Käräjäkosken luontopolku Riihimäellä

Päivämäärä: 16.10.2022
Luontopolkumiehen reittinumero: 376
Reitin pituus: 2 km
Kohokohdat: Jokimaisemat, rehevä luonto
Parkkipaikka: Pari pientä parkkipaikkaa Käräjäkoskentien/Metsäkulmantien varrella (tie vaihtaa nimeä joen tienoilla). Paikka kartalla.
Opasteet/kyltit: Kohtuulliset.
Varusteet/jalkineet: Reitti oli hieman kostea ja savinen/mutainen pellon laidassa, kenkien likaantumiseen kannattaa varautua. Muuten ei erikoisvaatimuksia.
Helppo reitti (paitsi yksi ojan ylitys)
Ei tulipaikkaa (paitsi yksi epävirallisen näköinen)

Sateinen sunnuntaipäivä lokakuussa. Onneksi keskipäivän tienoilla näytti olevan pienta taukoa sateessa ja innostuin ajelemaan Hyvinkäälle ja Riihimäelle parin luontopolun kävelyretkelle. Olin hyvään aikaan liikkeellä ja onnistuin pysymään aika lailla kuivana. Riihimäen polkuarvontaa kävin vielä hieman ennen Riihimäelle tuloa. Minua kiinnosti myös uudehko Sammalistonsuon luontopolku, mutta olin todennut Hyvinkään Terveysmetsän polulla, että pitkokset olivat tänään hieman liukkaita. Siksi päädyin Käräjäkosken luontopolkuun, jossa ajattelin olevan helpompi liikkua kostealla kelillä.

Siispä ajelin Käräjäkoskentietä ja löysin helposti parkkipaikan joen eteläpuolelta. Pieniä parkkipaikkoja on joen ylittävän sillan molemmin puolin. Parkkipaikat olivat tyhjiä, kun paikalle saavuin. Lähtöpaikalle oli vain muutama metri.

Taulussa on tietoa Käräjäkoskesta sekä reittikartta. Polun "ympyräreitti" kulkee tien länsipuolella joen molemmin puolin. Lisäksi on mahdollista tehdä pistoreitti kohti itää - tämä polku kulkee joen pohjoispuolella.

Tuntui loogiselta lähteä kulkemaan reittiä pitkin joen etelärantaa. Tämä osuus on luontopolun paras, lähes esteetön reitti.

Ensimmäinen luontopolun taulu tietoiskuineen oli heti muutaman kymmenen metrin päässä. Taulun "paperi" oli irronnut yläreunastaan ja sain otettua siitä kuvan vain pitämällä yläreunasta kiinni. Aiheena "Koski, veden kunnostaja". Kosken hapekkaassa vedessä viihtyvät niin kalat, hyönteiset kuin kasvitkin - tässä esimerkkeinä mm. koskikorento ja vesiperhonen.

Parinsadan metrin päässä on lava, jonka ajattelin olevan taukopaikka ja katselulava. Tätä kirjoittaessani löysin lisää faktaa Käräjäkoskesta ja totesin sen kalastuslaituriksi. Paikka on oivallinen virkistyskalastukseen. Lavan lähellä oli myös jonkinlainen nuotiopaikka. Aiemmin täällä lienee ollut myös nuotiokatos, luin tiedon perhokalastajien forumista, kun etsin tietoa Käräjäkoskesta kalapaikkana. (Palasin itse asiassa tänne kierrokseni jälkeen istuskelemaan ja eväitä nauttimaan)

Mutkassa kerrotaan joen uomasta. Aiemmin hyvinkin mutkikas joki on saanut suoremman uoman, joka on valitettavasti vienyt myös kutupaikkoja taimenelta. Jokea on nyt ennallistettu.

Mutkan jälkeen saavutaan sillan luo - silta on blogin pääkuvassa. Reitillä ei ole mitään viittoja tai nuolia. Jatkettaisiinko tästä vielä suoraan? Tuleeko lisää siltoja? Kävelin vielä hetken matkaa. Polku kapeni ja hävisi hankalaan kivikkoon. Tutkin karttaa ja totesin, että reitti oli tosiaan näin lyhyt, silta olisi ylitettävä ja käännyttävä takaisin. Minua hämäsi se, että lähtöpaikan opastaulussa kerrottiin polun "seurailevan jokivartta 1,2 kilometriä ja tuovan sinut takaisin lähtöpaikkaan". Tämä näemmä tarkoitti 600 metrin matkaa per suunta, toisin kuin aluksi ajattelin. Otin kuitenkin selfien tässä reitin läntisimmässä kohdassa ennen joen ylitystä.

Ylitin sillan ja käännyin kohti itää. Toisella puolella kuljetaan pellon laitaa pitkin. Pohjankorven asuinalue on tässä koko ajan näkyvissä.

Osa tietoiskutauluista oli huonossa kunnossa, täällä oli yksi hyväkuntoinen, tosin hauskasti pensaikossa. Siinä oli kysymys: "Miksi vesi on ruskeaa?" Vastaus on tietysti savisesta maaperästä ja humuksisilta soilta tulevassa maa-aineksessa, jota Vantaanjoen vedessä on runsaasti.

Kierros päättyy tielle. Tästä voi jatkaa vielä tien itäpuolelle, pistoreitille. Ojan ylitys oli hankala, sillä ojan penkereet olivat jyrkät ja pelkäsin niiden olevan saviset ja liukkaat. Sain kuitenkin keploteltua itseni ojan yli ja toiselle polulle.

Tämä polku kulkee sekametsässä, pajujen keskellä ja jopa tiheähkössä lepikossa.

Lepikossa yritin ottaa selfien. Kamera roikkui oksassa ja meni vähän vinoon. No, tämähän on kuitenkin melkeinpä taidekuva - ja kertoo hyvin ympäröivästä leppämetsästä.

Tämä reitti päättynee tähän, pellon laitaan.

Käväisin joen laidalla. Vesi virtasi rauhallisesti. Ei kaloja näkyvissä. Pyrstötiainen lauleli yksitoikkoista säettään jossain lähistöllä.

Palasin tielle. Nappasin vielä viimeisen kuvan sillalta. Koski ei ihan pauhannut, mutta kulki kuitenkin melko vuolaana. Keväällä Käräjäkoskikin kuohuu varmasti runsasvetisenä ja on ehdottomasti komeampi kuin näin syksyllä.

Kaikki polut kierretty. Kertyi noin pari kilometriä kävelyä, aikaa kulutin noin 40 minuuttia. Käväisin vielä kalastuslaiturilla eväskahveilla kierrokseni jälkeen. Näin reitillä pari muutakin kävelijää.

Reitti on siis tasainen ja helppo. Ilman tuota yhtä hankalahkoa ojan ylitystä pitäisin tätä ilman muuta vaikeustasoltaan helppona. Ehkä voidaan sopia, että läntinen reitti on helppo, itäinen keskivaativa. Miellyttävä lyhyehkö kävelyreitti. Liekö kalapaikkanakin mukava - siitä en löytänyt uutta tietoa, enkä voinut tänään keneltäkään kysäistä.

Sijainti: N=6735275.585, E=382089.447 (ETRS-TM35FIN)
GEO:lat=60.7355917, GEO:lon=24.8376124

Voit seurata retkitunnelmiani myös Instagramissa: @luontopolkumies ja Facebookissa

Muita Luontopolkumiehen reittejä lähistöllä:
Vahteriston luontopolku
Hatlamminsuon luontopolku
Riuttan luontopolku

Onko reittiin tullut muutoksia? Jotain korjattavaa, lisättävää, kommentteja? Lähetä postia Luontopolkumiehelle

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Storträskin reitti Sipoonkorven kansallispuistossa

Meikonkierros Kirkkonummella

Linlon saaren kierros Kirkkonummella