Kimolan luontopolku Kouvolassa

Päivämäärä: 21.5.2023
Luontopolkumiehen reittinumero: 405
Reitin pituus: 4,4 km
Kohokohdat: Kimolan kanava, luontopolun jylhät maisemat ja lammet
Parkkipaikka: Kimolan kanavan tilava parkkipaikka, osoite Vierumäentie 595. Paikka kartalla.
Opasteet/kyltit: Melko hyvät
Varusteet/jalkineet: Reitillä on majavan patoama vesialue, vesi nousee paikoin polulle. Voisi suositella kenkiä, jotka pitävät edes vähän vettä. Mielestäni kosteat paikat oli hyvin kierrettävissä ja veikkaan, että lenkin olisi voinut kiertää jopa lenkkareilla.
Keskivaativa reitti
Yksi tulipaikka

Muutaman kerran minulle on käynyt niin, että joku polku on suorastaan kirouksen alla. Kimolan luontopolulle oli käynyt juuri niin. Kävin ensimmäisen kerran Kimolan kanavalla kaksi vuotta sitten keväällä 2021 ja silloin luin jostain tiedotteesta, että luontopolku olisi mahdoton kiertää - majavan pato oli nostanut veden polulle. Siitä lähtien olen ajatellut, että yritän uudestaan, jahka polku on taas mahdollista kävellä ympäri. Tänä keväänä ajoin jo kerran paikan ohi, mutta silloin aikataulusyistä jouduin kuitenkin jättämään kävelyn väliin. Nyt olin taas kerran mökkimatkalla ja päätin sisällyttää Kimolan ajomatkaani.

Toukokuisena sunnuntaina paikalla oli muutama auto. Parkkipaikka on suorastaan valtava, joten tilaa täällä totisesti riittää. Mukava yllätys oli myös jäätelökioski, jota päätin hyödyntää kävelyni jälkeen. Ensin on luonnollisesti hetki ihailtava itse kanavaa. Kimolan kanava on rakennettu 1960-luvulla, aluksi vain tukin uittoa varten. Paikalla ei ollut sulkua vaan tukkiniput siirrettiin paikalla olleen padon yli suurilla nostureilla. Veneilijöiden käyttöön kanava avattiin kesällä 2020. Padon tilalle tehtiin sulku, jonka sulutuskorkeus on peräti 12 metriä. Toinen erikoisuus on 70 metrin kalliotunneli, jossa myös alitetaan Vierumäentie. Blogin pääkuvassa Kimolan kanavan komeaa maisemaa.

Luontopolulle suunnataan kanavan pohjoispuolelta, venelaiturin vierestä ja komean kallion alapuolelta. Paikalla on sekä Kimolan kanavan että lähiseudun infotaulut ja niiden takana luontopolun viitta.

Kanavan suuntainen hiekkatie vie mäen päälle - ja täältä löydät vielä luontopolun kartan. Ehkä tämä on virallisesti polun aloituspiste. Polkua ajattelin tavallaan kaksiosaisena ja niin se on merkitty karttaankin kahdella värillä. Punaisella merkityt tieosuudet ovat L-kirjaimen muodossa, punaisella merkitty metsäpolku kiemurtelee L-kirjaimen päätepisteiden välissä.

Lähtöpaikalle oli noustu kanavan tasosta - nyt noustaan vielä lisää. Melko jyrkkä nousu vie Vitikaisenvuorelle. Kiinnitin huomiota lehtokasveihin, täällä kasvoi niin lehtokuusamaa kuin kevätlinnunhernettäkin.

Mäen päällä kuljetaan sitten kauniilla mäntykankaalla, polku mutkittelee mustikanvarpujen seassa. Valkoiset reittimerkinnät ovat selvästi näkyvissä. Eksymisen vaaraa täällä ei ollut.

Mäen päälle oli merkitty myös näköalapaikka. Se tulee vastaan noin kilometrin kohdalla. Polussa on 90 asteen mutka ja kivessä on nuoli sen merkiksi. Kiven takana kalliolla on kuitenkin paras paikka käydä vilkaisemassa maisemia. Näköala on kuitenkin rajoitettu eikä maisema avaudu esimerkiksi kanavan suuntaan.

Vitikaisenvuorelta laskeudutaan sen pohjoispuolelle. Mielestäni reitin ainoa hankala paikka oli tässä. Kävelin polkua suoraan eteenpäin ja ihmettelin, missä seuraava reittimerkintä olisi. Käännyin ympäri ja näin nuolen - se oli siis havaittavissa vasta, kun sen ohi oli kävelty. Tässä oli 90 asteen mutka vasemmalle (tulosuunta on siis kuvan vasemmasta reunasta kohti kameran paikkaa).

Pienen suon reunaa kävellään hetki. Saavutaan kahden Hakalammen (Vähä-Hakalampi ja Iso Hakalampi) väliselle kannakselle. Tässä on se paikka, jossa majavan pato on aiheuttanut veden nousun. Edessä on silta, mutta sekään ei auta - polku on jäänyt noin kymmenen metrin matkalta veden alle. Tähän on muodostettu kiertotie, joka viitalla osoitetaan. Se on merkitty sinisin nauhoin. Helppo homma.

Tämä oli erikoisin silta, jota olen kulkenut, pikemminkin patomuodostelma. Vasemmalla vesi oli puolisen metriä korkeammalla kuin pato-silta-rakennelman oikealla puolella.

Melko helpolla tässä pääsi, vaikka maasto on selvästi muuttunut ja tulva vallannut metsän. Puussa on sama tiedote, jonka luin lähtöpaikalla: kiertotiestä ja sinisistä nauhoista. Kiertotie on vain muutaman kymmenen metrin pituinen, sen jälkeen palataan taas valkoisilla maalimerkeillä merkatulle reitille.

Tämän jälkeen kuljetaan jonkin matkaa kahden eri lammen rannalla. Ensin Vähä-Hakalammen, sitten polku kulkee parinsadan metrin matkan Valkialammelle. Noin kaksi kilometriä takana. Valkialammen rannat ovat jylhät, reitti kulkee rannassa, mutta heti vierellä on korkea jyrkänne.

Valkialammen rannalla kuljetaan jonkin matkaa. Tämä oli hankalin kohta, polku kulki vettä kohti viettävällä kalliolla. Liukkaalla säällä tässä olisi voinut olla vaikeahko paikka, nyt pääsin tästä melko helposti.

Ollaan reitin pohjoisimmassa pisteessä. U-käännös ja rinnettä ylös.

Mäen päällä saavutaan Valkialammin taukopaikalle. Tarjolla oli jonkun verran polttopuita. Niitä en tarvinnut, istahdin nuotiopaikalle kahville ja eväsleiville.

Taukopaikka on melko kauniilla paikalla. Valkialampi on parinkymmenen metrin päässä. Niin pituus- kuin korkeussuunnassakin.

Reitti jatkuu - taukopaikalta on enää muutama kymmenen metriä polkuosuutta jäljellä, sen jälkeen jatketaankin hiekkatietä pitkin. Kyltti näyttää, mikä on kohteena.

Hiekkatieosuutta on kilometrin verran. Reitti on melko suora - täällä ei juuri tarvita opasteita. Muistaakseni koko matkalla oli yksi puinen "Kimolan polku" -kyltti. Alkumatka kuljetaan metsän keskellä, Ison Hakalammen ohitse. Loppuosuudella ollaan jo peltomaisemissa.

Lopuksi kurvataankin asfalttitielle. Ihmettelin vielä tätä puista siltaa hieman ennen kanavalle pääsyä. "Näköalapaikan" kyltti on puusillan vieressä, mutta mitään polkua en kyllä huomannut ojan toisella puolella. Olisiko näköalapaikan kyltti ohjaamassa vain kanavalle?

Palasin kanavalle ja kävelin suoraan jätskikiskalle. Siellä kyseltiin, oliko majavat aiheuttaneet reitille ongelmia. Vastailin kieltävästi, reitin pääsi kyllä kävelemään hyvin ympäri. Mittaukseni mukaan kierros oli noin 4,4 km (kummastelen Kimolan kylän nettisivun ilmoitusta 3,5 kilometrin polusta) ja aikaa käytin noin tunnin ja vartin. Muita kävelijöitä en tavannut.

Reitti on tosiaan keskivaativa. Korkeuseroa on mittaukseni mukaan jopa noin 70 metriä. Pari reipasta nousua ja laskua, muuten kuitenkin suhteellisen rentoa. Varsinkin tieosuus on tietysti helppokulkuista. Kaiken kaikkiaan: kanava + polku + jäätelö = mukava kesäpäivän ohjelmanumero!

Sijainti: N=6770883.246, E=460701.722 (ETRS-TM35FIN)
GEO:lat=61.070816, GEO:lon=26.271795

Voit seurata retkitunnelmiani myös Instagramissa: @luontopolkumies ja Facebookissa

Muita Luontopolkumiehen reittejä lähistöllä:
Kokkokallion luontopolku, Verla
Lemmenharjun luontopolku, Vierumäki

Onko reittiin tullut muutoksia? Jotain korjattavaa, lisättävää, kommentteja? Lähetä postia Luontopolkumiehelle

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Storträskin reitti Sipoonkorven kansallispuistossa

Meikonkierros Kirkkonummella

Linlon saaren kierros Kirkkonummella