Uikkupolku Raisiossa
Päivämäärä: 24.5.2022
Luontopolkumiehen reittinumero: 307
Reitin pituus: n. 5 km (jossa käynti lintutornilla ja pohjoispään ruovikossa)
Kohokohdat: Ruovikot, rantapensaikot, lintutorni
Parkkipaikka: Lintutornin parkkipaikka Nesteentien laidassa tai hieman isompi parkkipaikka Kaanaanrannantiellä. Jälkimmäinen paikka kartalla.
Opasteet/kyltit: Melko hyvät
Varusteet/jalkineet: Polun voi kiertää millä jalkineilla tahansa. Jos haluat piipahtaa ruovikossa, voit valita vedenkestävät jalkineet.
Helppo reitti
Ei tulipaikkaa
Toukokuun loppu on varmasti parasta aikaa lintujen tarkkailuun. Varsinais-Suomen retkelläkin piti valita yksi kävelyreitti, joka olisi nimenomaan lintujen tarkkailuun sopiva. Päädyimme Raisionlahdelle, jossa taitaa oikeastaan olla kaksikin luontopolkua - Uikkupolku Nesteentien pohjoispuolella ja Timalipolku eteläpuolella. Kuinka sitten valita, kumman niistä kävelisimme? Katsoin, kuinka monta osumaa hakukone Google tarjoaa näillä nimillä. Uikkupolulle tuli enemmän osumia, se olisi siis suositumpi. Yhtä hyvä valintaperuste kuin joku muukin, kai!
Suomen Luonnonsuojeluliiton Varsinais-Suomen piirin nettisivu suosittelee pysäköintiä Kaanaanrannantielle (lintutornin pieni parkkipaikka lienee usein täynnä), joten ajelimme sinne. Parkkipaikka löytyi helposti ja siellä oli runsaasti tilaa. Kuten SLL:n sivullakin mainittiin, parkkipaikan laidalla on myös aluetta esittelevä infotaulu ja kartta. Infotaulussa mainitaan polun olevan noin 4 kilometriä ilman lintutornin ja pohjoisrannan pistoreittejä. Pitänee paikkansa.
Muutama kymmenen metriä varsinaisen ympyräreitin alkuun. Kiertosuunta? Vanhassa taulussa oleva numerointi vaikuttaisi kulkevan vastapäivään, joten se olisi meidänkin suuntamme.
Reitti kulkee lähinnä leveitä ulkoiluväyliä pitkin. Siksi myös suuri osa opasteista on vähintään liikennemerkin tasoa. Mutta jos oikein muistan, lähtöpaikallamme tämä Uikkupolku-kyltti näytti juuri eri suuntaan kuin reitin numerointi. Olisikohan tässä alun perin ollut viitta molempiin suuntiin? Lähdimme joka tapauksessa päinvastaiseen suuntaan.
Lähdimme kierrokselle. Oikealla puolella komea ruovikko, vasemmalla puolella lampaiden laiduntama rantaniitty.
Reitin varrella on 19 opastaulua, joista voi lukea niin lintuihin ja kaloihin kuin vesien kuormitukseen ja rehevöitymiseenkin liittyvistä asioista. Ensimmäinen taulu kertoi Raisionlahden muutoksista. Pengertien tekeminen lahden poikki 1950-luvulla on muuttanut maisemaa ja rantoja suuresti.
Reitin alkumatka kuljetaan rantaruovikon ja rantakoivikon tuntumassa. Lintujen äänet alkoivat välittömästi kuulua - tunnistimme mm. ruokokerttusen ja rytikerttusen.
Puolen kilometrin kohdalla kävellään jonkin aikaa asfaltoidulla ulkoiluväylällä Nesteentien varressa. Tässä on näköala Pernon telakalle. Alussa mainitsemani Timalipolku taitaa kulkea oikealla hieman siintävässä rantametsikössä aivan telakkaa vastapäätä.
Muutama sata metriä asfaltoitua väylää pitkin. Rantametsikössä kuului satakielen ääni, ei kuitenkaan saatu siitä näköhavaintoa, vaikka paikalle pysähtyneen pyöräilijän kanssa kilvan sitä yritimme bongata. Kävelyä oli takana aika tasan kilometri kun saavuimme lintutornin luokse. Sinne johtaa komea puinen silta. Infotaulu kertoo ruovikon linnuista - kerttusista, pajusirkusta ja viiksitimalista.
Torni on melkoisen tilava ja sinne on helppo nousta loivia portaita pitkin.
Näkymät lahdelle ovat mainiot. Lintuja saattoi bongata niin alla olevista katajapuskista (hernekerttu) kuin sadan metrin päästä rantaviivalta (mm. pikkutylli ja punajalkaviklo). Taustalla voi bongata myös 50 metriä korkean vesitornin Raision Paikkarissa.
Jatkoimme matkaa. Ohitimme lintutornin parkkipaikan. Parkkipaikalla oli infotaulu rantapensaikosta ja punavarpusen kuva. Punavarpusesta tulikin tämän reitin tavoite. Kuulimme sen äänen moneen kertaan - kerran seisoin jopa muutaman metrin korkuisen tuuhean männyn juurella ja kuuntelin sen ääntä samasta puusta, mutta en vaan saanut sitä silmiini. Lopulta bongasimme sen pohjoisrannalla yhtä siltaa ylittäessämme, kirkkaan punainen väri erottui paljain silminkin hyvin, kun punavarpunen keikkui parinkymmenen metrin päässä ojan vieressä olevalla järviruo'olla.
Parkkipaikalta jatkoimme vielä jonkin matkaa asfalttitietä. Yritimme kääntyä asfaltilta liian aikaisin rantapolulle, mutta ensimmäinen yritys oli umpikuja. Toisen "liittymän" kohdalla olikin selvä viitta. Kävelyä tässä vaiheessa takana kaksi kilometriä.
Raisionlahden koilliskulma on melko kuivan näköistä niittymaisemaa. Polku on kapea, mutta selkeä. Ihan jokaisessa ulkoilluväylien ja polkujen risteyksessä ei ollut tienviittaa, joten karttaa oli kuitenkin hyvä seurata myös kännykästä.
Pohjoisreunalla oli pistoreitti rannalle. Mietin, olisiko siellä jokin eväspaikka. Ei, polku päättyi ruovikkoon. Ilman vedenpitäviä jalkineita ei kannattane jatkaa matkaa tästä koivuportista.
Ruovikkoa riitti!
Punavarpusen bongaamisen jälkeen käännyimme jo loppusuoralle eli Raisionlahden länsilaidalle. Taukopaikoista puheen ollen, täällä oli useampikin penkki taukoja varten. Istahdimme kuvassa näkyvälle penkille juomatauolle.
Viimeinen kilometri kuljetaan taas rantaniittyjen laidalla. Lampaita saa katsella ja silittää, mutta ei syöttää - ei edes ruoholla, näin siitä kyltin jossain reitin varrella.
Ympyräreitti päättyi ja palasimme Kaanaanrannantielle. Aikaa käytimme kävelyyn kaksi tuntia ja matkamittari näytti noin viittä kilometriä. Ilman kahta pistoreittiä luontopolku olisi tosiaan nelisen kilometriä pitkä. Tapasimme reitillä jonkin verran muita ulkoilijoita, lintutornillakin juttelimme pitkään yhden lintuharrastajan kanssa. Suuri osa kierroksesta on myös polkupyöräilijöiden käytössä, heitäkin tuli vastaan useita.
Reitti on todella helppo. Korkeuseroa taitaa olla 3 metriä ja lintutorniin nousu on ylivoimaisesti kovin nousu reitillä. Suuri osa reitistä on lähes esteetöntäkin. Sopii melkeinpä kenelle vain, joka haluaa nauttia ulkoilusta ruovikoiden ja rantaniittyjen maisemissa lintujen laulua kuunnellen.
Sijainti: N=6713253.299, E=231377.843 (ETRS-TM35FIN)
GEO:lat=60.464992, GEO:lon=22.111057
Voit seurata retkitunnelmiani myös Instagramissa: @luontopolkumies ja Facebookissa
Muita Luontopolkumiehen reittejä lähistöllä:
Pyhän Katariinan polut
Savojärven kierros
Onko reittiin tullut muutoksia? Jotain korjattavaa, lisättävää, kommentteja? Lähetä postia Luontopolkumiehelle
Kommentit
Lähetä kommentti