Luontopolku Silmu Naantalissa

Päivämäärä: 5.8.2023
Luontopolkumiehen reittinumero: 437
Reitin pituus: 4 km (ympyräreitti sekä käynti näköalapaikalla)
Kohokohdat: Vaihteleva maasto ja metsä, näköalapaikka.
Parkkipaikka: Haijaisten toimintakeskus, Suutarintie 5. Tilava parkkipaikka. Paikka kartalla.
Opasteet/kyltit: Hyvät
Varusteet/jalkineet: Kesällä ei erikoisvaatimuksia
Keskivaativa reitti
Yksi tulipaikka

Olimme retkikaverin kanssa viime viikonloppuna Varsinais-Suomessa ja ehdotin reissun ohjelmaan  myös yhtä luontopolkua. Naantalissa minulla ei ollut vielä käveltyjä polkuja - ja kun se sattui reitin varrelle, niin ryhdyin tutkimaan valikoimaa. Haijaisten luontopolulla mainittiin olevan näköalapaikka ja se kiinnosti. Kävisimme kävelemässä tämän Silmu-nimisen luontopolun ympäri.

Luontopolun lähtöpaikaksi mainitaan Haijaisten toimintakeskuksen piha Suutarintiellä. Auton navigaattori ei osannut reittiä ihan perille, mutta kylttejä seuraamalla pääsimme oikeaan paikkaan. Pysäköintialueen laidalla on opastaulu, johon luontopolku on merkitty vihreällä. Kartassa pohjoinen on alhaalla eli lähtöpiste on jotakuinkin reitin luoteiskulmassa. Oikeassa yläkulmassa (eli lounaassa) näkyvä Villan tila on mm. karavaanareiden alue ja uimaranta. Sinnekin täältä voisi helposti kävellä.

Olisin lähtenyt kävelemään kuntorataa pitkin, mutta retkikaveri huomasi kyltit, jotka olivat muutaman metrin päässä. Luontopolun pituudeksi ilmoitetaan 3,4 km. Naantalin aurinko loistaa täällä paitsi taivaalla, myös kaikissa reittimerkinnöissä.

Luontopolku kulkee aivan muutaman metrin päässä kuntoradasta pitkän matkaa. Alla olevassa kuvassa kuntorata vilahtelee kuvan vasemmassa reunassa - mutta on kyllä luontopolkukin melkein yhtä leveää baanaa.

Leveä kuntoratamainen polku jatkuu aina laavulle asti eli noin 800 metrin matkan.

Juuri ennen laavua kylttiviidakko kertoi Silmun jatkuvan oikealle ja laavun ja puuceen löytyvän vasemmalta. Laavulle on tästä risteyksestä korkeintaan 50 metriä matkaa.

Kahvitauko olisi tehnyt terää. Laavulla oli kuitenkin näin aamulla vielä jonkun yöpyjän teltta ja päätimme jatkaa matkaa näköalapaikalle asti. Käväisin hiljaa ottamassa kuvan paikasta.

Matka jatkui, nyt ensi kertaa vähän kapeammalla polulla. Pitkospuitakin oli tarjolla. Punakeltaisia maalimerkkejä lienee myös käytetty täällä reittimerkkeinä. Myös Villan tilalle johtava reitti eroaa luontopolusta näillä main.

Loivahko nousu johtaa pikku hiljaa kohti Nikulanvuorta. Nousua lienee parikymmentä metriä. Nousu on paikoitellen hieman kivikkoinen, mutta tämän hankalammaksi polku ei mene.

Noin puolitoista kilometriä kävelty. Risteyksessä voi kurvata kohti näköalapaikkaa ja sen teimme innoissamme.

Polku nousee kallion laelle ja täältä aukeaa melko avoin näkymä etelään. Olisin toivonut merinäkymää, mutta se vain pilkahtelee jossain kaakon suunnassa. Kalliolla oli kuitenkin hyviä istumapaikkoja, joten pidimme evästauon näissä maisemissa. Penkkiä täällä ei ole (mielestäni jossain vanhemmassa blogikirjoituksessa näin kuvan penkistä tällä kalliolla).

Tauon jälkeen palailtiin takaisin ympyräreitille. Kuljetaan jonkin matkaa suon laidassa, sitten noustaan kallioille. Tämän reitin kaikki rakenteet (kuten kuvassa olevat portaat) olivat hyvässä kunnossa.

Blogin pääkuvassa on laskeuduttu jo kallioilta alas. Kävelyä on takana noin kaksi ja puoli kilometriä. Reitti kääntyy kohti pohjoista. Tällä osuudella on pieniä nousuja ja laskuja, pitkospuuosuuksia, leveämpää ja kapeampaa polkua, jonkin verran kiviä ja jonkin verran puunjuuria kuten kuvassa. Metsätyyppikin vaihtelee, välillä enemmän lehtipuuta, välillä mäntykangasta mustikanvarpuineen. Säikähdin, kun takaa tuli maastopyöräilijä melkoisella ryminällä ja vauhdilla. Tämä polku lienee ilmeisen sopiva ja mukava myös maastopyöräilyyn.

Jossain kolmen kilometrin kieppeillä oli tämä tyhjä opaste. Olisiko täällä joskus ollut hieman enemmän infoa ympäröivästä luonnosta tai muuta yleisät tietoa seudusta.

Meillä oli takana jo melkein neljä kilometriä, kun palailimme kuntoradalle. Viimeisen kilometrin aikana vastaantulijoita oli paljon. Koiranulkoiluttajia, lenkkeilijöitä, marjastajia, frisbeegolfradan kiertäjiä. Paikka on ilmeisen suosittu ulkoilukohde.

Kierros päättyi. Sen pituudeksi tuli noin 4 km ja aikaa käytettiin tunti ja kaksikymmentä minuuttia. Reitillä oli melko paljon muitakin ulkoilijoita, loppupuolella melkeinpä ruuhkaksi asti.

Luontopolku Silmu on keskivaativa. Korkeuseroja on jonkin verran, ja lisäksi polku on hetkittäin hieman vaikeakulkuinen kivien ja puunjuurien takia. Ei liian hankala - vaan ihan mukava kävelyreitti monipuolisessa maastossa.

Sijainti: N=6710582.440, E=225207.796 (ETRS-TM35FIN)
GEO:lat=60.437690, GEO:lon=22.004081

Voit seurata retkitunnelmiani myös Facebookissa
ja Instagramissa: @luontopolkumies 

Muita Luontopolkumiehen reittejä lähistöllä:
Uikkupolku, Raisio
Pyhän Katariinan polut, Kaarina
Nautelankosken luontopolku, Lieto

Onko reittiin tullut muutoksia? Jotain korjattavaa, lisättävää, kommentteja? Lähetä postia Luontopolkumiehelle

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Storträskin reitti Sipoonkorven kansallispuistossa

Linlon saaren kierros Kirkkonummella

Laukkosken luontopolku Pornaisissa