Sammalistonsuon luontopolku Riihimäellä

Päivämäärä: 13.5.2023
Luontopolkumiehen reittinumero: 393
Reitin pituus: 1,5 km
Kohokohdat: Lintujen tarkkailu
Parkipaikka: Riihiviidantie 111. Kymmenkunta paikkaa. Paikka kartalla.
Opasteet/kyltit: Hyvät
Varusteet/jalkineet: Kiikarit mukaan! Ei muita erikoisvaatimuksia
Helppo reitti
Ei tulipaikkaa

Ajelimme toukokuisena lauantaina retkikaverin kanssa Riihimäen ohi ja ehdotin lyhyttä kävelyä Sammalistonsuolla. Paikka löytyi helposti osoitteen perusteella, lisäksi parkkipaikka näkyy Riihiviidantielle. Pysäköintipaikalle ei lauantaisena aamuna kahdeksan jälkeen ollut vielä muita autoja. Parkkipaikan laidalla on opastaulu, joka kertoo tästä ainutlaatuisesta kosteikkoalueesta. Luontopolun kartta on taulun oikeassa reunassa. Polku on T-kirjaimen mallinen, ei ympyräreitti.

Jo parkkipaikalta oli havaittavissa, ettei tämä ole tyypillinen suoluontopolku. Reitillä ei ole pitkospuita, eikä luontopolun ympärillä ole kosteaa suota. Polku alkaa leveähkönä pururatana.

Noin 250 metriä risteykseen, jossa voi valita pistoreitin joko vasemmalle tai oikealle. Tässä kohdassa on myös kaksi opastaulua. Oikeanpuoleisessa toivotetaan kävijä tervetulleeksi ja kerrotaan se, että täällä on 250 erilaista pesärakennelmaa: linnunponttöjä, sotkalaatikoita, sorsaputkia ja haikaran tekopesiä. Vasen opaste kertoo siitä, että paikka on tunnettu nimellä "Vankilan pellot". Vankityövoiman avulla kostea suo on muutettu 1930-luvulla viljelykelpoiseksi pelloksi. Nykyisin alueen omistaa Kekkilä Oy.

Päätimme lähteä ensin vasemmalle. Reitin varrella voi ihastella mm. tätä haapariviä linnunpönttöineen. Mietin, voisiko tätä kutsua lintujen rivitaloksi, mutta ehkä kyse on kuitenkin vain lähiöstä omakotitaloineen.

Vasen pistoreitti päättyy tälle hienolle lintulavalle. Lava vielä paremmin esillä blogin pääkuvassa.

Viihdyimme lavalla pitkän tovin. Lintuja voi tarkkailla joka suuntaan. Vesialueilla näkyi telkkiä, härkälintuja, tukkasotkia, joutsenia.

Kosteikkoalueen takana näkyy myös haikaran tekopesä, joka harmi kyllä näytti olevan lokkien käytössä. Yllättävää oli se, että eniten bongasimme uusia lajeja tälle vuodelle ihan lavan vierestä. Törmäpääskyt tekivät pesää hiekkatörmään, läheisessä koivussa istui keltavästäräkki. Hernekerttua tarkkailimme ihan muutaman metrin päästä monen minuutin ajan, se piileskeli pensaassa aivan lavan vieressä.

Lavalla tuli viivyttyä todella pitkään. Joimme eväskahvitkin. Lopulta jatkoimme kohti toista polun haaraa.

Katselulavalle oli leveä baana, piilokojulle kulkee kapeampi polku. Kuljetaan kuitenkin ihan kuivassa maastossa, ei pitkospuita.

Turvetuotannosta ja riistanhoidosta kertovat opastaulut tuntuvat hieman silotelluilta.

Lopulta ollaan piilokojulla. Joka tosin on ennemminkin piilolava.

Lavalta on mukava tarkkailla vesialueella liikkuvia lintuja.

Palailimme samoja reittejä parkkipaikalle. Tämän T-kirjaimen kokonaispituudeksi tuli noin 1,5 km. Aikaa käytimme tunnin ja kymmenen minuuttia, siihen sisältyi tosi pitkä lintujentarkkailu- ja kahvitauko katselulavalla. Reitillä ei ollut muita kävelijöitä, lavalla tapasimme yhden ihmisen.

Reitti on todella helppo. Polku on tasainen ja hyväkuntoinen, ainoa korkeusero taitaa olla katselulavalle nousu, muutama metri. Polku katselulavalle on myös leveä, piilokojulle sen sijaan kapeampi. Lintujen tarkkailuun suorastaan erinomainen paikka, vuodareita tuli useampikin.

Sijainti: N=6739494.893, E=377019.069 (ETRS-TM35FIN)
GEO:lat=60.771773, GEO:lon=24,741793

Voit seurata retkitunnelmiani myös Instagramissa: @luontopolkumies ja Facebookissa

Muita Luontopolkumiehen reittejä lähistöllä:
Hatlamminsuon luontopolku
Riuttan luontopolku
Käräjäkosken luontopolku

Onko reittiin tullut muutoksia? Jotain korjattavaa, lisättävää, kommentteja? Lähetä postia Luontopolkumiehelle

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Storträskin reitti Sipoonkorven kansallispuistossa

Linlon saaren kierros Kirkkonummella

Laukkosken luontopolku Pornaisissa