Lemmenharjun luontopolku Vierumäellä Heinolassa

Päivämäärä: 25.5.2021
Luontopolkumiehen reittinumero: 225
Reitin pituus: 4 km
Kohokohdat: Harjut ja järvien rantamaisemat
Parkkipaikka: Kaskelantien päässä, Vierumäen Urheiluhallin ja Kaskelan vieressä
Opasteet/kyltit: Melko hyvät. Lisää opasteita tulossa.
Varusteet/jalkineet: Reitti on kuivaa harjumaastoa, ei erikoisvarusteita.

Vierumäellä on panostettu viime aikoina luontoreitteihin ja luontoliikuntaan. Alueella jo olemassa ollut luontopolku on nimetty Lemmenharjun luontopoluksi ja muitakin reittiuudistuksia on tulossa. Kylttejä ja opasteitakin on uusittu - ja niitäkin on tulossa lisää. Kuulin paljon alueen suunnitelmista, sillä kävelin Lemmenharjun luontopolun ympäri luontoliikunnan ja seikkailukasvatuksen opettajan, Paavo Heinosen kanssa. Mutta lähdetäänpä liikkeelle alusta.

Ajelin Vierumäelle toukokuisena tiistaina. Auton parkkeerasin Kaskela-rakennuksen luokse. Lemmenharjun luontopolun kartan olin vilkaissut jo Vierumäen nettisivulta ja siitäkin voi todeta, että reitin lähin piste on Valkjärven etelärannassa, joka on noin parinsadan metrin päässä parkkikselta. Kävelimme sinne ja aloitimme kierroksen. Reitin voi kiertää kumpaan suuntaan tahansa, mutta vastapäivään lienee mukavampi. Valkjärven rannalla voi heti ihailla järven kaunista väriä. Hyppytornit ja rantasaunarakennukset ovat järven itärannalla. Lähdepohjainen järvi on myös todella syvä, syvimmillään 17-18 metriä.

Valkjärven koilliskulmalla on tuliterä tulipaikka. Se on oikeastaan ainoa reitin varrella oleva tulipaikka, mukavia taukopaikkoja on onneksi muuallakin.

Aivan Valkjärven pohjoisimmassa kolkassa sijaitsee Lemmensilta, joka on virallisesti reitin lähtöpaikka. Kaskelan kulmilta aloitettaessa on kuitenkin kätevämpää laskeutua suoraan Valkjärven rantaan ja kulkea reitin loppumetrit ennen aloituspistettä. 

Lemmensillan luona on valmiina infotaulu, johon reitti-infoa on tulossa lähiaikoina. 

Ei muuta kuin Lemmenharjua kohti. Tässä kohdassa siirrytään kapean kannaksen yli seuraavan järven, Suurijärven, rantaan.

Suurijärven rantaa pitkin reitti kulkee noin viisisataa metriä. Reitti on merkitty oransseilla maalimerkeillä - tänään tosin myös oranssein kuitunauhoin. Nauhat liittyivät Kävely-kipinä tapahtumaan, jota samalla reitillä tänään käveltiin. 

Noin 800 metriä lähtöpisteestä kävelty, nyt noustaan Lemmenharjulle. Kaunis maisema: harju laskeutuu tässä melko jyrkkänä molempiin suuntiin. Ollaan kannaksella kahden järven välissä - vasemmalla Ahvenlampi ja oikealla Suurijärvi. Luontopolku kiertää Ahvenlammen.

Reitin varrella törmäsimme useassa kohdassa nuoriin opiskelijoihin, jotka puuhailivat jonkinlaisen tehtäväradan parissa. "Mikä kelluu Ahvenlammella?" oli yksi kysmys, jota jokin ryhmä mietti ohi kävellessämme. Olisin tiennyt vastauksen, sillä olin jo lukenut reittikuvauksesta, että Ahvenlammella on kelluva saari. Oppaani Paavo näytti sen minulle, se oli tänään lammen koilliskulmassa. Kuvassa näkyvällä kepukalla sitä olisi voinut vähän kokeilla siirrellä, mutta vesi oli tänään aika korkealla, emmekä päässeet ihan tarpeeksi lähelle. 

Ahvenlammella oli kaunista ja melko rauhallista. Ei ihan hiljaista, kun tehtäviään suorittavien nuorten äänet kaikuivat lammen eri puolilta. Ei haitannut, oli hauska seurata nuorten puuhailua. 

Reitin puolivälissä, noin kahden kilometrin kohdalla voi istahtaa Ahvenlammen pohjoispäähän tauolle. Niin teimme mekin. 

Luontopolkumies Ahvenlammella. Takana on saari, joka on ihan kiinteä - se ei ole kuuluisa kelluva saari.

Ahvenlammen länsireunalla on reitin kostein kohta. Tässä oli lyhyt pitkospuuosuus, reitin ainoa.

Ahvenlammen kierros loppuu. Nyt noustaan melkoisen tiukka nousu Suurharjulle. Korkeuseroa kertyy yli 30 metriä. Lemmenharjun maisemista en saanut kovin hyvää kuvaa, mutta harjulla tuntee todellakin olevansa puiden latvojen tasolla. Jyrkkä lasku alas Puustellintielle. Tässä voi tehdä pienen poikkeaman (noin 200 metriä suuntaansa) Letturantaan. Samalla tullaankin jo neljännen järven, Saarijärven, rannalle. Tässä on erinomainen taukopaikka, jos reittiä haluaa hieman pidentää.

Puustellintietä kävellään kohti Ilkankurua. Tänne on tulossa alamäkipyöräilijöille harjoitteluratoja. Ilkankurussa on myös kota, jossa muistin itsekin kerran olleeni lettukahveilla. 

Yli kolme kilometriä kävelyä takana. Pieni hiekkatieosuus vielä seuraavan mäen päälle.

Lopuksi kurvataan taas Valkjärven rantaan - saunat ja hyppytorni nyt vastarannalla. Kierros päättyy.

Palasimme Kaskelan pihaan. Matkaa kertyi noin 4,5 kilometriä - meidän reitillämme olikin tosin poikkeama Letturantaan. Aikaa kävelyyn kului puolitoista tuntia ja siihen mahtui useampikin kuvaus- ja keskustelutauko sekä lyhyt evästauko Ahvenlammen rannalla. 

Maisemat ovat todella mukavia ja harjumaastossa on aina todella helppoa ja nautinnollista kävellä. Järvenrantoja riittää. Kaikki puitteet erinomaiselle luontopolulle. Hieman lisää kyltitystä ja infoa - ja Lemmenharjun luontopolusta tulee aivan erinomainen parin tunnin kävelykohde. Kiitos Vierumäelle esittelystä!

Kommentit

  1. Kauniita maisemia ja tosi hyvän näköinen taukopaikka tuolla Saarijärvellä! Tällaiset blogipostaukset ovat mielestäni mukavia, kun antavat retki-ideoita sellaisistakin kohteista joita ei itse hoksaisi edes ajatella. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tia! Juuri näin - sellaisia blogipostauksia itsekin etsin!

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Storträskin reitti Sipoonkorven kansallispuistossa

Meikonkierros Kirkkonummella

Linlon saaren kierros Kirkkonummella