Vaarunvuorten luontopolku Jyväskylässä

Päivämäärä: 21.7.2019
Luontopolkumiehen reittinumero: 74
Reitin pituus: 5,2 km 
Kohokohdat: Vaarunjyrkän näköalapaikka, järvien rannat
Opasteet ja kyltit: Hyvät. Luontopolun infotaulut melko kuluneet.
Parkkipaikka: Vespuolentien reunassa, noin kymmenelle autolle. Osoite: Vespuolentie 1394.
Varusteet/jalkineet: Kuivaa, lenkkareilla pärjää. Keväällä varmasti monin paikoin kosteita paikkoja.


Olen ajanut Vaarunvuorten ohi - tai paremminkin yli - monia kertoja. Tie nousee käsittääkseni satakunta metriä Päijänteen rannalta ja ajaessa tulee tunne, että täällä voisi kävellä melkeinpä alppimaisemissa. No, ei nyt ihan. Joka tapauksessa ajelimme retkikavereiden kanssa Vaarunvuorille ja löysimme parkkipaikan, joka oli melko täynnä heinäkuisena sunnuntaina puolen päivän maissa.

Parkkipaikalla on katos, jossa on mm. reittikartta. Luontopolun pituutta ei kartassa mainita, mutta luontoon.fi -sivuilla pituudeksi ilmoitetaan 4 km. Kyltissä Vaarunpolun mitta on 4,1 km. Aina välillä ihmettelen, miksi reittejä nimetään eri paikoissa eri tavalla - netissä nimi on Vaarunvuorten luontopolku.


Ensimmäiset sadat metrit kävellään kangasmetsässä. Kiinnitin heti alkumatkasta huomiota kangasmaitikoihin, jotka olivat täällä harvinaisen keltaisia. Kotimetsissäni ne ovat paljon vaaleampia. 

Reittimerkinnät ovat sinisiä maalimerkkejä. Risteäviä polkuja on vähän, joten eksymistä ei tarvitse pelätä muutenkaan.

Luontopolulla on jonkin verran infotauluja, vähän kuluneita tosin. Ensimmäinen kertoi karun maan jäkälistä.

Pienen suon laidassa noin kilometrin kohdalla kerrotaan turpeen muodostumisesta.

Noin puolentoista kilometrin kohdalla ollaan Särkijärven rannassa. 

Järvien rannat olivat täällä mielenkiintoisia ja kauniita.

Retkiporukkamme kiinnitti huomiota pieniin sammakonpoikasiin, joita tuntui loikkivan joka puolella järvien rannoilla. Niitä oli kymmenittäin - jollei sadoittain!

Järven rannalla kerättiin myös lakkoja (löytyi kaksi) ja tavattiin kangassinisiipi ja isomittari (Luontopolkumiehen arvaus oheisista perhosista).

Särkijärven länsirannalla on tulipaikka sekä aivan veden rajassa sijaitsevat pöytä ja penkit. Reittiesittelyni ensimmäinen pääkuva on otettu veden laidalla sijainneelta penkiltä. Siinäkin pikku sammakot hyppelivät veden rajassa! Kuvan ulkopuolella sijaitsee myös puuliiteri ja käymälä.

Reitti jatkuu kohti Vaarunjyrkän näköalapaikkaa. Joissain kohdissa reitti muuttui esteradaksi, kun piti ylittää kaatuneita puita.

Sitten: noin kolmen kilometrin kävelyn jälkeen todella komea paikka Vaarunjyrkän yllä. Päijänne kimmelsi melkeinpä allamme. Täälläkin voi nähdä todella kauas, veikkasimme kauimpien vuorien siintävän usean kymmenen kilometrin päässä.

Selfie. Näköalapaikalla ei ole penkkejä, mutta paikalla on pari kiveä, joiden päällä on hyvä istua.

Näköalapaikan jälkeen metsätyyppi vaihtuu täysin. Siirryimme valoisaan koivikkoon, jossa kellertävärintaiset linnut (sirittäjät?) esittelivät taitolentoaan oksistossa. 

Vuorossa on reitin toinen kaunis järvi, Juonaanjärvi. 

Juonaanjärven rantojen jälkeen noustaan mäelle ja käännytään hetkeksi metsätielle. Tässä vaiheessa matkamittarini näytti noin neljä kilometriä.

Viimeinen kilometri parkkipaikalle on taas havumetsävoittoinen. 

Aikaa kävelyymme meni vähän yli kaksi tuntia. Pidimme reilusti kuvaustaukoja järvien rannoilla ja tuli- ja näköalapaikalla. Muitakin retkeilijöitä oli jonkin verran liikkeellä. Reitti tuntuu olevan melko suosittu, eikä ihme - tämä luontopolku on tosiaan mukava yhdistelmä metsäpolkuja, järvien rantoja ja komeata Päijänne-näköalaa!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Meikonkierros Kirkkonummella

Söderkullan ulkoilureitit Sipoossa

Vekaruksen luontopolku Joensuussa