Pasolanvuoren luontopolku Asikkalassa

Päivämäärä: 19.5.2021
Luontopolkumiehen reittinumero: 224
Reitin pituus: 1,3 km
Kohokohdat: Vehreät lehdot ja Pasolanvuoren avara maisema
Parkkipaikka: Kanavagolf Vääksy, Tehtaantie 3. Paikka kartalla.
Opasteet/kyltit: Hyvät
Varusteet/jalkineet: Lähdin lenkkikengillä (yllätysstartti, en ollut varautunut) - ne kuraantuivat ja sukat kastuivat. Ainakin tähän aikaan vuodesta (keväällä) vedenpitävät jalkineet olisivat olleet tarpeen.

Sateisen päivän keskelle tuli parin tunnin aurinkoisempi hetki ja päätin lähteä kesän majapaikastani parin tunnin retkelle. Valinta kohdistui Pasolanvuoren luontopolkuun Asikkalassa, josta tiesin vain sen, että tarjolla olisi hienoja maisemia Vesijärvelle. Vielä ennen polulle lähtöä on mainittava, että hain maistuvat retkieväät Viipurilaisesta kotileipomosta, joka sijaitsee ihan muutaman sadan metrin päässä luontopolun lähtöpaikasta - tien 24 toisella puolella. 

Luontopolun lähtöpaikaksi ilmoitettiin Tehtaantie 3 ja pienen sähläyksen jälkeen ajoin Kanavagolf Vääksyn parkkipaikalle ja näin jonkinlaisen opasteen. Auto parkkiin. Kävelin opasteen luo ja siinä mainitaan Pasolanvuoren laavu. Olisiko tämä oikea suunta? 

Kyllä oli. Kyltiltä oli satakunta metriä metsän laitaan - täältä löytyi sitten Pasolanvuoren luontopolun lähtöpiste. 


Ja samoilla tienoilla, metsän laidassa, on vielä toinen laavulle opastava kyltti. Tässä mainitaan myös nousumetrit laavulle. 

Reitti metsässä alkoi. Haukoin melkein henkeäni. Olipa todella hieno toukokuinen heleys ja vehreys! Ensimmäiset metrit kuljetaan erinomaisen rehevässä lehtomaisemassa. 

Heti ensi metreillä päästään tutustumaan reitin rakenteisiin. Pitkospuihin, siltoihin, portaisiin. Nousu Pasolanvuoren lakea kohti alkaakin heti ojan ylityksen jälkeen. 

Tässä ylitetään Äkeenoja. Luontopolun varrella on melko tuoreita kylttejä, joissa kerrotaan seudun luonnosta: kasvillisuudesta ja erikoispiirteistä. 


Nousun myötä vaihtuu myös metsätyyppi. Saavutaan rehevään kuusikkoon. Keltaisia reittimerkintöjä on riittävästi. 

Nousu jatkuu kallioiden reunaa pitkin. 


Kallion kerrotaan olevan kansalliskiveämme, graniittia.

Noin viidensadan metrin kävelyn jälkeen ollaan Pasolanvuoren laella. Tässä voi - ja kannattaa - tehdä poikkeama laavulle. 

Laavu on loistavalla paikalla, hyvin lähellä parasta maisemapaikkaa. Kirjoittaessani totesin, että minun mittauslaitteeni mukaan nousua kertyi yli 40 metriä. Istahdin nuotiopaikan penkille evästauolle.

Kallion laidalta maisemaa voi ihailla länteen ja luoteeseen. Vesijärvi siintelee puiden lomasta. Luoteen suunnassa voi havaita joitakin korkeita talojakin. 

Kunnon evästauon ja viidenkymmenen valokuvan jälkeen jatkoin matkaa. Luontopolku kulkee lyhyen matkaa vuoren laella ja kääntyy portaisiin ja melko jyrkkään alamäkeen.

Toinen Äkeenojan ylitys ja toinen Äkeenoja-kyltti. 

Hyvässä kunnossa olevat rappuset, silta ja penkki. Tässä voi nauttia lehtomaisemasta ja solisevasta vedestä.

Pienen kiroilun paikka, kuitenkin. Yleensä en lähde luontopoluille lenkkikengissä, tänään lähtö tuli yllättäen enkä saanut vaihdettua kuraa ja vettä kestäviä jalkineita. Pitkospuista puuttui pieni pätkä ja tässä oli pakko astella kuraisen maiseman kautta seuraavalle pitkokselle. Sukat kastui - kengät likaantui.

Valloittavasta lehtomaisemasta golfkentän laitaan. Ensimmäinen tapaamani ihminen leikkasi golfkentän nurmikkoa - moikkasimme rennosti. Palasin autolle ja napsautin mittauslaitteet kiinni. Matkaa kertyi 1,3 kilometriä ja aikaa meni tänään noin 40 minuuttia. Ei muita retkeilijöitä/luontopolkuilijoita toukokuisena arki-iltapäivänä. 

Pasolanvuoren lyhyehkö luontopolku tarjoaa totisesti kaksi hienoa elämystä - lehtoluonnon ja maisemapaikan. Erinomainen puolen tunnin - tunnin kävely!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Storträskin reitti Sipoonkorven kansallispuistossa

Meikonkierros Kirkkonummella

Linlon saaren kierros Kirkkonummella