Paasisalon luontopolku Siilinjärvellä

Päivämäärä: 24.5.2023
Luontopolkumiehen reittinumero: 408
Reitin pituus: 3,8 km
Kohokohdat: Monipuolinen metsäluonto, Kallaveden maisemat
Parkkipaikka: Paasirannantie 12, tilaa 4-5 autolle. Paikka kartalla.
Opasteet/kyltit: Melko hyvät
Varusteet/jalkineet: Polku on uusi ja kapea, joten kesälläkin pitkät lahkeet ja hyvät jalkineet. Ei kovin kosteaa, vaikka kävelin toukokuussa.
Keskivaativa reitti
Pari tulipaikkaa laavun läheisyydessä

Vuorossa automatka Lapinlahdelta Puumalaan. Sattuisikohan siihen väliin joku noin tunnin luontopolku, jonka voisin kiepaista ympäri? Luontopolkumiehen listalla oli useampiakin vaihtoehtoja. Valitsin sitten Siilinjärveltä Paasisalon luontopolun, jonka tiesin noin kolmen kilometrin mittaiseksi. Paasisalo löytyi navigoinnin avulla erinomaisesti ja osoite vei minut hiekkatien laitaan melko pienelle parkkipaikalle, jossa oli jo pari autoa. Oma autoni mahtui kyllä riviin.

Muutaman kymmenen metrin päässä on opastaulu. Siitä selviää, että täällä on tarjolla sekä pururata-tyyppinen lenkkeilyreitti että luontopolku.

Minulle selvisi nyt, että aluetta on uudistettu vuonna 2022. Täällä olisi kaksikin erimittaista luontopolkua ja ne olisi merkitty keltaisin ja sinisin nauhoin. Kiertosuuntakin on määritelty, myötäpäivään.

Karttahässäkkä sitten kertookin tarkemmin siitä, mitä kaikkea täällä on tarjolla. Sinisellä ja keltaisella merkityt luontopolut kiemurtelevat pururadan (vihreä) sisällä ja ulkona.

Pururata ja luontopolku kulkevat aivan muutaman metrin samaa matkaa.

Kohdassa, jossa pururadan ympyräreitti alkaa, näkyi selvästi pari opastetta, joissa oli kahdella eri värillä maalattuja merkkejä. Arvelin heti, että nämä saattaisivat kuitenkin olla luontopolun opasteet, vaikka lähtöpaikalla puhuttiin nauhoista. Keltainen lyhyen luontopolun merkiksi, violetti tai aniliininpunainen (kutsutaan tuota väriä nyt vaikka violetiksi, sininen se ei ainakaan ole) taitaisi olla pitkän luontopolun väri.

Tässä vielä nykyiset luontopolkujen värit paremmin esiteltynä. Luontopolkujen värikkäistä merkeistä voisi koostaa vaikka valokuvanäyttelyn.

Luontopolun alkumatka kulkee melko rehevässä maastossa. Tuomet kukkivat, aluskasvillisuus oli runsasta. Puusto on matalaa.

Jo parinsadan metrin kohdalla lähdetään kuitenkin nousemaan tästä rehevästä laaksosta kohti hieman karumpia ja metsäisempiä mäkimaastoja. Luontopolun ympyräreitti alkaa kolmensadan metrin kohdalla. Käännyin vasemmalle eli myötäpäivään. Molemmat luontopolut kulkevat yhä samaa reittiä.

Mäen päällä ollaan jo täysin erilaisessa maisemassa, melko varttuneessa kuusikossa. Kuvastakin voi havaita, että valoa riittää täällä maahan asti, joten kuusikko ei ole tiheä ja luonnontilainen, sitä on selvästi harvennettu.

Lyhyitä pitkososuuksiakin oli tarjolla, samoin istuskelupaikka. Penkkejä reitin varrella oli mukava määrä!

Kahdeksansadan metrin kohdalla on katos, jossa esitellään mm. reitin ylläpidon yhteistyökumppaneita, kuten Lintuyhdistys Kuikka ja Martat. Täällä myös mainittiin, että reitin varrelle olisi tulossa luonnosta kertovia infokylttejä ja niiden pystytys olisi pitänyt olla syksyllä 2022. Tällaisia kylttejä ei vielä näkynyt. Selvitin tämän asian kävelyni jälkeen - Savon ympäristöopistolta vastailtiin, että kyltit olivat myöhässä ja tulossa tänne pika pikaa. Lisäys: Kesäkuun puolessa välissä kyltit on saatu paikalleen. Kiitos tiedosta!

Katoksen jälkeen keltainen ja violetti reitti eroavat toisistaan. Halusin toki kävellä pidemmän reitin ja seurailin violetteja merkintöjä. Nyt ylitettiin pururata ja suunnattiin kohti reitin läntisintä pistettä. Kallavesi siintelee puiden välissä. Myös mukava istuskelupaikka oli tarjolla kahdessa kohdassa (alla olevassa kuvassa penkki on vasemmassa reunassa). Tämän lähemmäksi rantaa reitti ei kuitenkaan kulje, näköala järvelle on melko rajoitettu. Blogin pääkuvassa on toinen istuskelupaikka reitin korkeimmalla paikalla.

Kallioilta laskeudutaan 20-30 metriä alemmas ja tehdään vielä muutaman sadan metrin kierros reitin läntisimmässä pisteessä. Täällä kuljetaan tiheässä havumetsässä.

Nyt reitti kääntyy takaisin kohti itää ja nousee takaisin mäelle. Kaksi kilometriä takana. Tullaan pururadan laitaan ja laavulle. Laavun luona on myös kaksi tulipaikkaa, pururadan molemmin puolin. Tänään täällä oli rauhallista. Istahdin hetkeksi laavulle ja pidin lyhyen juomatauon.

Matka jatkui. Laavun jälkeen oli mahdollisuus kävellä pienen suon ympäri (kyltissä luki "Suon kierto 230 m") - jätin sen tänään väliin. Tämän jälkeen ylitettiin pururata toisen kerran. Suhteellisen kiva maisema tässäkin, kohti luodetta ja Kehvon kylää.

Hetken päästä violetti ja keltainen reitti yhtyvät jälleen. Polku kulki kahden koivun välistä ja jäin katselemaan tätä luonnon ihmettä - niillä vaikuttaa olevan yhteinen juuri.

Kolmen kilometrin kohdalla pururata on taas näkyvissä. Lähestytään ympyräkierroksen päätepistettä.

Hetken päästä ympyräreitti päättyi ja palailin viimeiset kolmesataa metriä tuttua reittiä. Koko matkan pituudeksi mittasin 3,9 km - siihen saattoi tulla muutama ylimääräinen metri mm. laavukäynnillä ja maisemapaikoilla, jossa yritin katsella Kallavedelle päin. Aikaa käytin muutaman minuutin yli tunnin. En tavannut muita luontopolulla kävelijöitä, pururadalta kuulin parissa kohdassa selvästi keskustelua, joten siellä oltiin liikkeessä.

Polku ei ollut kovin vaativa, eikä reitillä ole jyrkkiä nousuja tai laskuja. Silti korkeuseroa vaikuttaisi olevan jopa viitisenkymmentä metriä. Polku oli kuitenkin paikoitellen selvästi tosi uuden näköinen. Kanervia oli tallattu, mutta niitä kyllä kasvoi välillä keskellä polkuakin. Joitakin pieniä kantojakin saattoi vielä olla polun keskellä. Ihan mukavasti kuljettavissa, mutta hieman normaalia enemmän varovaisuutta tarvitaan.

Lähtöpaikan kyltissä toivottiin reittejä käytettävän ahkerasti. Se olisi mukavaa, jotta polku tallautuisi ja sitä olisi siten myös mukavampi kävellä. Luontopolkukyltit tuovat varmasti myös lisää tunnelmaa reitille!

Sijainti: N=6983900.057, E=533897.964 (ETRS-TM35FIN)
GEO:lat=62.983274, GEO:lon=27.668920

Voit seurata retkitunnelmiani myös Instagramissa: @luontopolkumies ja Facebookissa

Muita Luontopolkumiehen reittejä lähistöllä:
Patakukkula-Tarinaharju
Konttilan kierto Puijolla
Neulamäen kierto

Onko reittiin tullut muutoksia? Jotain korjattavaa, lisättävää, kommentteja? Lähetä postia Luontopolkumiehelle

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Storträskin reitti Sipoonkorven kansallispuistossa

Meikonkierros Kirkkonummella

Linlon saaren kierros Kirkkonummella