Hatlamminsuon luontopolku Riihimäellä

Päivämäärä: 8.9.2019
Luontopolkumiehen reittinumero: 92
Reitin pituus: n. 1,5 km
Kohokohdat: Suomaisemat ja hyvät pitkospuut
Parkkipaikka: Iso parkkipaikka Hiihtomajantien päässä
Opasteet ja kyltit: Hyvät. Alun metsäosuudella hieman epäselvää.
Varusteet/jalkineet: Jos pysyttelee pitkospuilla, niin pärjää melkeinpä millä jalkineilla vain.

Riihimäen kierrokseni toinen kävely (ensimmäinen oli Riuttan luontopolku) - päätin käydä katsastamassa Hatlamminsuon, jota Riihimäen luontopolkusivulta löytyvässä esitteessä kehutaan Riihimäen arvokkaimmaksi luontokohteeksi. Ajelin Hiihtomajantien päähän. Parkkipaikka on todella tilava. Reitti alkaa suurinpiirtein kuvan vasemman reunan kohdalta metsän laidasta. Oikealla on Tapiolan maja, joka on urheiluseura Riihimäen Kiskon omistama kerhotila.

Aloituspaikassa on opaskyltti, jossa on reittikartta. Kuvasin sen ja siitä oli jälleen kerran hyötyä alkumatkalla.

Varsinainen "tervetulotoivotus" löytyy parinkymmenen metrin päästä. Kyltissä kerrotaan muun muassa se, että tällä 60 hehtaarin suoalueella on kymmeniä eri suokasvillisuustyyppejä, joka tekee siitä todellakin luontokohteena arvokkaan.

Kiersin reitin myötäpäivään, koska karttaan oli nuolella merkitty myös kiertosuunta. Vajaa kolmesataa metriä kävellään mukavassa ja kivikkoisessa kuusimetsässä. Polku ei ole ihan selvästi merkitty, mutta kartan perusteella (ja leveintä polkua seuraamalla) oli toki helppo päästä suon laidalle.

Kolmensadan metrin jälkeen siirrytään siis pitkospuuosuudelle. Ne on uusittu viime vuonna (2018) ja ne ovatkin loistokunnossa. Vieressä näkyykin jälkiä vanhoista pitkospuista - muistona oli vielä kyltti, jossa varoitettiin huonokuntoisista pitkospuista.

Suo loistaa monissa väreissä. 

Onkohan Luontopolkumies rimpinevalla vai kalvakkanevalla - tai ehkä niiden rajalla? Ainakaan tämä ei ollut ihan upottavaa suota.

Suurinpiirtein reitin puolivälissä on epäsymmetrinen linnunpönttö hauskassa paikassa.

Pitkospuuosuutta riittää melkeinpä kilometrin verran. Tässä kohdassa ollaan käännytty jo paluumatkalle. Pienen suolammen rannalla oli muutama muukin retkeilijä - perhe, jonka lapsilta kyselin, mitä suolta löytyy. "Ei oikein muuta kuin puolukoita ja muita marjoja." taisi olla vastaus. 

Sympaattinen suolampi sijaitsee siis noin kilometrin kohdalla.

Perinteiseen luontopolkuun kuuluu perinteinen luontopolkutaulu. Reitin varrella on kohtuuhyvässä kunnossa olevia tauluja vajaa kymmenkunta. 

Avosuolta palataan taas pienen metsikön puolelle. 

Ja sitten takaisin metsään. Oliko joku asetellut kolme punaista haavan lehteä kiven päälle?

Puolitoista kilometriä kävelyä ja reitti saapuu takaisin Tapiolan majalle. Aikaa tähän kävelyyn meni vain noin puoli tuntia. Reitillä taisi olla vain yksi istuskelupenkki (joka oli varattu), joten evästaukoakaan ei tullut pidettyä - enpä ottanut edes reppua näin lyhyelle kävelylle mukaan. Muitakin ihmisiä oli liikkeellä - muutama marjastaja näkyi metsässä ja suolla ja pitkospuilla tapasin tosiaan yhden nelihenkisen perheen. Ruuhkaa ei ollut.

Suomaisemat ovat tosiaan mukavia ja rauhoittavia, niin kuin on pitkospuilla kävelykin. Siihen tämä reitti tarjosi oivalliset puitteet, kun pitkospuutkin olivat loistokunnossa. Arvokas luontokohde ja hyvä retkikohde lyhyelle kävelylle!

Luontopolkumiehen muita reittejä Riihimäellä:
Riuttan luontopolku
Vahteriston luontopolku

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Meikonkierros Kirkkonummella

Vekaruksen luontopolku Joensuussa

Söderkullan ulkoilureitit Sipoossa