Kirveslammen kierros Leivonmäen kansallispuistossa

Päivämäärä: 31.7.2022
Luontopolkumiehen reittinumero: 348
Reitin pituus: 1,7 km
Kohokohdat: Kaunis suoluonto ja harjumaisema
Parkkipaikka: Kirveslammen pysäköintialue, Vartiamäentie 1073. Paikka kartalla.
Opasteet/kyltit: Hyvät
Varusteet/jalkineet: Helppo maasto, hyvät pitkokset. Ei tarvita vedenpitäviä jalkineita, jos pysyt pitkoksilla.
Helppo reitti
Ei tulipaikkaa

Leivonmäen kansallispuistossa oli jo kävelty Koskikaran kierros. Suunta oli kohti kotia, mutta vielä oli aikaa käydä yksi lyhyt kävely ja valinta osui sitten Kirveslammen kierrokseen. Muistan käyneeni Kirveslammella kerran aikaisemmin ja nyt tarkistin kalentereista, että se käynti oli kesäkuussa 2008. Olin kirjoittanut käyneeni "suokierroksella", voi siis olla, että reitti on nimetty myöhemmin Kirveslammen kierrokseksi. Muistissa edellisestä käynnistä oli oikeastaan vain pitkospuukävely ja parkkipaikalla sijainnut turvetorni. Joka oli yhä paikallaan. Viimeksi siinä ei kuitenkaan kasvanut korkeita männyntaimia, kuten vertailukuvasta voi nähdä.

Parkkipaikan tauluissa on sama Leivonmäen laaja kartta, joka löytyi myös Rutalahdesta (Koskikaran kierroksen lähtöpisteestä). Reittikarttaa ei oikein voi hyödyntää kävellessä, mutta eipä tällä reitillä karttaa juuri tulisi vilkaistuakaan. Se on helppo, eikä sen varrella ole yhtään risteystä.

Parkkipaikalta lähtee toki toinenkin reitti, Luupään lenkki. Sen suunta on päinvastainen eli jotakuinkin kohti pohjoista, kun Kirveslammen lenkki suuntaa kaakkoon. Reittimerkinnät ovat sinisiä maalimerkkejä.

Reitti laskeutuu Haapasuon laitaan melko lailla saman tien ja vuorossa on ensimmäinen lyhyt pitkospätkä. Kirveslampi jää reitin vasemmalle puolelle eikä reitti missään vaiheessa käy aivan lammen rannassa.

Ai mitä? Oliko täällä tämänkin verran korkeuseroja, sitä en muistanut edelliseltä kerralta. Noustaan vielä Haapasuonharjulle, jossa reitti kulkee noin kolmisensataa metriä.

Puolen kilometrin kohdalla ollaan sitten jo pidemmän pitkospuuosuuden tuntumassa.

Haapasuon puuton - tai ainakin kitukasvuisen puuston - alue aukeaa. Edellämme kulki muutama ulkoilija ämpäreiden kanssa. Tarkistimme itsekin suon lakkatilanteen emmekä löytäneet pitkospuiden läheltä ainuttakaan, liekö muut keränneet ne nenämme edestä.

Kirveslammen lisäksi polku kiertää vielä toisen, ilmeisesti täysin nimettömän pienen suolammen. Sen rannalla on myös luontotorni, joka tässä kuvassa jää vielä hieman puiden taakse piiloon.

Tornissa oli ruuhkaa. Ulkoileva porukka (aikuisia ja lapsia) piti siellä taukoa - vaan eipä se haitannut, sanoin ottavani pari kuvaa ja lähteväni jatkamaan matkaa. Maisema pienen lammen yli on tosi kaunis.

Vielä kuva tornista ja Luontopolkumiehestä rappusilla ennen reissun jatkumista. Noin kilometri kävelyä takana.

Värit! Suon värit ovat tosi kauniita - melkeinpä mihin aikaan vuodesta sitten suolla kulkeekin. Valokuva ei oikein tee oikeutta ruskean, punaisen, oranssin ja vihreän sävyille. Sininen lampi ja taivas kruunaa maiseman.

Vielä jokunen metri pitkospuuosuutta. Viimeiset puoli kilometriä kuljetaan taas kovalla maalla, toki ihan suomaiseman reunassa..

Ja niin päättyi Kirveslammen kierros. Pituutta noin 1,7 km, käytimme siihen noin 40 minuuttia - ilman sen kummempia taukoja. Reitillä oli muutama muukin ulkoilija.

Reitti on helppo, Se on lyhyt ja kulkee suureksi osaksi pitkoksilla. Nousu harjulle on kuitenkin jyrkähkö, ihan tasamaastossa ei sentään kuljeta. Korkeuseroa lienee kymmenisen metriä.

Sijainti: N=6862239.712, E=448343.479 (ETRS-TM35FIN)
GEO:lat=61.887578, GEO:lon=26.017191

Voit seurata retkitunnelmiani myös Instagramissa: @luontopolkumies ja Facebookissa

Muita Luontopolkumiehen reittejä lähistöllä:
Koskikaran kierros
Kammiovuoren luontopolku
Vaarunvuoren luontopolku

Onko reittiin tullut muutoksia? Jotain korjattavaa, lisättävää, kommentteja? Lähetä postia Luontopolkumiehelle

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Storträskin reitti Sipoonkorven kansallispuistossa

Kaunissaaren luontopolku Sipoossa

Meikonkierros Kirkkonummella