Nuolivaaran luontopolku Pelkosenniemellä, Savukoskella ja Sodankylässä
Nuolivaaran luontopolku Pelkosenniemellä, Savukoskella ja Sodankylässä (ja taas Savukoskella ja Pelkosenniemessä)
Päivämäärä: 14.9.2024
Luontopolkumiehen reittinumero: 532
Reitin pituus: 4,3 km
Kohokohdat: Kolmen kunnan rajapyykki, Tapion tuoli hienolla näköalapaikalla
Parkkipaikka: Nuolikuruntie 760. Mukavasti tilaa. Paikka kartalla.
Julkiset liikenneyhteydet: Ei ole
Opasteet/kyltit: Hyvät
Varusteet/jalkineet: Hieman kivikkoa, muutama kostea kohta. Kuivalla kelillä voi pärjätä ihan lenkkareilla.
Keskivaativa reitti
Yksi tulipaikka
Lapin kierros oli matkalla Saariselältä kohti Sallatunturia ja matkan varrella päätin kävellä yhden luontopolun. Olin lukenut Jonnan jutun Nuolivaarasta ja kolmen kunnan rajapyykistä vaaran huipulla, ja se kuulosti mukavalta kohteelta. Sodankylästä ajelimme retkikaverin kanssa tietä 967 kohti Savukoskea. Tämän tien varrelta löytyy ensimmäinen kyltti ja nuoli kohti Nuolivaaraa.
Hiekkatieosuutta on siis yhdeksän kilometriä. Opasteet ovat selkeät ja pääsimme hienosti luontopolun pysäköintipaikalle. Ei muita autoja. Parkkipaikan laidalla on opastaulu - hieman tietoa reitistä sekä polun kartta. Reitistä kerrotaan, että Kelujärven seudun asukkaat ovat halunneet esitellä näitä komeimpia maisemiaan ja järjestäneet tänne talkootyöllä luontopolun. Lähtöpaikka eli Nuolikuru on ollut tärkeä poroerotuspaikka ja alueella voi nähdä merkkejä niistä ajoista. Vielä mainitaan, että matkapuhelinyhteydet täällä ovat melko heikot ja että polun varrella on runsaasti geokätköjä. Tämä vinkkinä harrastajille!
Taas kerran mittauslaitteet päälle ja matkaan. Ensimmäiset viisisataa metriä kuljetaan leveähköä kärrypolkua. Reittimerkinnät ovat oransseja maalimerkkejä.
Leveä polku tuo laavulle ja tulipaikalle. Tästä alkaa varsinainen ympyräreitti.
Reitin varrella on useampikin alueen historiasta, kasveista ja eläimistä kertova taulu. Laavun luona aiheena on kuukkeli.
Nyt lähdetään ympyräreitille, joka on suurimmaksi osaksi kapeaa metsäpolkua. Laavun vieressä oleva nuoli ohjaa reitin kierrettäväksi myötäpäivään. Vain muutama metri ja pitää pysähtyä lukemaan ensimmäistä tämän ympyräreitin taulua. Siinä aiheena on täällä sijainnut hiilimiilu. Seppä Ali Postila aloitti täällä miilunpoltun vuonna 1957 ja jatkoi sitä 18 vuotta. Nuolivaaralla oli sopivasti mäntypuuta sekä maapuuna että pystyhonkana ja lähistöltä löytyi myös tarvittavaa suoturvetta ja järvivettä.
Kuljetaan valoisalla mäntykankaalla. Edellisessä taulussa kerrottiin myös, että luontopolku kulkee paikoin vanhoilla Zetorin jäljillä.
Kotkataulut ovat Sodankylän lahja Nuolivaaran luontopolulle. Nuolivaaran kerrotaan sijaitsevan kolmen kotkareviirin yhtymäkohdassa. Ja sehän on sopivaa, kun polkukin kulkee kolmen kunnan yhtymäkohdassa.
Ensimmäinen penkki noin seitsemänsadan metrin kohdalla. Samassa paikassa on harmaapäätikan esittelevä luontotaulu.
Kunnan vaihdoksesta kerrotaan kyltillä. Kilometrin kohdalla siirrytään Pelkosenniemeltä Savukoskelle. Jos oikein laskin, kuntaa vaihdetaan kuusi kertaa matkan aikana. Tai enemmänkin, jos innostuu kiertämään kolmen kunnan rajapyykkiä mäen laella. (Tutkin karttaa ja jäin epävarmaksi, onko reitin lähtöpaikka Sodankylän vai Pelkosenniemen puolella. Tämä saattaa vaikuttaa myös käveltyjen kuntien määrään.)
Parisataa metriä myöhemmin ympyräreitti jatkaa oikealle, mutta tässä voi tehdä piston kolmen kunnan rajapyykille vasemmalle. Sinne lienee matkaa satakunta metriä.
Lähtöpaikan kyltti varoitti pistopolun olevan erittäin kivinen ja vaikeakulkuinen. Täytyy myöntää, että reitti olikin helpompi kuin odotin. Pari päivää aikaisemmin kävelty Pyhä-Nattasen nousu oli kymmenen kertaa vaikeampi, tämä meni rutiinilla.
Mäen laella voi vilkaista viisarikivet eli viiden pystyyn nostetun kiven jonon, jotka osoittavat Sodankylän ja Pelkosenniemen rajaa. Muutaman metrin päässä onkin jo rajapyykki, johon kolmen eri kunnan rajojen suunnat on merkitty nuolin. Maisema avautuu kohti länttä ja luodetta. Luontopolkumies signeerasi vieraskirjan.
Palailimme ympyräreitille ja jatkoimme matkaa. Polun voi kiertää lyhyempänä tai pidempänä versiona, me luonnollisesti jatkoimme pidemmälle reitille.
Olimme matkalla kohti reitin luoteiskulman näköalapaikkaa. Tämäkö se olisi? Pettymys. Ei sentään - katsoin karttaa ja totesin, että polku jatkaisi vielä hieman pohjoisemmaksi. Näköalapaikalle oli vielä parisataa metriä.
Nyt löytyikin hieno paikka. Ehdottomasti reitin paras maisema - ja mikä komea tuoli, jossa sitä voi ihailla. Metsähaltija Tapion tuoli oli länteen kurkottavan kalliojyrkänteen päällä.
Nyt reitti alkaa palailla kohti laavua. Kunnanvaihdoksia on ainakin kaksi, kun siirrytään taas Sodankylästä Savukoskelle ja Pelkosenniemelle.
Pelkosenniemellä kuljettiin hetken matkaa puronvarressa ja ihailtiin paikallisia kasveja, ainakin taulussa.
Ympyräkierros päättyi laavulle. Nyt pidimme Lapin matkan ainoan makkaranpaistotaukomme. Puuhuolto täällä oli kunnossa ja istuimmekin pitkään laavun laidalla. Sää ei meitä juurikaan suosinut, aurinko vilahteli makkaraa paistellessamme. Sanoin, että se tuntui olevan viikon teema - aurinko näyttäytyy kun kierros on loppumetreillä.
Pysäköintipaikalla unohdin pysäyttää matkamittarit ja niinpä äärimmäisen virallinen mittaukseni näyttää reitin pituudeksi 11,5 kilometriä, kun sammutin mittauksen vasta autossa. No, pysäköintipaikan kohdalla matkaa oli kuljettu noin 4,3 kilometriä ja aikaa oli kulunut pari tuntia ja muutama minuutti. Täällä ilmoitettu viiden kilometrin matka tuntui vähän liioitellulta. Muita retkeilijöitä ei syyskuisena lauantaina ollut paikalla.
Nuolivaaran luontopolku on melko vaativa. Kivikossa tulee toki varoa, mutta kovin hankalana en reittiä pitänyt. Hyvä parin tunnin reitti rajapyykkeineen, maisemineen ja laavuineen.
Sijainti: N=7477886.986, E=509857.220 (ETRS-TM35FIN)
GEO:lat=67.4171425, GEO:lon=27.2300063
Voit seurata retkitunnelmiani myös Facebookissa
ja Instagramissa: @luontopolkumies
Muita Luontopolkumiehen reittejä lähistöllä:
Kersilön luontopolku
Ukko-Luoston reitti
Onko reittiin tullut muutoksia? Jotain korjattavaa, lisättävää, kommentteja? Lähetä postia Luontopolkumiehelle.
Kommentit
Lähetä kommentti