Jänisvuoren kierros Pieksämäellä

Päivämäärä: 3.6.2020
Luontopolkumiehen reittinumero: 148
Reitin pituus: 2,6 km
Kohokohdat: Tahinsuo ja Tahinlammen ranta taiteineen, pitkospuineen ja taukopaikkoineen
Parkkipaikka: Peiposjärventien laidassa. Useampi parkkipaikka, hyvin tilaa.
Opasteet/kyltit: Hyvät. Yksi hieman epäselvä kohta, jolla ei ole merkitystä matkan kannalta.
Varusteet/jalkineet: Suolla oli pari taukopaikkaa, johon pääsin hyvin varsikengilläni. Lenkkareissa ehkä sukat kastuisi. Muuten ei erikoisvaatimuksia.

Olin jo jonkin aikaa suunnitellut käveleväni ainakin jonkun Pieksämäen Vedenjakajareitistön reiteistä. Kiinnostuin niistä viime vuonna Jäppilän Kivikurun käynnin yhteydessä, opasteet olivat todella komeat ja samanlaisia tuntuu olevan muillakin reiteillä.

Ajelin Pieksämäelle kesäkuisena aamuna. Navigaattori teki parhaansa viedäkseen minut ihan väärään paikkaan, olin laittanut osoitteeksi Peiposjärventie ja kun saavuin Pieksämäen liepeille, navigaattori näytti sinne olevan vielä 13 kilometriä. Ihmettelin kyllä vähän asiaa, mutta kun käännyin Varkauden tielle, huomasin oikealla puolellani kyltin "Peiposjärvi". Jarrut pohjaan. Kyllä, tässä oli Peiposjärventie ja minun kävelyreittieni lähtöpaikka löytyi ihan muutaman sadan metrin päästä. Navigaattori taisi haluta toiseen päähän samaa tietä, kun en tiennyt kadunnumeroa. Lähtöpaikat löytyvät Tahinlammen uimarannan kupeesta. Tässä on jälleen kerran todella hieno opaste kaikista Vedenjakajareitistön reiteistä.

Jänisvuoren kierros lähtee Tahinlammen etelärannasta itään ja koilliseen. Selvä homma, matkaan!

Viisikymmentä metriä järven rantaa ja saavutaan Tahinlammen itäisimpään nurkkaan, jossa on reittien risteys ja kolme pikkukarhua keskustelemassa. Juha Lahtisen taidetta on täällä enemmänkin nähtävillä, palaamme kohta aiheeseen.

Siniset opaskyltit ovat korkeita ja selkeitä. Välillä jopa ihmettelin tolppien korkeutta, tekstit taitavat olla melkein kolmen metrin korkeudessa.

Reitin alkuosa kuljetaan valoisissa metsissä. Polun varrella on usein sinisiä tolppia reittimerkkeinä.

Liekö tämä maisema 600-700 metrin kieppeillä liiankin paahteista ja karua, puut näyttävät vähän kärsineiltä.

Päätin ottaa retkiselfien tämän mäen päällä. Reitti jatkuu vielä hetken matkaa sähkölinjaa pitkin.

Osassa sinisistä tolpista on myös VedenjakajaReitistö-tarra.

Noin 1,3 kilometrin kohdalla saavutaan Tahinsuon kummun taukopaikalle. Istahdin penkin ääreen kahville ja eväsleiville. Paikka oli hieman varjoisa, mutta näkyvissä on avoin suomaisema ja kaunis suolampi.

Kummulta laskeudutaan alas suolle. Täälläkin korkeuserot ovat muuten tosi maltillisia, korkeimman ja matalimman kohdan ero on noin 10 metriä. Luulin, että Jänisvuoren kierros kääntyisi tästä suorinta reittiä takaisin lähtöpaikkaan (eli vasemmalle), mutta ei - kierros kääntyykin oikealle Tahinsuolle. 

Ja hyvä että kääntyi, koska Tahinsuon maisema oli kyllä tosi kaunista. Heti muutaman metrin jälkeen oli kiva pieni taukopenkki pikku suolammen rannassa. Oli pakko kokeilla tätäkin. Maasto on märkää, mutta ei upota kovin paljoa.

Lammelta toiselle lammelle. Blogin pääkuva on otettu kahden lammen väliltä. Tämän toisen lammen ranta kukoisti parissa kohtaa upean valkoisena. Harmittelin, etten ollut valinnut kumisaappaita - en voinut poiketa tutkimaan lammen rantaa. Uskon, että valkoiset kukat olivat raatteen kukkia. Alla olevassa kuvassakin kukat näkyvät takana olevalla rannalla - etualalla olevan puukarahkan takaa.

Kaksi kilometriä takana ja reitti palasi Tahinlammen rantaan.

Tässä olikin reitin ainoa tenkkapoo. Sinisissä kylteissä ei mainittu Jänisvuoren kierrosta. Päättelin, että minun kuuluisi lähteä vasemmalle ja palata lähtöpaikalle lammen itärantaa pitkin. Matkaa lähtöpaikalle on ehkä hieman vähemmän sitä reittiä. Taukopaikoista: yksi taukopaikka on hyvin lähellä risteystä ja seuraava parin sadan metrin päässä itärannalla. Lisäksi rannalle pääsee vielä muutamassa kohdassa pienelle puutasanteelle (kuten alla olevassa kuvassa). Useassa kohdassa näkee myös vanhoja pitkospuita - tässäkin uusia on rakennettu vanhojen päälle. 

Itärannalla on lisää Juha Lahtisen taidetta. Tämän työn nimi on "Suomi 100 vuotta 1 ja 2".

Jänisvuoren kierros kierretty, palasin uimarannan parkkikselle. Matkaa 2,6 km ja aikaa kulutin siihen noin tunnin. Taas kerran sain kävellä ylhäisessä yksinäisyydessäni. Näin Tahinlammen vastarannalla pari kalastajaa, mutta tällä reitillä en tavannut muita retkeilijöitä. 

Olin ihan innoissani jo kävellessäni suolla. En tosiaankaan tiennyt, että Pieksämäellä oli näin hieno suoalue pitkospuineen. Ja Vedenjakajareitistön opasteet ovat kyllä omaa luokkaansa - yhtä puuttunutta Jänisvuoren kierros -kylttiä lukuunottamatta. Jatkan Pieksämäen reittien parissa varmasti pian!

Luontopolkumiehen muita reittejä Pieksämäellä:
Jäppilän kivikuru ja Hiidenkiven kierros
Tahinlammen kierros

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Storträskin reitti Sipoonkorven kansallispuistossa

Linlon saaren kierros Kirkkonummella

Laukkosken luontopolku Pornaisissa