Kesänkijärven kierros Ylläksellä, Kolarissa
Päivämäärä: 12.9.2024
Luontopolkumiehen reittinumero: 529
Reitin pituus: 6 km
Kohokohdat: Kesänkijärven, Kesänkitunturin ja Kellostapulin maisemat.
Parkkipaikka: Tilava parkkipaikka, Sahatie, Äkäslompolo. Paikka kartalla.
Julkiset liikenneyhteydet: Kolarin rautatieasemalta yhteysbussit Ylläkselle. Äkäshotellilta kolmisen kilometriä matkaa.
Opasteet/kyltit: Hyvät
Varusteet/jalkineet: Sorastettu polku, pitkoksia. Ei erikoisvaatimuksia.
Keskivaativa reitti
Yksi tulipaikka
Ylläksellä vietetty aika oli loppumassa, mutta huoneiston luovutus tapahtuisi tietysti puolilta päivin. Mitäpä jos lähtisin heti aamukahdeksan maissa vielä yhdelle kävelylle? Päätin lähteä kuuden kilometrin Kesänkijärven kierrokselle, jonka ajattelin käveleväni noin parissa tunnissa. Ajelin Äkäslompolon Sahatielle ja löysin tilavan parkkipaikan. Opastauluissa on tietoa niin kansallispuistosta ja sen luontokeskuksesta kuin Kesänkijärvestäkin.
Kaksi täältä alkavaa reittiä on esitelty. Pirunkurun ponnistus olisi kiinnostanut kovasti, mutta tämä harmaa sää ei oikein innostanut, haluaisin tunturireitiltä mielelläni aurinkoisia kuvia. Lisäksi Pirunkurun ponnistus on pitempi ja siinä on kovat korkeuserot. Molemmat kävelyt kulkevat tosin alkumatkan samalla reitillä, joten minulla olisi vielä mahdollisuus muuttaa mieltäni kävelyn aikana. Loppujen lopuksi pysyin suunnitelmassani ja kävelin nimenomaan Kesänkijärven kierroksen.
Nuoliviidakossa molemmat ympyräreitit on merkitty vihreällä.
Ensimmäinen reitin muutamasta luontotaulusta toivottaa tervetulleeksi hillapolulle. Se lienee ollut joskus aiemmin myös tämän reitin nimi.
Reitin alku on leveää ja sorastettua polkua. Kuljetaan kohti itää. Kesänkijärvi on muutaman kymmenen metrin päässä. Ensimmäinen tapaamani ihminen pyöräili ohitseni.
Ensimmäiset kaksi kilometriä kuljetaan Kesänkijärven pohjoispuolella, melko lähellä järveä. Polku ei käy kertaakaan aivan rannassa, mutta siellä voi piipahtaa useassakin kohdassa reitin varrella. Rannassa oli useampikin epävirallinen taukopaikka. Järven eteläpuolella häämöttää Kellostapuli, joka oli tänäänkin pilvessä.
Toki polun laidalla oli virallisempiakin istumapaikkoja.
Tälläkin reitillä oli samanlaisia veikeitä luontopolkutauluja kuin aiemmin kävelemilläni Varkaankurun luontopolulla ja Tuomikurun kierroksella. Hilpeä hehkuttaja on riekonmarja, joka on maaruskan komeimpia kasveja. Marjat eivät ihmiselle oikein maistu, riekolle kyllä.
Noin 1,8 kilometriä kävelyä takana. Tässä oli nyt risteys, jossa oli päätettävä lopullisesti tämän aamun kävelyreitti. Pirunkurun ponnistus sai jäädä seuraavaan kertaan.
Huomasin pistoreitin vievän rantaan, jossa näin sympaattisen näköisen laiturin ja komean maiseman kohti Kellostapulia (blogin pääkuva). Sieltä oikaisin rantahetteikön poikki Kesängin keitaalle, erämaakahvilalle, joka olisi nyt syyskuussakin ollut avoinna klo 11 alkaen. Kello oli vasta noin puoli yhdeksän, joten en jäänyt odottelemaan.
Yritin napata selfien niin, että Kesänkivuori näkyisi taustalla. Otoksesta ei kovin kummoista tullut, mutta tässä kuvassa näkyy taustalla oikealla Kesänkijärven laavu, joka jäi minulta täysin huomamatta. Vasta tätä kirjoittaessani huomasin, että taipaleita.com -bloggari Mari-Kaarina oli käynyt laavulla reittiä kiertäessään. Ilmeisesti missasin laavulle menevän polun oikaistessani rannasta suoraan Kesängin keitaalle.
Jatkoin matkaa. Seuraavat parisataa metriä kuljetaan rautaisia pitkospuita pitkin.
Seuraava luontotaulu kertoo Kesänkijärven seudun kasveista. Täällä voisi havaita mm. uhanalaisen lapinlinnunsilmän.
Nyt kuljetaan pitkulaisen Kesänkijärven etelärannan tuntumassa. Täälläkin voi välillä piipahtaa hieman lähempänä rantaa ja ihailla maisemaa kohti pohjoista ja Kesänkitunturia. Samalla sää alkoi hieman parantua ja sinistä taivastakin oli vähän näkyvissä.
Polku nousee jonkin verran kauemmaksi rannasta. Metsä on selvästi synkempää kuin rannan lähellä ja kuusi on täällä valtalajina. Korkeimmillaankin reitti on kuitenkin vain parikymmentä metriä järven pinnan yläpuolella.
Saavutaan Varkaanojalle. Ollaan siis melko lähellä Varkaankurun luontopolkua, jota olin juuri edellisenä päivänä kävellyt.
Varkaankurun kohdalla oli reitin korkein kohta, sen jälkeen aletaan taas laskeutua lähemmäs järven tasoa. Vuorossa on kaunis valoisa sekametsäosuus. Polku on täällä koko ajan leveä ja sorastettu.
Risteys ja tien ylitys. Toinen vihreällä merkitty reitti tässä on Kukastunturin kierros, 20 kilometrin reitti, joka kulkee tästä kohti Äkäshotellia.
Polku laskeutuu Hormistonjänkälle. Seuraa noin puolen kilometrin pitkospuuosuus.
Se päättyy Kesänkijoen ylitykseen. Tässä vaiheessa kävelyä on takana noin viisi kilometriä.
Hetken päästä polku saapuu Kesänkijärventien laitaan. Viimeiset puoli kilometriä kävellään tien laidassa. Varo autoja!
Palasin pysäköintipaikalle. Kävelyä kertyi aika tasan kuusi kilometriä, aikaa meni puolitoista tuntia. En pitänyt evästaukoa. Reitillä oli aluksi melko rauhallista, mutta loppua kohti vilkastui. Etelärannan osuudella ja erityisesti Varkaanojan luona tapasin yhteensä kymmenkunta retkeilijää. Autoja tuli pysäköintipaikalle koko ajan lisää, kun poistuin itse jo puoli kymmenen maissa paikalta.
Kesänkijärven kierros on melko helppo. Täällä ei ole hankalia paikkoja eikä korkeita nousuja tai laskuja. Polku on leveä ja hyväkulkuinen. Reitti sopii melkeinpä kenelle tahansa. Kesänkijärvi on reitin keskipiste ja sitä ympäröivät tunturit kehystävät mainiosti maisemia.
Sijainti: N=7501325.329, E=381836.638 (ETRS-TM35FIN)
GEO:lat=67.6036611, GEO:lon=24.2202736
Voit seurata retkitunnelmiani myös Facebookissa
ja Instagramissa: @luontopolkumies
Muita Luontopolkumiehen reittejä lähistöllä:
Varkaankurun luontopolku
Tuomikurun kierros
Onko reittiin tullut muutoksia? Jotain korjattavaa, lisättävää, kommentteja? Lähetä postia Luontopolkumiehelle.
Kommentit
Lähetä kommentti