Seglingen luontopolku Kumlingen kunnassa Ahvenanmaalla
Päivämäärä: 24.8.2024
Luontopolkumiehen reittinumero: 512
Reitin pituus: 7 km
Kohokohdat: Teilin selän maisemat, kalliot katajapensaineen, muutenkin hieno saaristoluonto
Opasteet ja kyltit: Hyvät
Parkkipaikka: Pieni parkkipaikka luontopolun lähtöpisteen lähellä. Paikka kartalla.
Julkiset liikenneyhteydet: Ei ole.
Varusteet/jalkineet: Kallioilla kannattaa kävellä hyväpohjaisilla kengillä. Pitkät lahkeet tarpeen (paljon katajia, jotka raapivat lahkeita).
Vaativa reitti
Ei tulipaikkaa
Tästä tuli perinne. Jo toisen kerran läksimme neljän kaverin porukalla Ahvenanmaalle elokuisen viikonlopun viettoon. Matkaan sisältyi melkoinen määrä lossi- ja lauttamatkoja: ensin perjantaina lossimatka Vartsalan saarelle, sieltä lautalla Brändön saarelle ja vielä toisella lautalla Lappoon, jossa yövyimme. Lauantaiaamuna siirryimme lautalla Kumlingen saarelle ja sieltä viellä lossilla Seglingen saarelle. Kun kaikki nämä matkat tehtiin vielä toiseen suuntaan, niin lautta- ja lossimatkoja kertyi viikonlopun aikana kymmenen.
Seglingen saarella on parisenkymmentä ympärivuotista asukasta. Kesäkaudella asukasluku saattaa jopa kymmenkertaistua. Elokuisena lauantaiaamuna liikennettä oli jonkin verran, mutta kovin kiireiseksi Seglingen raittia ei voi sanoa. En ollut aivan varma reitin lähtöpaikasta. Yritin tutkia Sanna-Mari Kuntun Ahvenanmaan Retkeilyoppaan karttaa. Ajelimme hetken Seglingen taajaman teitä ees sun taas, kunnes osasin paikallistaa reitin lähtöpaikan. Teiden nimiä oli vaikea löytää edes kartoista, tätä kirjoittaessani löysin kellon sovellukseen tallentamasta reittikartasta nimiä - siinä tämän tien nimi on Seglingevägen. Myöskään auton navigaattori ei tiennyt teiden nimiä. Seuraa siis "Vandringsled"-nuolia.

Asfalttitie päättyy ja käännytään vielä vasemmalle, nimettömälle kapealle hiekkatielle (Smedjevägen kellon sovelluksessa). Pieni, noin kolmen auton pysäköintipaikka löytyy noin sadan metrin päästä, tämän hiekkatien varrelta. Samalla näkyvissä ovat myös reittimerkinnät, valkopäiset tolpat.

Auto parkkiin ja reput selkään. Saman hiekkatien varrelta löytyy myös reitin virallinen lähtöpaikka opastauluineen. Opastaulun yläreunassa on otsikkona Stangnäs-Sandvik, reittiä kutsuttaneen täällä sillä nimellä.

Kartalla voi huomata, että Stangnäs ja Sandvik ovat reitin varrella. Karttaan on merkitty neljä taukopaikkaa - toisin kuin Ahvenanmaan Retkeilyoppaassa, sen tekemisen aikaan niitä on ilmeisesti ollut kaksi. Myöskään parkkipaikkoja ei kirjassa mainita. Reitti on varmasti suunniteltu käveltäväksi myötäpäivään.

Opastaulun vieressä on myös vanha sepän paja, johon voi kurkistaa sisään. Se toimii pienenä museona.

Heti alkumetreillä reitti lähtee nousemaan kallioille ja kohti tuulimyllyä.

Reitin varrella on jokunen mukava taulu, jossa kerrotaan seudun luonnosta ja historiasta. Ensimmäisen taulun aiheena ovat tuulimyllyt. Seglingessä on ollut aikoinaan peräti 18 tuulimyllyä, joista ainakin 13 on ollut täällä Kvarnbergetin mäellä. Myllyt on 1980-luvulla purettu, yhtä lukuunottamatta - ja lopulta sekin tuhoutui tulipalossa. Nykyisen myllyn runko on siirretty Hammarlandin kunnasta ja se on toimintakunnossa.

Matka jatkuu melko tasaisella kalliolla kohti länttä. Täällä on reitin ensimmäinen taukopaikka. Aamiaisesta oli jo kulunut jonkin verran aikaa - lautta- ja lossimatkojen jälkeen meillä oli tarve pitää evästauko, joten istahdimme hetkeksi pöydän ääreen. Maisema oli hyvin omalaatuista: suurimmaksi osaksi kalliota, matalia katajapensaita ja kanervaa.

Reitti kääntyy nyt hetkeksi pois kalliomaisemista. Noin kilometrin kohdalla ohitetaan laidunalue, jossa lehmät katselivat ohikulkevia retkeilijöitä.

Täällä kuljetaan hieman vehreämmissä maisemissa - ja katajatkin kasvavat hieman korkeampina kuin kallioilla.

Pieni metsäosuus pitkoksineenkin oli tarjolla.

Puolentoista kilometrin kohdilla noustaan taas kallioille. Kohta ollaankin jo reitin toisella taukopaikalla. Emme halunneet kiirehtiä vaan istahdimme taas hetken tauolle. Täällä voi jo ihailla merimaisemia, mutta komeimmat paikat ovat vasta edessä.

Kaksi ja puoli kilometriä kävelty. Reitti pujahtaa rantaan. Näille tienoille on merkitty karttaan hiidenkirnuja, mutta niitä emme löytäneet. Niistä piti olla myös taulu, mutta jostain syystä olemme sen ohittaneet. Ihastuttava taukopaikka olisi heti tässä rannan tuntumassa, nyt emme tarvinneet taukoa.

Seuraavat sadat metrit kuljetaan aivan rannan tuntumassa. Ohitetaan hiekkaranta, jonka kohdalla hieman seikkailimme valkoisia reittimerkkejä etsien. Kohta ne löytyivät taas aivan meren rannasta. Seuraavalla kallioisella osuudella reittimerkintöinä toimivatkin sitten puiset lokit. On hauska kävellä kallioilla ja katsoa, mistä seuraava lokki löytyy. Reitillä on suhteellisen helppo pysyä, vaikka välillä lokkien välimatka saattoi olla satakunta metriä.

Täällä joutui myös hieman kiipeilemään. Reitti oli lähes pystysuora, mutta pääsimme nousemaan luonnon muovaamia kiviportaita jotenkuten. Pahimmassa tapauksessa kiipeilyseinän voi kyllä kiertää hieman kauempaa.

Kallioita, kiviä, kanervia ja katajia - ja lokkimerkkejä. Valkoinen piste taivaanrannassa (kuvan oikean laidan lähellä) taitaa olla yksi Ålandstrafikenin lautoista matkalla Kumlingeen.

Liekö tämä muinaista merenrantaa? Yksi seurueestamme sanoi luulleensa, että joku oli tehnyt tänne soratien.

Melko laaja merenselkä, Teili, on näkyvissä pitkän aikaa. Näkyipä siellä tuttu punakylkinen laivakin jonkin matkan päässä.

Nelisen kilometriä kävelty. Hienoa ranta- ja kalliokävelyä kertyi siis puolisentoista kilometriä. Nyt polku lähtee laskeutumaan kohti Sandvikin lahtea.

Täällä on tämän reitin paras uimaranta. Samoin pöytä ja penkit. Mekin pidimme taukoa, tosin rantakallioilla istuen. Otin kengät pois ja kahlailin vedessä, uinti jäi pyyhkeiden puuttuessa väliin.

Sandvikin rannalta lähdetään nousemaan portaita pitkin.

Seuraava kilometri kuljetaan vaihtelevissa metsämaisemissa. Jossain vaiheessa sanoin retkikavereille, että täällä pitäisi laskea kaikki puulajit ja pensaat, niitä on paljon. Reitin varrella kasvaa esimerkiksi saarnia ja ruotsinpihlajia, niitä harvoin luontopoluilla näkee.

Kuutisen kilometriä kävelyä takana. Nyt saavutaan hiekkatielle, jonka nimi saattaa olla Norröjsvägen. Nuoli ohjaa kylälle.

Viimeinen kilometri kuljetaan tietä pitkin.

Matkan varrella on vielä yksi kohde, jota voi käydä katselemassa hieman reitin ulkopuolella. Pienen ja kuivuneen Västersjö-järven luona on lintutorni, jossa voi käväistä katselemassa laidunmaiden maisemaa. Ollaan saman laitumen luona, joka ohitettiin toiselta laidalta reitin ensimmäisen kilometrin kohdalla. Luontotaulu kertoo Västersjön kunnostuksesta. Järveltä mereen johtava oja, hauskanniminen Ränneli, on puhdistettu ja helpotettu kalojen vaellusta järveen kutemaan.

Viimeiset metrit. Ohitetaan muutama maalaistalo ja lammashaka. Moikattiin lampaat - ja taas kerran ihasteltiin punaisen väristä tietä.

Kierros päättyy Smedjevägenin pysäköintipaikalle. Mittauslaite kertoi reitin pituudeksi noin seitsemän kilometriä, käytimme siihen aikaa noin kolme ja puoli tuntia. Pidimme useamman tauon ja nautimme aurinkoisesta päivästä ja kivoista maisemista oikein kunnolla. Muita kävelijöitä emme tavanneet.
Seglingen luontopolkua voi pitää vaativana. Täällä oli muutamia jyrkähköjä nousuja ja laskuja - ja kallioilla ja kivillä on suhteellisen hankalaa kulkea. Hyväkuntoinen aikuinen selviää täällä kuitenkin mainiosti. Ja kyllä reitille todellakin kannattaa lähteä, olin oikeastaan ällikällä lyöty eksoottisista katajapensaiden, kallioiden ja Teilin merenselän maisemista. Ihan helppoa tänne ei ole päästä, mutta jos saavut Kumlingeen - käy ihmeessä myös tällä mielenkiintoisella ja jännittävällä Seglingen reitillä!
P.S. Luin yhden blogikirjoituksen Seglingen luontopolusta - siinä varoiteltiin punkeista. Me emme tällä kertaa tavanneet ainoatakaan punkkia, liekö punkkikarkoitteesta ollut apua. Joka tapauksessa niihin kannattaa täällä varautua ja tehdä tarvittavat varotoimenpiteet.
Sijainti: N=6690690.028, E=150869.788 (ETRS-TM35FIN)
GEO:lat=60.2027219, GEO:lon=20.6958683
Voit seurata retkitunnelmiani myös Facebookissa
ja Instagramissa: @luontopolkumies
Muita Luontopolkumiehen reittejä lähistöllä:
Jåsholm
Torsholma
Lappon luontopolku
Onko reittiin tullut muutoksia? Jotain korjattavaa, lisättävää, kommentteja? Lähetä postia Luontopolkumiehelle
Kommentit
Lähetä kommentti