Peukaloisen polku Liesjärven kansallispuistossa Tammelassa
Päivämäärä: 21.9.2024
Luontopolkumiehen reittinumero: 535
Reitin pituus: 4 km
Kohokohdat: Peukalolammin ja Kaksvetisen maisemat ja taukopaikat
Parkkipaikka: Peukalolamminkankaan tilava p-paikka, Kanteluksentie 580. Paikka kartalla.
Julkiset liikenneyhteydet: Valtatie 2:lta noin 6 km, sen lähemmäksi ei pääse.
Opasteet/kyltit: Hyvät.
Varusteet/jalkineet: Sorastettu reitti, jossa ei erikoisvaatimuksia.
Helppo reitti
Kaksi tulipaikkaa yleisessä käytössä, kolmas varattavissa
Todellinen ex tempore-kävely. Olin syyskuisena lauantaiaamuna Lopella kävelemässä Luutaharjun Samon reittiä (josta halusin uusia valokuvia) ja sen jälkeen mietin, että voisin kyllä kävellä lähistöllä vielä toisenkin reitin. Muutama vaihtoehto oli jo käynyt mielessä, kun yhtäkkiä muistin Liesjärven kansallispuiston ja sen, että minulla oli vielä sen reiteistä ainakin Peukaloisen polku kävelemättä. Katsoin välimatkaa olevan vain kolmisenkymmentä kilometriä ja päätin ajella Liesjärveä kohti.
Peukalolamminkankaan pysäköintipaikka löytyi. Auto parkkiin, kävelin opastaululle. Liesjärven infossa kerrotaan, miten tällä entisellä metsätalousalueella nyt ennallistetaan metsää ja suota mm. kulotuksilla, lahopuun määrän lisäämisellä ja ojien tukkimisella.

Liesjärven kartassa Peukaloisen polkua ei ole merkitty. Halusin selvittää reittiä ja avasin kännykästä luontoon.fi-sivuston ja etsin sieltä tietoa. Sinne vastaavaan karttaan se on jo merkitty. Reitti alkaa Peukalolammin eteläpuolelta ja käy Kaksvetisen rannalla reitin pohjoisimmassa pisteessä. Keltaisella merkittyä Ilvesreittiä kävellään koko alkumatka, mutta paluu tapahtuu mustalla näkyvää Katavalammintietä pitkin (joka kuvassa jää hieman Peukaloinen-sanan alle). Myöhemmin reitillä näin myös Peukaloisen polun kartan. Reitin kiertosuunta luontoon.fi-sivulla on merkitty vastapäivään.

Opasteet kohti Peukalolammia ja Kaksvetistä ovat selkeät. Nyt mittauslaitteet päälle ja matkaan.

Puomin ohi ja matkaan. Reitti on merkitty valkopohjaisilla vinoneliöillä, joissa on musta pallo. Paistetun munan näköinen reittimerkintä on 220 kilometrin mittaisen Ilves-reitin merkki.

Alkumatkalla reitti on todella leveä, melkein kuin hiekkatie. Kuljetaan kuusien ja mäntyjen katveessa kangasmaastossa.

Hieman yli puolen kilometrin kävelyn jälkeen saavutaan Peukalolammin rantaan. Rannan lähistöllä (ei kuitenkaan ihan veden äärellä) on reitin ensimmäinen taukopaikka laavuineen. Siellä oli väkeä, enkä halunnut häiritä kuvauksellani. Jatkoin matkaa. Reitti kulkee jonkin aikaa Peukalolammin pohjoisrantaa pitkin. Blogin pääkuva on otettu rantapolulla. Halusin käväistä myös rannassa kuvaamassa lammen rauhallista tunnelmaa ja maisemaa.

Löysin kuitenkin mieleisen taukopaikan noin kilometrin kohdalta. Vapaa pöytä ja penkit aivan Peukalolammin rannan lähellä. Istuskelin hetken kahvilla ja voileivällä.

Jatkoin matkaa. Polku kulkee kuusikossa, joka kartassa kantaa nimeä Karhunpesänummi. Minä löysin kuusien väleistä ja sammalien joukosta suppilovahveroita. Taas kerran vinkki seuraaville kävijöille: niitä näytti kasvavan tällä seudulla paljon. Samoin täällä riitti pöytiä ja penkkejä. Tämäkin olisi ollut mukava taukopaikka.

Aika tasan kaksi kilometriä kävelyä takana, saavuin Kaksvetisen rannan lähelle. Täällä on hyvin varusteltu ja esteetön taukopaikka, varusteluna mm. kota, kuivakäymälä ja tulentekopaikka. Väkeä riitti. Käväisin ottamassa vaivihkaa pari kuvaa ja jatkoin matkaa.

Olinkohan kävellyt sataakaan metriä kun reitin varrella oli jo seuraava piknikpöytä. Ja hetken päästä taas seuraava. Näillä tienoin tuli vastaan myös risteys, jossa jouduin valinnan ääreen. Olin kartoista todennut, että täältä voisi kulkea takaisin metsäpolkua pitkin, mutta Peukaloisen polku kulkisi loppumatkan hiekkateillä. Mieli teki metsään, mutta päädyin lopulta siihen, että olin tänään kävelemässä nimenomaan Peukaloisen polkua. Jatkoin tietä pitkin.

Hetken päästä olinkin jo taas seuraavan taukopaikan luona, Tittilammen laavulla. Sekin oli varattu, joten tyydyin ottamaan muutaman kuvan sen takaa.

Rakennuksia oli paljon. Vasta tätä kirjoittaessani mietin mitä nämä eri rakennukset olivatkaan. Luontoon.fi mainitsee ainakin varattavan esteettömän keittokatoksen, esteettömän kuivakäymälän ja puuvajan. Huom! Keittokatos ja telttailualue täällä ovat varattavissa Metsähallituksen kautta. Ne eivät ole yleisessä käytössä.

Ja mikä löytyikään yhden rakennuksen seinältä, jollei oikea reittikartta. Polku on merkitty karttaan mustalla.

Jatkoin matkaa hiekkatietä (Katavalammintietä) pitkin. Taas pöytä ja penkit. Taustalla häämöttää pieni suolampi, jonka mukaan myös taukopaikka oli nimetty, Tittilammi.

Nelisen kilometriä takana. Risteys, jossa metsäpolku ja tieosuus yhtyvät. Ilvesreitti ylittää tien ja jatkaa kohti Sikomäkeä. Mietin hetken, jaksaisinko kävellä puolentoista kilometrin metsäpolun edestakaisin, mutta se sai jäädä seuraavaan kertaan.

Minulla oli enää parisataa metriä Peukalolamminkankaan pysäköintipaikalle.

Kierros päättyi. Hyödynsin tien sulkevaa puomia ja laitoin kameran sen päälle. Tyytyväisen kävelijän selfie.

Mittasin kierroksen pituudeksi noin 4,3 kilometriä. Siinä oli hieman ylimääräisiä metrejä, kun kävin koluamassa laavuja ja rantoja. Kierros lienee aika tarkkaan neljän kilometrin mittainen. Aikaa meni tunti ja vartti. Reitillä oli paljon muitakin retkeilijöitä, erityisesti laavuilla ja kodalla. Kävellessäni tapasin vain muutaman ihmisen.
Peukaloisen polku on todellakin helppo reitti. Täällä pärjää varmasti esimerkiksi lastenvaunujen kanssa. Ja taukopaikkoja on todella paljon, joten jokaiselle löytynee aina myös kiva paikka evästelyyn.
Sijainti: N=6732774.031, E=330514.068 (ETRS-TM35FIN)
GEO:lat=60.6945508, GEO:lon=23.8953302
Voit seurata retkitunnelmiani myös Facebookissa
ja Instagramissa: @luontopolkumies
Muita Luontopolkumiehen reittejä lähistöllä:
Hyypiön reitti
Pohjantikan kierros
Kivisammaljärven kierto
Onko reittiin tullut muutoksia? Jotain korjattavaa, lisättävää, kommentteja? Lähetä postia Luontopolkumiehelle.
Kommentit
Lähetä kommentti