Prästön kulttuuripolku Sundin kunnassa Ahvenanmaalla

Päivämäärä: 15.5.2023
Luontopolkumiehen reittinumero: 395
Reitin pituus: 6,5 km (ympyräreitti sekä pisto Prästötornetille)
Kohokohdat: Bomarsundin linnoituksen hautausmaat, Ängsberget näkötorneineen
Parkkipaikka: Vanhan luotsituvan piha, osoite noin Sundsvägen 1640. Pari paikkaa. Paikka kartalla.
Opasteet/kyltit: Kohtuulliset
Varusteet/jalkineet: Mukavat ja hyväpohjaiset jalkineet kallioille ja pitkään hiekkatiekävelyyn
Ei tulipaikkaa
Keskivaativa reitti

Bomarsund oli koluttu ja oli aika siirtyä viereiselle Prästön saarelle. Tämän välin olisi voinut vallan mainiosti kävellä, sillä autoa siirrettiin Bomarsundin vierailukeskuksesta ehkä puolen kilometrin verran. Luotsituvalle kurvataan heti ensimmäisestä vasemmalle kääntyvästä risteyksestä, lyhyellä hiekkatiellä ei tainnut olla mitään nimeä. Pihalla on tilaa parille autolle. Kuten sanottu, tänne olisi hyvin voinut kävellä myös Bomarsundin linnoituksen luota.

Lähtöpaikalla on reittikartta. Numerointi on vastapäivään. Kävi kuitenkin niin, että Ahvenanmaan retkeilyoppaan tekstissä kierros oli tehty myötäpäivään ja me päätimme seurata kirjan ohjeita.

Merkinnät ovat samanlaisia kuin viereisellä Bomarsundin reitillä, puna-vaaleansini-punaisia tolppia tai maalimerkkejä. Ensimmäinen tolppa näkyi kulttuuripolun kyltin takana.

Aloitimme kävelyn. Polku johti meidät pienen metsäosuuden läpi hiekkatielle ja sieltä kapeampaa tietä pitkin rantaan. Rannassa oli vanhasta postitiestä kertova opastaulu. Oikealle ei kuitenkaan jatkunut mitään polkua ja aloin epäillä, olimmeko astelleet harhaan. Tutkin karttaa ja totesin pidemmän ympyräreitin jatkuvan Prästö Tornet -nimistä hiekkatietä itään. Karttaa katsoessa voikin todeta, että tässä on mahdollisuus kiertää pieni lisälenkki ja jos olisimme jatkaneet polkua vasemmalle rantaa pitkin, olisimme päätyneet takaisin luotsituvalle.

Kävelimme satakunta metriä takaisin hiekkatielle ja jatkoimme sitä pitkin.

Hiekkatie vei meidät risteykseen, jossa ympyräreitti jatkuisi oikealle, mutta vasemmalle voisi tehdä muutaman sadan metrin piston Prästötornetille. Sinne siis. Matkalla ohitetaan mukavan näköinen venevalkama, jonka reunalla oli myös useampi piknikpöytä.

Polku vie niemen kärkeen ja opastaululle, jossa voi lukea Prästötornetin historian ja katsastaa tornin paikan. Se oli ensimmäinen Bomarsundin puolustustorni, tehty valtavista graniittilohkareista. Tornista ei tänä päivänä ole jäljellä oikeastaan yhtään mitään – kivet ovat levinneet ympäri Sundin kuntaa.

Venevalkaman ja niemen välissä oli aita veräjineen. Niitä on tällä reitillä useampikin, muistathan sulkea veräjän perässäsi.

Palasimme venevalkamaan ja pidimme kahvitauon. Paikka oli rauhaisa ja ilta-aurinko lämmitti mukavasti. Sen jälkeen kurvasimme takaisin ympyräreitille. Tässä ohitetaan seuraavaksi Kilvikenin kivilouhos. Jyrkänteeltä on louhittu isoja lohkareita, joista linnoituksen rakennukset tehtiin.

Kilvikenin lahteen on louhokselta vain satakunta metriä. Reitti kulkee melko lähellä merenlahtea, mutta rannan ja polun välissä on kuitenkin aita.

Saavutaan vanhoille hautausmaille. Ensimmäisenä vastaan tulee kreikkalaiskatolinen tai ortodoksinen hautausmaa. Se sijaitsee kauniissa ja valoisassa lehtomaisemassa.

Paikka on vaikuttava isoine risteineen. Tutkin tätä kirjoittaessani sanaa "kreikkalaiskatolinen" – niin tätä tosiaan reittiopasteessa kutsuttiin. Ilmeisesti sanaa pidetään nykyisin vanhahtavana ja kuuluisi ehkä puhua ortodoksisesta. Saa korjata, jos olen väärässä! Tästä voisi tehdä piston juutalaiselle ja islamilaiselle hautausmaalle, sinne hieman väsyneet jalkamme eivät valitettavasti tänään jaksaneet. Uskon niidenkin olevan vaikuttavia elämyksiä!

Paluu merkitylle reitille ja kohti Ängsbergeniä. Ylitetään hiekkatie ja noustaan melko jyrkästi kalliolle. Korkein kohta on noin 50 metriä merenpinnasta. Näkötorni havaittu mäntyjen latvojen lomassa!

Ängsbergenin näkötornista on hienot maisemat. Hauska yksityiskohta oli myös selvästi kuultu lossin ääni, joka oli meille monien Saimaan lossien lähistöllä kasvaneille ja mökkeilleille kovin tutun kuuloinen. Töftön lossi kulkee muutaman sadan metrin päässä – ja kulkeepa polku hetken päästä vielä hieman lähempänäkin.

Näkötornin jälkeen kuljetaan vielä hetki Ängsbergenin laella, sitten laskeudutaan taas reippaasti alas kalliolta. Jyrkimmässä paikassa kuljetaan portaita. Portaiden alla ollaan puistomaisessa maisemassa.

Eikä ihme, sillä lähestytään taas seuraavia hautausmaita. Täällä kuljetaan niin katolisen kuin evankelis-luterilaisenkin hautausmaan vieressä – tai jopa niiden läpi. Hautausmaan aitakin piti ylittää portaita pitkin. Opastaulu kertoo vuonna 1846 perustetusta evankelis-luterilaisesta hautausmaasta, joka on edelleen käytössä. Täälläkin taitaa muuten olla ortodoksinen hautausmaa, jolloin kokonaisluvuksi tulee tosiaan kuusi hautausmaata.

Aidan jälkeen polku kulkee vanhaa hautajaissaattuetietä pitkin. Pidin tätä hyvin kauniina reittinä.

Sen jälkeen ylitetään kakkostie ja kuljetaan hetken aikaa sen eteläpuolella, Prästön asuinalueen läpi. Reitti kulkee aluksi polulla, sitten hiekkatiellä.

Hiekkatien lopuksi voi lukaista vielä kyltin vanhasta Prästön radioasemasta. Venäläiset tekivät tiilirakennuksen vuonna 1912, ja sen ympärille vielä neljä puista radiomastoa, jotka olivat lähes 50 metriä korkeita. Rakennus on sittemmin toiminut mm. säilyketehtaana ja kouluna. Kuvasta voi myös huomata, että punaisissa tolpissa oli myös nuoli kertomassa kävelysuuntaa – me kuljimme siis juuri vastakkaiseen suuntaan.

Lyhyt kävely asfalttitiellä, sen jälkeen vielä yksi kiepaus Prästön uimarannalle. Tässä on toinen reitin varrella sijaitsevista taukopaikoista.

Lyhyt hiekkatieosuus ja polku Luotsituvalle. Kävin vielä ottamassa kuvan rakennuksesta, joka on aiemmin toiminut myös Bomarsundin pienenä museona. Kuvittelisin, että nyt toiminta on siirtynyt uuteen vierailukeskukseen sillan toisella puolella.

Kierroksen pituus oli lähes 7 km. Ympyräreitti olisi varmasti ollut puolitoista kilometriä lyhyempi ilman Prästötornetin pistoa ja muutamia harha-askeleitamme. Aikaa käytimme noin kaksi tuntia. Emme tavanneet reitillä muita kävelijöitä.

Reitti on suureksi osaksi hyvin helppo. Vain Kilvikenin lahden luona ylitetään kallio hieman louhikkoisella reitillä, toinen kovempi koitos on Ängsbergetille nousu ja sieltä laskeutuminen, kävelipä reitin kumpaan suuntaan tahansa. Keskivaativa – helpompi kuin viereinen Bomarsund. Molemmat reitit täydentävät hyvin toisiaan. Tälläkin reitillä on paljon nähtävää ja historian havinaa. Erinomainen polkupari puolen päivän retkeksi!

Sijainti: N=6694160.729, E=126056.046 (ETRS-TM35FIN)
GEO:lat=60.211820, GEO:lon=20.244763

Voit seurata retkitunnelmiani myös Instagramissa: @luontopolkumies ja Facebookissa

Muita Luontopolkumiehen reittejä lähistöllä:

Bomarsund
Prästgårdnäset
Grottstigen, Geta

Onko reittiin tullut muutoksia? Jotain korjattavaa, lisättävää, kommentteja? Lähetä postia Luontopolkumiehelle

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Linlon saaren kierros Kirkkonummella

Laukkosken luontopolku Pornaisissa

Puntalan Kissankierros Ruokolahdella