Lappon luontopolku Brändön kunnassa Ahvenanmaalla
Päivämäärä: 25.8.2024
Luontopolkumiehen reittinumero: 513
Reitin pituus: Reitti 5,7 km
Kohokohdat: Meri- ja kalliomaisemat, juhannussalko
Parkkipaikka: Lappon satama, hyvin tilaa. Paikka kartalla.
Julkiset liikenneyhteydet: Polun aloituspiste on satamassa, jonne pääsee Ålandstrafikenin yhteysaluksilla. Ilman autoa tänne on silti vaikea päästä, yhteysalukset eivät lähde taajamien (kuten Maarianhaminan tai Kustavin) keskustasta.
Opasteet/kyltit: Hyvät.
Varusteet/jalkineet: Kallioilla hyväpohjaiset kengät tarpeen.
Keskivaativa reitti
Ei tulipaikkaa
Elokuinen Lappon ja Kumlingen reissu kaveriporukalla, sunnuntaiaamu. Majoituimme koko viikonlopun nimenomaan Lappossa ja tähän aamuun oli varattu aikaa Lappon oman luontopolun kävelyyn. Reitti alkaa satamasta, jonne siirryimme autolla. Majoituksemme oli tosin vain noin kilometrin päässä, mutta tässä säästeltiin vähän jalkoja. Vandringsled/kävelyreitti-kyltti ohjaa kohti polun aloituspistettä.

Aloituspisteellä on taulu opaskarttoineen. Luontopolun kerrotaan kulkevan vaihtelevassa maastossa, kallioilla ja metsissä. Tässä mainitaan myös äkkimutkat, joiden takia reitillä tulisi olla tarkkana. Reitin varrella olevista kohteista todetaan erityisesti Vårdbergetin juhannussalko, jota voi ihailla mihin aikaan vuodesta tahansa.

Reitti lähtee siis satamasta - luonnollinen kulkusuunta on vastapäivään. Jälkeenpäin voi todeta, että reitistä ei tullut aivan tämän muotoinen. Näyttäisi siltä, että reittiä on muutettu sen länsireunalla. Reitti teki melko pitkän kierroksen kallioilla, jotka ovat kuvan vasemman laidan Sellvik-nimisen lahden vieressä.

Itse luontopolun aloitus kulkee minigolfradan vieressä. Reitti oli merkitty valkoisella. Valkoiseksi maalatut kivet johdattivat kävelijää kallio-osuuksilla (tässäkin yksi valkoinen kivi hieman näkyvissä kuvan vasemmassa reunassa).

Polku nousee kymmenkunta metriä rantakallioiden päälle. Merimaisemaa voi ihailla itään päin. Tässäkin kohdalla oli yksi niistä reitin äkkimutkista - polku kääntyi kalliolta 90 astetta kohti länttä.

Nyt noustiin Vårdbergetin laelle, noin parikymmentä metriä merenpinnan yläpuolelle. Juhannussalko näkyy kauas ja on melkoinen maamerkki pienessä Lappon kylässä.

Täältä näkee myös kauas. Lappon kylän rakennuksia voi katsella lännen suunnassa. Jos innostut näille seuduille, niin voin suositella majapaikkaamme, Pellas på Lappoa, joka näkyy kuvassa melkein keskellä (punaisia rakennuksia ison navetta- tai vajarakennuksen takana).

Reitti kääntyy Vårdbergetin huipulta taas koilliseen. Nyt ohitetaan kallioilla sijaitseva frisbeegolf-rata, joka vaikutti mielenkiintoiselta, mutta haasteelliselta. Ainakin tämän viikonlopun aikana tuuli olisi varmasti vaikuttanut kovasti frisbeeheittojen onnistumiseen. Nelosväylän heittopaikan luona on myös luontopolun ensimmäinen mahdollinen taukopaikka. Satama näkyy taustalla.

Noin kilometri kävelty. Reitti käy nyt hetken hieman alempana ja kulkee rannan suuntaisesti rantametsässä. Taisin hieman harmitella, että täällä ei käydä aivan merenrannassa. Miksiköhän? Rakennuksia rannassa ei ole, mutta ehkäpä täällä halutaan suojella rantoja ja vaikkapa rannassa pesiviä merilintuja.

Reitti kurvaa kohti länttä ja seuraavia kallioita. Kurvasimme muutaman kymmenen metriä pois polulta ja huiputimme tämän reitin korkeimman mäen.

Sähkölinjan kohdalla oleva mäki lienee noin 26 metriä meren pinnasta. Polku jatkuu tässä linjaa pitkin kohti länttä.

Polku laskeutuu Sällviksväg-nimiselle tielle, jota kuljetaan noin satakunta metriä. Valkoiset merkit johdattivat risteyksestä vasemmalle ja peltoaukean jälkeen kurvataan taas tieltä kohti metsää.

Kallioita riittää. Polku näkyy hyvin, kun jäkälät ja sammalet ovat kuluneet polun alta. Tässä ollaan Sellvikin (kirjoitetaan ainakin karttaohjelmassa e-kirjaimella, vaikka tien nimi oli Sällviksväg) lähellä kallioilla, selvästi enemmän lännessä kuin mitä reittikartta näytti reitin kulkevan. Tapasimme myös ainoat vastaantulijat näillä tienoilla. Norjalainen pariskunta koirineen - olimme tavanneet heidät jo satamassa. He olivat lähteneet kiertämään reittiä myötäpäivään. Tapasimme sopivasti reitin puolivälissä, vauhti oli selvästi sama.

Kallioilta laskeuduttiin laidunniityn laitaan. Tämä oli koko reitin läntisin kohta. Nyt kurvataan takaisin kohti itää ja Lappon kylää.

Laaksoissa oli myös hieman rehevämpää lehtimetsää koivuine ja kieloineen.

Laaksoista noustiin taas kalliolle. Reitin toinen taukopaikka on neljän kilometrin kohdalla. Nyt oli seurueemme evästauon aika. Istahdimme nauttimaan aamuauringosta ja majapaikassa keitetyistä kahveista sekä eväsleivistä.

Pöytä on aivan Björkövägenin varrella. Opaste näyttää tien kohti satamaa.

Loppumatka satamaan, reilu kilometri, sujuu punaista asfalttia pitkin. Pellaksen kylän tie oli hiljainen, emme nähneet ainuttakaan autoa kävelyn aikana. Olimme aamulla käyneet myös pienellä pyörälenkillä, silloinkaan tällä tiellä ei liikkunut autoja.

Oli mukava lopetella kävely satamaan. Kävimme vielä vierasvenelaiturilla ottamassa kuvan Lappon idyllistä. Vasemmassa reunassa näkyvät Lappon saaristomuseo (joka ei valitettavasti ollut enää elokuun lopussa auki) sekä ravintola Galeasen, joka onneksi oli koko viikonlopun avoinna ja josta pidimme kovasti.

Kierroksen pituudeksi mittasin noin 5,7 km. Aikaa käytimme kaksi tuntia. Tapasimme kaksi kävelijää ja koiran, muuten Lappon polulla oli rauhallista.
Seglingen polku ei ole kovin vaativa. Kalliot eivät täällä olleet yhtä jylhiä kuin edellisen päivän Seglingen kävelyssämme. Korkeuserot ovat maltilliset. Miellyttävä kävely viihtyisässä Lappon kylässä!
Sijainti: N=6701793.412, E=168568.689 (ETRS-TM35FIN)
GEO:lat=60.316719, GEO:lon=20.995008
Voit seurata retkitunnelmiani myös Facebookissa
ja Instagramissa: @luontopolkumies
Muita Luontopolkumiehen reittejä lähistöllä:
Seglinge
Torsholma
Jåsholm
Onko reittiin tullut muutoksia? Jotain korjattavaa, lisättävää, kommentteja? Lähetä postia Luontopolkumiehelle
Kommentit
Lähetä kommentti