Valklammin pitkospuupolku Joutsassa

Päivämäärä: 29.6.2023
Luontopolkumiehen reittinumero: 418
Reitin pituus: Hieman yli 4 km
Kohokohdat: Lampi- ja suomaisemat, pitkospuuosuudet
Parkkipaikka: Vanha urheilukenttä, osoite noin Kangasniementie 25. Runsaasti tilaa. Paikka kartalla.
Opasteet/kyltit: Kohtuuhyvät. Hieman epäselvyyttä reitin merkinnästä. Lisää tekstissä.
Varusteet/jalkineet: Kesällä reitti oli kuiva - astelin suollakin jonkin verran ja pärjäsin lenkkareilla. Kosteana aikana kannattaa varustautua kumisaappain tai vedenpitävin jalkinein.
Keskivaativa reitti
Ei tulipaikkaa

Etsin taas yhden sopivan kävelyreitin ajoreittini varrelle. Olin jo jonkin aikaa suunnitellut tutustumista Joutsaan ja Valklammin pitkospuupolkuun, nyt se tuntui olevan sopivasti hollilla - ja sopivan mittainen, reilun tunnin kävely. Polun on nimittäin ilmoitettu esim. Visit Jyväskylä-sivulla olevan noin neljän kilometrin mittainen.

Auton navigaattori ei suostunut hyväksymään osoitetta Kangasniementie 25, joka oli osoitteeksi Joutsan kunnan nettisivuilla laitettu. Minulla oli kuitenkin muistikuva reitin lähtöpaikasta (luultavasti olin joskus ohiajaessani bongannut reitille osoittavan tienviitan) ja löysin sen helposti Kangasniemelle vievän tien 616 varrella. Nimetön hiekkatie johtaa vanhalle urheilukentälle ja siellä on tilaa luultavasti vaikkapa sadalle autolle. Tänään autoja oli nolla, kunnes omani kentälle pysäköin. Lähtöpaikalla on melko kulahtanut opastaulu. Kuvasin varmuudeksi myös keskellä olevan kartan, josta reittiä tosin on hieman vaikea seurata. Netistäkään reittikarttaa ei tunnu löytyvän. Luonnossa merkinnät ovat kuitenkin aika OK, tähän palaamme hetken päästä.

Reitille on kuitenkin selkeä opaste kentän laidassa, opastaulun vieressä. Samanlaisia kylttejä on täällä tasaisin välein. Samoin keltaisia maalimerkkejä puissa.

Matkaan! Muutaman kymmenen metrin päässä on jo seuraava kyltti.

Reitti käy ilmeisesti uimarannan laidalla ja kääntyy sitten vasemmalle, kohti Ison Valklammen länsirantaa. Hetken päästä ollaan jo ensimmäisillä pitkospuuosuuksilla. Reitti kulkee aivan Ison Valklammen tuntumassa jonkin matkaa.

Välillä kuljetaan pitkoksilla, välillä luonnonpolulla. Merkintöjä on riittävästi, kuten alla olevasta kuvasta näkyy.

Reitti mutkittelee lammen länsirannalla - välillä hieman lähempänä ja välillä hieman kauempana. Noin 700 metrin kohdalla voi tehdä piston rantaan nuotiopaikalle.

Paikka on parin metrin korkuisella kalliolla lammen rannan lähistöllä.

Nuotiopaikan jälkeen siirrytään hetkeksi hieman kauemmaksi lammen rannasta. Luonto on täällä hieman rehevämpää sananjalkoineen ja pihlajineen.

Kilometrin kohdalla taisi olla reitin ensimmäinen rastitaulu. Sen aiheena on soiden ojitus. Reitin varrelta löytyi kymmenkunta vanhahkoa taulua.

Muutaman sadan metrin jälkeen tullaan risteykseen, jossa on myös istuskelupenkki. Otin taas askelia useampaan suuntaan. Sen verran olin karttaa tutkinut, että ajattelin Pienen Valklammen kiertävän polun alkavan tästä - olin melko varma, että voisin kiertää reitin kumpaan suuntaan tahansa. Kurvasin vasemmalle, sinne oli selkein "Pitkos"-kyltti. (Alla olevassa kuvassa suunnat hieman toisin, sillä olin tullut takavasemmalta - ja tästä lähdin takaoikealle)

Tässä tuli otettua myös reittiselfie. Vanha kyltti osoittaa vieressä kulkevalle pururadalle, pitkospolun kyltillä ei ole nuolia.

Kartan mukaan Pienen Valklammen kiertävä polku eroaisi pururadalle vievästä polusta hetimiten. Nousin ensimmäisen mäen päälle ja tässä olikin risteys.

Hauskat mutkaiset portaat vievät seuraaville pitkoksille.

Pienen Valklammen ympyrällä oli selvästi eniten rastitauluja. Aiheina mm. turve, turpeen nosto, suon muodostuminen, suon kasvit ja suotyypit.

Aika tarkkaan kaksi kilometriä kävelyä takana. Reitti saapui Pienen Valklammen pohjoisrannalle. Mukavan näköinen taukopaikka näkyi jo kauemmas (esim. blogin pääkuvassa). Tähän oli mukava istahtaa lyhyelle tauolle. Rauhallista ja mukavaa - edes hyttysistä ei tuntunut olevan suuremmin harmia. Tosin on myönnettävä, että polun alkumetreillä minua syötiin kyynärpäästä, sen jälkeen kaivoin nopeasti hyttyskarkoitteen repusta ja turvasin paljaana näkyvät ihonkohdat.

Tauon jälkeen jatkoin matkaa. Lammen itärannalla otin vielä kuvan kohti itää ja luodetta, äskeinen taukopaikkakin on jotenkuten nähtävissä korkeimman männyn vasemmalla puolella.

Reitin pitkokset ovat pääosin hyvässä kunnossa, tässä kohdassa lammen kaakkoiskulmassa oli pieni poikkeus. Mielestäni pitkoksilla oli täällä hyvä kävellä. Pienen Valklammen kierroksella noustaan muutaman kerran matalille harjuille. Korkeuserot ovat muutaman metrin luokkaa.

Harjuosuus loppuu Pienen Valklammen lounaiskulmassa. Nyt laskeudutaan takaisin suolle ja lampikierros päättyy.

Kartan perusteella ajattelin, että paluu lähtöpaikkaan tapahtuisi eri reittiä pitkin. Aika pian ymmärsin, että olin luullut pururataa osaksi Valklammen pitkospuupolkua. Keltaiset merkinnät loppuivat ja hoksasin, että reitti olisi kulkenut samaa reittiä kuin alussa eli Ison Valklammen länsirantaa pitkin. Tein kuitenkin päätöksen, että kulkisin pururataa pitkin takaisin urheilukentälle, jotta saisin vaihtelua. Heti pururadalle päästyäni saavuin hienolle taukopaikalle, joka oli varmasti myös hiihtäjien käytössä (kuvan vasemmassa reunassa näkyy hieman suksille tehtyä telinettä).

Pururatakävelyn ikävä puoli oli pari reipasta mäkeä, jotka jouduin kapuamaan. Tähän asti kävely oli ollut rentoa, nyt selkä kastui hiestä märäksi.

Palasin urheilukentälle. Näin käveltynä reitin pituudeksi tuli noin 4,3 kilometriä. Aikaa käytin tunnin ja viisi minuuttia. Tapasin reitillä muutaman lenkkeilijän. Vaikuttaa siltä, että pururata ja pitkospuulenkki tukevat toisiaan ja lenkkeilijä voi yhdistellä näitä reittejä. Pari reippailijaa suhahti nimittäin ohitseni pitkospuillakin.

Ilman pururataosuutta tämä reitti on melko helppo. Korkeuserot ovat vähäisiä eikä reitillä ole kivikkoa tai kävelyä hidastavia puunjuuria. Selkeän reittikartan puutteesta huolimatta oikea reitti löytyy helposti opasteita seuraamalla. Janareitti kahden Valklammen väliin ja sieltä Pienen Valklammen kiertävälle ympyräreitille. Mikä parasta, pitkospuuaskelia kertyy reitillä melkoinen määrä.

Sijainti: N=6846974.645, E=454246.822 (ETRS-TM35FIN)
GEO:lat=61.53030, GEO:lon=26.133627

Voit seurata retkitunnelmiani myös Instagramissa: @luontopolkumies ja Facebookissa

Muita Luontopolkumiehen reittejä lähistöllä:
Kirveslammen kierros
Kammiovuoren luontopolku
Kuninkaanpolku

Onko reittiin tullut muutoksia? Jotain korjattavaa, lisättävää, kommentteja? Lähetä postia Luontopolkumiehelle

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Storträskin reitti Sipoonkorven kansallispuistossa

Meikonkierros Kirkkonummella

Linlon saaren kierros Kirkkonummella