Tastulanjärven luontopolku Kaustisilla

Päivämäärä: 27.7.2023
Luontopolkumiehen reittinumero: 433
Reitin pituus: 3,6 km
Kohokohdat: Tastulanjärven rantamaisemat, taukopaikka suolla
Parkkipaikka: Tastulan lomakylä, Mökkitie 7. Paikka kartalla.
Opasteet/kyltit: Melko hyvät
Varusteet/jalkineet: Ei erikoisvaatimuksia
Keskivaativa reitti
Ei tulipaikkaa

Viimeinen kävely Pohjanmaan kierroksellani. Valitsin kohteeksi Kaustisen Tastulanjärven - varmaan osaksi sen takia, että sääennuste näytti melkein selkeää säätä ja ajattelin nautiskelevani auringonpaisteesta järvenrantakierroksella. No, se ennuste ei tainnut ihan pitää paikkaansa, sen huomaa varmasti kuvistakin. Joka tapauksessa ajelin Tastulan lomakylän pihaan ja katselin mahdollista reitin lähtöpistettä. Pysäköintipaikan vieressä on kyltti, joka ei kerro kovin paljoa. Reitin kiertosuunta oli outdooractive-sivulla määritelty myötäpäivään ja se tarkoittaa tässä lähtöä laavun suuntaan. Lomakylän vastaanotto on muuten taustalla punaisessa rakennuksessa.

Lammasaitauksen ohi ja hiekkatielle. Ensimmäinen sininen opaste näkyy muutaman kymmenen metrin päässä risteyksessä.

Risteyksessä kurvataan oikealle. Kuljetaan pieni matka tätä toista hiekkatietä. Kyltti opastaa kääntymään vasemmalle, jos haluaa laavulle. Totesin kuitenkin, että laavu kuuluu pidempään Vitaringin luontopolkuun (11 km), jota en tänään kävelisi. Jatkoin suoraan hiekkatietä pitkin.

Hiekkatieltä poistutaan Tastulanjärven rannan tuntumassa.

Seuraavat puoli kilometriä kävellään aivan rantaviivan vieressä. Rannan läheisyydessä sijaitsee ainakin yksi talo - ja polku kulkee talon ja laiturin välistä. Muuten ranta on rakentamatonta ja polku mukavan leveä - kuin puistotie.

Mietin, haluaisinko laittaa tämän järvinäkymän blogiin. Otin kuvan sen takia, että kaislikossa oli jotain valkoista, jota hetken luulin suureksi lumpeenkukaksi. Epäilin sen kuitenkin olevan kuollut naurulokki. Liekö kyse lintuinfluenssasta, sitä oli täällä suunnalla havaittu juuri tänä kesänä.

Reitti tosiaan kulkee rantaa pitkin puolisen kilometriä. Rantakoivuissa on selkeitä sinisiä maalimerkkejä (blogin pääkuvassa voi sellaisen havaita), joten voi helposti tietää olevansa oikealla reitillä. Noin kilometrin kohdalla luontopolku siirtyy hieman kauemmaksi rannasta ja nousee kuusia kasvavalle mäelle. Kyltti kertoo paikan nimeksi Koivukangas. Nimi ei tosiaan tällä kertaa ollut enne, maisemassa ei ollut ainuttakaan koivua.

Reitti laskeutuu kankaalta pienelle rantakosteikolle, joka ylitetään pitkospuita pitkin. Ne olivat tyydyttävässä kunnossa.

Mäki, rantakosteikko, toinen mäki. Nyt noustaan Hallokankaalle.

Ja mäkien ja kosteikkojen vuorottelu jatkuu. Polku laskeutuu hieman pidemmälle suo-osuudelle, Nyt ollaan Tastulanjärven lounaiskulmassa (jos näin nyt voi sanoa, kun kyseessä on melko pyöreä järvi). Tässä on hieman pidempi parinsadan metrin pitkospuuosuus. Taukopaikka on jo melkein näkyvissä, se on kuvassa näkyvien koivujen takana.

Taukopaikalla minulla oli tauon paikka. Pöytä-penkki-yhdistelmä on mukavalla paikalla - tästä on näkymää sekä suolle että Tastulanjärvelle.

Reittikarttakin löytyi taukopaikalta. Vitaringin pidempi reitti on siihen merkitty punaisella, Tastulanjärven luontopolku sinisellä. Vitaringin reitin laavu (Tummunniittu) on sen itäisimmässä nurkassa.

Matka jatkuu vielä hetken suolla ja pitkospuita pitkin, sitten tullaankin Tastulantien laitaan.

Polku ylittää siis asfalttitien ja jatkuu metsäteitä pitkin mäntykankaalla. Nyt reitti ei kulje ihan järven läheisyydessä. Seuraava risteys on kahden ja puolen kilometrin kohdalla. Nyt Vitaringin kierros jatkuu suoraan, Tastulanjärven luontopolku kääntyy oikealle kapeammalle polulle.

Pian saavutaan pellon laitaan.

Tällainenkin nähtävyys on reitin varrella.

Pellon laidasta kurvataan Teerikankaantielle. Lyhyt hiekkatieosuus. Liikennemerkissäkin on sininen maalimerkki, joten siitä voi päätellä olevansa yhä reitillä. Jäljellä on muutaman sadan metrin asfalttitieosuus.

Risteyksestä vasemmalle ja kohti Tastulan lomakylää. Reittimerkintöjä on yhä näkyvissä puhelinpylväissä.

Kierros päättyi siis Tastulan Lomakylän pihaan. Olin lukenut netistä, että lomakylästä voi ostaa retkieväät - tai jäätelöt retken päätteeksi. Kerroin saman myös lomakylän kahviossa ja totesin ansainneeni sen jäätelön. Kiertelin vielä katselemassa lomakylän maisemia. Muistan nimittäin olleeni Kaustisella yötä noin 12-vuotiaana, kun olimme vanhempien kanssa lomamatkalla. Olisikohan tämä ollut se paikka? Maisemat ovat saattaneet sen jälkeen muuttua, en ole ihan varma asiasta.

Kierroksen pituus oli mielestäni juuri se 3,6 km, joka netissäkin ilmoitetaan. Käytin aikaa aika tasan tunnin. Tapasin reitillä pari muutakin kävelijää - he kiersivät reittiä vastakkaiseen suuntaan ja tapasimme taukopaikalla.

Reitti oli nopeakulkuinen. Polut ovat leveitä ja reittiin sisältyy myös tieosuuksia, joita on nopea tassutella. Pidin reittiä myös helpohkona, ehkä kaksi mäen ylitystä Tastulanjärven etelärannalla olivat "haastavimmat" osuudet - eivätkä nekään kovin haasteellisia.

Sijainti: N=7055683.330, E=337473.679 (ETRS-TM35FIN)
GEO:lat=63.591744, GEO:lon=23.723771

Voit seurata retkitunnelmiani myös Facebookissa
ja Instagramissa: @luontopolkumies 

Muita Luontopolkumiehen reittejä lähistöllä:
Sulkaharjun luontopolku
Kortjärven vaellusreitti

Onko reittiin tullut muutoksia? Jotain korjattavaa, lisättävää, kommentteja? Lähetä postia Luontopolkumiehelle

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Storträskin reitti Sipoonkorven kansallispuistossa

Linlon saaren kierros Kirkkonummella

Laukkosken luontopolku Pornaisissa