Koppelonkierros Repoveden kansallispuistossa Kouvolassa

Päivämäärä: 28.6.2020
Luontopolkumiehen reittinumero: 163
Reitin pituus: 9,5 km
Kohokohdat: Tervajärven maisemat ja taukopaikat
Parkkipaikka: Tervajärven parkkipaikka, runsaasti tilaa. Osoite: Kivisilmäntie 720.
Opasteet/kyltit: Erinomaiset
Varusteet/jalkineet: Hyväpohjaiset kengät plussaa. Keväällä varmasti kosteaa, nyt aivan kuivaa.

Repoveden retkiviikonlopun toiseksi ympyräreitiksi valitsin Koppelokierroksen, jonne lähdettiin sunnuntaiaamuna. Yövyimme sympaattisessa Linkkumyllyssä kansallispuiston pohjoispuolella ja sieltä oli melko pitkä matka Tervajärven parkkipaikalle kansallispuiston eteläpuolelle. Saavuimme parkkipaikalle noin klo 10 ja parkkipaikalla oli jo melkoinen määrä autoja - ehkä kuitenkin hieman rauhallisempaa kuin Lapinsalmen parkkiksella. 

Reittikartta kuvattiin täälläkin. Lähtöpaikkamme oli siis kuvan alareunan Hermusenlahti ja siitä kiertäisimme vihreällä merkityn Koppelonkierroksen vastapäivään. 

Reitti alkaa Tervajärven rantaa pitkin kulkevalla osuudella. Kuljetaan kapeahkoa polkua pitkin.

Vähän ennen ensimmäisen kilometrin täyttymistä reitti pujahtaa pois rannasta ja nousee jyrkästi lähes 40 metriä korkean kallion päälle. Nousu kuusien ja lehmuksien reunustamalla polulla oli kaunis, mutta haastava.

Ylhäällä seuraa palkinto. Reitti tekee melkeinpä U-käännöksen ja palaa komean rantakallion päälle. Pidimme ensimmäistä taukoa näissä hienoissa maisemissa.

Muutaman rantakallion jälkeen polku siirtyy uudestaan pois Tervajärven rannasta. Noin kahden kilometrin kohdalla ollaan risteyksessä, jossa Koppelonkierros siirtyy vähän leveämmälle hiekkapolulle - retkikaveri kutsui sitä "kärrypoluksi". Kirjoittaessani huomasin, että tässä siirrytään myös pyöräreitille. Lojukosken taukopaikalle on vielä puolitoista kilometriä.

Täälläkin reitti oli merkitty myös oransseilla maalitäplillä. Tämä reittimerkki myhäili kärrypolun laidalla.

Ennen Lojukoskelle tuloa ylitetään vielä Sulkusalmen silta.


Ja noustaan kalliolle, josta Lojukosken taukopaikka jo näkyykin. 

Taukopaikalla oli pöytiä vapaana, joten aamukahvit nautittiin tässä.

Lojukoskella on myös varattava kota, jossa voisi yöpyä.

Lojukosken jälkeen reitti jatkuu hetken matkaa Tervajärven rantaa, sitten noustaan taas parikymmentä metriä korkealle mäelle. Polku on kapeahko ja välillä saa ylitellä ja kierrellä kaatuneita puunrunkoja. 

Kuusi kilometriä kävelty ja saavuimme Kuutinkanavan taukopaikalle. Istahdimme tässäkin hetkeksi tauolle pöydän ääreen. Paikalla oli melkoinen määrä retkeilijöitä, polkujuoksijakin sujahti ohitsemme. Mukava paikka ja taas aivan loistava sää, tänään ei ollut edes aivan helteistä. Molemmilla taukopaikoilla oli muuten myös kaivo, josta sai raikasta vettä juomapulloon.

Viimeinen reilun parin kilometrin pätkä takaisin Hermusenlahteen käveltiin lähinnä mänty- ja kuusimetsissä. Reitti ei täällä kulje aivan rantaa pitkin.

Reitin vieressä oli puunrunko, jonka päälle teki mieli istahtaa hetkeksi.

Tähän väliin osui reitin korkein paikka, korkeuseroa viimeisellä pätkällä oli yli 50 metriä. Sitä ei oikeastaan huomannut, nousut eivät olleet jyrkkiä. Lisäksi korkeiltakaan paikoilta ei ollut näköalaa Tervajärvelle, joten korkeuserot jäivät huomaamatta. Tässä oltiin jo laskeutumassa kohti Hermusenlahtea.

Vielä viimeinen risteys, jossa kurvasimme reitin mukaisesti viimeistä taukopaikkaa, Talasta kohti. Tästä olisi yllättävän lyhyt matka myös Määkijään ja Ketunlenkille.

Talaksen taukopaikka tuli vastaan vain muutama sata metriä ennen kierroksemme päätöstä.

Ja niin oli tämäkin mukava kävely päätöksessään. Matkaa yli 9 kilometriä - aikaa meillä meni tänään noin kolme ja puoli tuntia. Reitti on Ketunlenkkiin verrattuna melko vaativa, nousuja ja laskuja on enemmän, polku on paikoin kapeahko ja välillä hidasteena on kiviä, juuria ja jopa kaatuneita puunrunkoja. Muita retkeilijöitä riitti - Repoveden reitit ovat selvästi tosi suosittuja. Eikä ihme, polkuja on paljon ja täältä löytyy varmasti jokaiselle kävelijälle (ja jopa maastopyöräilijälle) sopiva reitti. 

Hieno viikonloppu hienossa säässä. Päätimme reissun uintiin Hermusenlahden hienolla rannalla. Sitten kohti kaupunkia - tulevia retkiä suunnittelemaan! Kiitos retkiseuralle! 

Luontopolkumiehen muut reitit Repovedellä:
Ketunlenkki

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Storträskin reitti Sipoonkorven kansallispuistossa

Linlon saaren kierros Kirkkonummella

Laukkosken luontopolku Pornaisissa