ympyräreitille, jota nuoli ehdotti kierrettäväksi vastapäivään. Näin teimme. Kohta tuli vastaan luontopolun ensimmäinen infotaulu. Mutta mitä - siinä ei ollut tekstiä. Suurin osa luontopolun infotauluista oli niin kuluneita, että mitään tekstejä tai kuvia ei ollut havaittavissa.

Reitti alkaa nousta kohti Vaattunkivaaraa. Seurasin koko ajan nousumetrejä kellostani. Nousu ei ollut jyrkkä, mutta metrejä kertyi hyvää vauhtia. Puolentoista kilometrin kohdalla ollaan jo 50 metriä ylempänä kuin ympyräreitin alussa. Mäntymetsä on avaraa ja valoisaa.

Kaksi kilometriä ja Vaattunkivaaran huipulla, noin 85 metriä korkeammalla kuin reitin alussa. Huipulla on näkötorni, jonne suuntasimme.

Maisema oli minun mielestäni suorastaan henkeäsalpaava. Kaunista, valoisaa, avaraa. Hieman keväistä heleyttä vielä lehtipuissa. Kiikareilla pystyimme myös näkemään aamulla kävelemäämme niittykulttuuripolkua (lato ja luontopolun kyltit näkyivät selvästi - ne lienevät noin kahden ja puolen kilometrin päässä) ja kauempana näimme suon laidassa lintutornin, joka taas on suoluontopolun varrella ja yli neljän kilometrin päässä. 

Näkötornin ylätasanteella oli pöytä ja kun muita retkeilijöitä ei paikalla näkynyt, niin päätimme pitää kahvitauon siellä. Näkötornin lähistöllä on myös erillinen taukopaikka.

Toista reittiä alas Vaattunkivaaralta. Alas päin kävellessämme keskustelimme näistä reitin varrella olleista yksinkertaisista penkeistä - olisipa mukavaa, kun kaikilla luontopoluilla olisi muutamia istuskelupaikkoja, eikä niiden tarvitse välttämättä olla tätä ihmeellisempiä.

Kolmen kilometrin kävelyn jälkeen tullaan Kaltion laavulle. Tämä oli siis reitin toinen taukopaikka ja ainoa tulipaikka.

Näillä kieppeillä käveltiin hieman erilaisessa männikössä, voisiko tätä kutsua vaikkapa riukumänniköksi.

Ja yllättävää kyllä, näillä tienoilla oli myös reitin ainoat jotakuinkin kunnossa olevat infotaulut.

Takaisin janareitille, Ystävyyden sillalle ja parkkipaikalle. Kierrokseen meni aikaa noin tunti ja kolme varttia. Muita retkeilijöitä emme nähneet ennen Ystävyyden sillalle saapumista loppumetreillä! 

Pientä ihastumista ilmassa. Pidimme Napapiirin retkeilyalueen reiteistä niin paljon, että päätimme jatkaa vielä yhdellä reitillä, suoluontopolulla. Kävelisimme sen seuraavana päivänä. Palaamme siis taas aiheeseen!

Muita Luontopolkumiehen reittejä Rovaniemellä:
Ounasvaaran luontopolku
Kivalonaavan niittykulttuuripolku

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Storträskin reitti Sipoonkorven kansallispuistossa

Linlon saaren kierros Kirkkonummella

Laukkosken luontopolku Pornaisissa